Fondurile de private equity au venit cu jumatate de miliard de euro

Autor: Roxana Daniela Pricop 10.09.2008
Romania a atras investitii de private equity in valoare de 476 mil. euro in 2007, de patru ori mai mult decat anul precedent, ocupand locul al doilea in Europa Centrala si de Est dupa numarul de tranzactii incheiate, potrivit unui studiu realizat de Asociatia Europeana de Private Equity si Venture Capital (European Private Equity and Venture Capital Association - EVCA).
Fondurile de private equity investesc in companii nelistate, achizitionand pachetul majoritar sau minoritar de actiuni. Fondurile tintesc un randament peste cel adus de piata de capital prin vanzarea participatiei peste trei sau cinci ani.
Investitiile de private equity in Europa Centrala si de Est au inregistrat o crestere record de 80% pana la 3 miliarde de euro anul trecut, arata studiul "Central and Eastern Europe Statistics 2007" realizat de EVCA. Pol onia a inregistrat cel mai ridicat nivel de activitate investitionala, cu 85 de tranzactii incheiate si aproape 23% din totalul capitalului alocat regiunii. Piata locala a atras aproape 16% din investitiile centrale si est-europene ale fondurilor de private equity, numarul de tranzactii urcand la 42.
"Dupa Polonia, Romania este cea mai atractiva piata din regiune pentru fondurile de private equity. Daca dupa volumul investitiilor atrase Romania se situeaza pe locul al patrulea in Europa Centrala si de Est, dupa numarul de tranzactii, piata romaneasca ocupa locul secund", a declarat pentru Ziarul Financiar Mirela Ene, director de cercetare al EVCA.
Cea mai mare tranzactie semnata anul trecut a fost investitia de peste 120 mil. euro a fondului american Advent International in producatorul de medicamente LaborMed Pharma.
"Deja nu mai vorbim despre o piata emergenta. Romania este o piata care si-a confirmat oportunitatile si care va continua sa atraga investitii importante din partea fondurilor de private equity", a conchis Ene de la EVCA.
Fondurile de private equity vor investi aproape 5,3 mld. euro in Europa Centrala si de Est in urmatorii trei de ani, fiind tot mai increzatoare in potentialul de crestere al regiunii.
Colectarea de fonduri pentru Europa Centrala si de Est a atins un nou nivel record anul trecut, de 4,25 miliarde de euro, dedicat integral regiunii, in crestere cu 89% fata de 2006. Acestui volum i se adauga fondul de un miliard de euro ridicat de Advent International in luna aprilie 2008.
"Anul 2008 va fi un an de investitii, colectarea de resurse va fi mult mai redusa. In urmatorii trei pana la cinci ani, fondurile de private equity vor investi 5,3 miliarde de euro in regiune. Este un volum enorm, astfel ca se vor orienta inspre tranzactii mari", a spus Mirela Ene, director de cercetare la Asociatia Europeana de Private Equity si Venture Capital (European Private Equity and Venture Capital Association - EVCA).
Randamentele mult peste media Europei alaturi de rezistenta la criza financiara au transformat statele Europei Centrale si de Est (ECE) in puncte de atractie pentru fondurile de private equity.
"Rata de crestere in ECE este sustinuta, spre deosebire de Europa de Vest unde ritmul de crestere a incetinit. Faptul ca mari jucatori asemeni Carlyle si Bridgepoint si-au deschis birouri in Polonia confirma ca acestia sunt tot mai interesati de regiune si nu vor mai incheia doar tranzactii ad-hoc", a continuat Ene de la EVCA.
Potrivit datelor furnizate de EVCA, in 2006 randamentul anual obtinut de fondurile de private equity in ECE a fost de 31,5% in euro, in timp ce randamentul pe trei ani s-a ridicat la 45,5% in euro. In timp ce randamentul pe trei ani obtinut de fondurile de private equity in intreaga Europa a fost de 17,2% in euro anul trecut.
EVCA reuneste peste 1.300 de membri din 53 de state, incluzand cei mai importanti manageri de fonduri din industria de investitii private si de capital de risc din Europa.