Cehia: cea mai modesta crestere a PIB din ultimii patru ani

Ziarul Financiar 11.09.2008
Economia ceha a inregistrat in semestrul doi cel mai lent ritm de crestere din ultimii patru ani, pe fondul accelerarii presiunilor inflationiste, ceea ce a afectat consumul.

Produsul Intern Brut s-a majorat cu 4,6%, cu 0,1% mai mult decat se anuntase pe 14 august, conform datelor oferite de biroul ceh de statistica, scrie Bloomberg.
Banca centrala a redus rata nominala a dobanzii in august pentru prima data din 2005, pe fondul evolutiei pozitive a coroanei cehe care ameninta sa afecteze cresterea economica, chiar daca inflatia inregistra cea mai rapida escaladare din ultimul deceniu.
Rezultatul acestei decizii s-a materializat prin erodarea consumului pe fondul cresterii preturilor, consum ce reprezenta in trecut motorul de crestere al economiei cehe.
"Se poate observa o reducere a cererii domestice si pe de alta parte o importanta contributie a exporturilor", a afirmat Petr Sklenar, economist la Atlantik Financial Markets din Praga, inainte de lansarea raportului pentru a explica evolutia economiei.
Consumul a urcat cu doar 3,2% in trimestrul doi fata de aceeasi perioada a anului trecut. Crearea investitiilor in capital fix s-a majorat cu o rata anuala de 4%, in timp ce investitiile totale au coborat cu 4,7%, conform datelor Biroului de Statistica.
Exportul de bunuri si servicii a cunoscut o evolutie imbucuratoare, preluand rolul de motor de crestere, dupa ce au urcat cu 13,5% anul acesta, pe cand importurile au cunoscut doar o crestere de 8,9%.
Cheltuielile guvernamentale au urcat si ele cu 1,8% in perioada aprilie-iunie.
La inceputul lunii august, strategii au redus previziunile PIB pentru anul acesta la 4,1% de la 4,7% cat anuntasera in mai.
Banca centrala se asteapta la o crestere de 3,6% anul viitor si 4,1%, in 2010, dupa saltul de 6,6% in 2007. La ultima intalnire a strategilor bancii acestia au hotarat reducerea ratei nominale a dobanzii la 3,5%, mentinand statutul de cea mai redusa rata din cadrul Uniunii Europene.
Acestia se asteapta ca preturile, care au inregistrat o crestere anuala de 6,8% in perioada aprilie-iunie, sa revina in jurul valorii medii de 3% stabilite pentru anul viitor, dupa ce in primele doua luni atinsesera un varf de 7,5%. Aceasta evolutie a contractat vanzarile retailerilor care au urcat cu doar 2,5% in trimestru incheiat la 30 iunie.
Avansul de 16% pe care coroana l-a inregistrat in fata monedei europene anul trecut este previzionat sa aiba efecte negative asupra exporturilor, investitiilor si nivelului de angajare, intr-un moment in care cererea scade in zona euro, destinatia principala a exporturilor cehe.
Excedentul comercial din Cehia s-a redus in iulie fata de luna precedenta, pe fondul incetinirii cresterii economice din Europa de Vest ce a afectat exporturile.
O incetinire economica ce caracterizeaza intregul glob apasa pe umerii tarilor est-europene, majoritatea celor ce au facut parte din fostul regim comunist si care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 anuntand cresteri modeste.