Neocasa spune ca apartamentele vechi se vor ieftini cu 30%

Autor: Roxana Fulgeanu - Mediafax 12.09.2008
Preturile apartamentelor vechi se vor reduce cu 30% pana la finele anului viitor, in timp ce locuintele noi se vor scumpi cu aproximativ 5%, a declarat ieri Georgiana Sandu, directorul departamentului rezidential in cadrul firmei Neocasa Real Estate.
Ea a apreciat ca in a doua jumatate a acestui an preturile locuintelor noi au stagnat si se asteapta majorari cu pana la 5% in perioada urmatoare.
La apartamentele vechi reprezentantul Neocasa estimeaza continuarea scaderii preturilor, inceputa in acest an.
Totodata, se asteapta o crestere a ofertei cu 30-35%, pana la finele anului viitor.
"In prima jumatate a lui 2008, s-a observat o scadere a tranzactiilor pe segmentul rezidential, numarul unitatilor rezidentiale vandute in aceasta perioada fiind de 3.000 de unitati. Tot odata, a scazut si numarul proiectelor lansate, in comparatie cu 2007, principala cauza fiind scaderea numarului investitorilor", a adaugat Sandu.
Pentru 2008 au fost anuntate pentru finalizare 44 de ansambluri rezidentiale, cu 8.000 de locuinte, fara a include si unitatile care au avut ca termen de finalizare initial anul 2007.
"Din unitatile locative care au ca termen de finalizare anul 2008, cea mai mare pondere o au apartamentele (90%)", a mai spus Sandu.
In perioada ianuarie-august 2008, preturile apartamentelor vechi au inregistrat o scadere de circa 4%-8,5%, pe fondul cresterii ofertei de pe piata. Astfel, pretul garsonierelor a scazut cu 8,5%, cel al apartamentelor cu doua camere s-a micsorat cu 3,6%, in timp ce pentru apartamentele cu trei camere, pretul a fost mai mic cu 5,4%.
In primele patru luni ale acestui an, numarul total al tranzactiilor cu apartamente vechi a scazut cu 30-50%.
Potrivit reprezentantului Neocasa, preturile apartamentelor vechi au scazut, influentate de modificarea conditiilor de creditare, iar in cazul imobilelor noi, acestea nu au mai inregistrat cresteri foarte mari, pe de o parte din cauza finantarii, iar pe alta parte ca urmare a situatiei din Statele Unite ale Americii. Sandu a precizat ca in prezent se observa o crestere a numarului dezvoltatorilor imobiliari care investesc in spatiile de birouri.
Potrivit indexului imobiliar realizat de ZF, realizat pe apartamentele de trei camere din Capitala, preturile au scazut cu aproape 3% in august fata de luna anterioara, scaderea fata de inceputul anului ajungand la 7%.
Aceasta evolutie a pretului fata de inceputul anului are la baza in special deprecierea inregistrata in ultimele trei luni. Astfel, pretul mediu pe metru patrat la apartamentele de trei camere construite intre 1980 si 1990 a ajuns in august la 1.869 de euro, fata de 1.920 de euro in luna iulie sau 1.976 de euro in iunie, arata indicele imobiliar realizat de ZF.