Cocor a scapat in instanta de amenda de 1 mil. lei din partea CNVM pentru tranzactiile pe SIF3

Autor: Andrei Chirileasa 10.09.2008
Curtea de Apel Bucuresti a suspendat saptamana trecuta cea mai mare sanctiune aplicata pana in prezent de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), prin care firma Cocor Bucuresti (COCR) a fost amendata cu 1,01 milioane de lei (288.000 de euro) pentru folosirea de informatii privilegiate in tranzactiile pe care societatea le-a realizat cu actiunile SIF Transilvania (SIF3).
Potrivit deciziei CNVM din luna septembrie a anului trecut, in perioada 24-31 mai 2007, Cocor ar fi cumparat actiuni SIF Transilvania facand uz de informatii privilegiate pe piata cu privire la actiunile intreprinse pentru suspendarea majorarii de capital la societatea de investitii.
In replica, firma Cocor a considerat decizia CNVM ca fiind abuziva si ilegala, sustinand ca demersul judiciar pe care l-a initiat impotriva majorarii de capital la SIF Transilvania a fost unul serios si legitim, si nu a avut drept scop sau efect specularea cotatiei SIF Transilvania. De asemenea, Cocor sustine ca tranzactiile perfectate cu actiuni SIF Transilvania, in perioada mentionata, au facut parte din politica de investitii a societatii. Firma a contestat in instanta decizia CNVM, iar Curtea de Apel Bucuresti a dispus, la 3 septembrie 2008, suspendarea ordonantei CNVM prin care Cocor a fost amendata. CNVM l-a sanctionat anul trecut si pe presedintele Consiliului de Administratie al Cocor, Dan Barbulescu, cu 10.000 de lei.
Actionarii SIF Transilvania au adoptat, la 27 aprilie 2007, o hotarare privind dublarea capitalului social, la 109,2 milioane de lei, prin incorporarea rezervelor constituite din profitul aferent anului 2006 si anilor precedenti. Cocor Bucuresti a solicitat, la 24 mai 2007, Tribunalului Brasov, sa anuleze hotararea AGA, sustinand ca operatiunea trebuia sa aiba loc prin oferta publica de actiuni, pe baza unui prospect aprobat de CNVM.
Pe fondul procesului dintre Cocor si SIF Transilvania titlurile SIF3 au fost intens speculate.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat la sfarsitul lunii iunie o sentinta favorabila SIF Transilvania, in urma careia CNVM a deblocat cele 546 de milioane de actiuni emise in majorarea de anul trecut, care fusesera oprite de la tranzactionare pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive.
Cocor, care opereaza magazinul cu acelasi nume din centrul Capitalei, a obtinut anul trecut castiguri de aproape 23,4 mil. lei (7 mil. euro) din investitii pe Bursa, in special din vanzarea actiunilor detinute la SIF Transilvania (SIF3). Compania a inregistrat anul trecut o crestere cu 26% a afacerilor, la 16,7 mil. lei (5 mil. euro).
Cocor este controlata de fondul de investitii Broadhurst si doua persoane fizice, Daniel Stoica si Liviu Ursan, care detin impreuna circa 50% din actiuni. SIF Muntenia detine o participatie de 18,9% din actiuni. Compania este evaluata pe Bursa RASDAQ la 27 mil. euro.