Ce promite Stolojan?

Autor: Iulian Anghel 14.09.2008

"De ce vreau sa fiu prim-ministru? Sunt cel mai bun. Si am demonstrat-o in anii 1991-1992 (Stolojan era premier - n.n.), cand ceferistii blocau Romania, cand nu aveam niciun dolar in cont (Stolojan a nationalizat atunci valuta, lucru care i-a adus ulterior nenumarate critici - n.n.)", afirma Theodor Stolojan, intr-o discutie cu reporterul ZF, imediat dupa desemnarea sa, la finele saptamanii trecute, drept candidat pentru fotoliul de premier din partea PD-L, partid apropiat presedintelui Traian Basescu.

Stolojan are o concurenta selecta pentru acest fotoliu - este vorba despre premierul in exercitiu, liberalul Calin Popescu-Tariceanu, si despre liderul social-democratilor Mircea Geoana.

Stolojan spune ca, daca va ajunge la Palatul Victoria, guvernul sau va miza puternic pe initiativa privata si va stimula activitatea bursei prin listarea ultimelor companii ramase in portofoliul statului. "Nu este ceva nemaipomenit de spectaculos, este ceea ce noi am propus la infiintarea Aliantei D.A. (Alianta PNL-PD in 2004, rupta apoi - n.n.). Transgazul de pilda... De ce nu ar fi listat la bursa? De ce nu am vedea un pachet de actiuni vandut catre populatie? Sunt apoi multe ramasite (actiuni reziduale - n.n) ramase in portofoliul statului. Toate acestea trebuie scoase pe piata", sustine Stolojan.

PD-L si-a prezentat la finele saptamanii programul de guvernare si candidatul pentru pozitia de prim-ministru, in persoana lui Theodor Stolojan.

Theodor Stolojan mai spune ca, daca va fi premier, va stimula fiscal cumpararea de actiuni (acolo unde este posibil) de catre angajati in firmele in care lucreaza. Cum? "Neimpozitand profitul din aceste investitii. Daca punem in miscare investitiile facute de salariati in firmele in care lucreaza, neimpozitand profitul, atunci facem un pas mai departe. Trebuie neaparat sa stimulam economisirea, inclusiv prin astfel de actiuni", puncteaza Stolojan.

Candidatul democrat-liberalilor pentru pozitia de premier spune ca, in cazul in care PD-L va ajunge la guvernare (Stolojan nu are dubii in aceasta privinta), toate impozitele se vor rezuma la 16%, fie ca este vorba despre venituri din salarii, din tranzactii imobiliare sau de pe piata de capital.

Programul de guvernare propus de PD-L este foarte limpede atunci cand se refera la cifre, dar opac cand generalizeaza. De pilda: "Promovarea culturii pietei de capital (...) Reducerea costurilor de de tranzactionare si a birocratiei prin eficientizarea activitatii CNVM". Ce inseamna acest lucru?

"Cei de la CNVM au salarii rusinos de mari. Nu este posibil sa ai salariul de 150.000 de euro pe an. Sunt costuri prea mari in raport cu lichiditatea pietei", afirma fostul premier. Stolojan mai spune: comisioanele cerute de brokeri pentru tranzactii sunt exagerat de mari. "Nu poti sa ai 1% la dus si 1% la intors. O piata este eficienta cand are lichiditate, iar costurile de tranzactionare sunt joase." Si? Poate interveni guvernul intr-o afacere privata pana la urma? Nu, admite Stolojan, dar adauga: "Trebuie sa avem o asociatie a investitorilor, vom sprijini infiintarea unei astfel de asociatii, care sa discute cu asociatia brokerilor. Noi nu vom forta pe nimeni, dar aceasta discutie trebuie sa existe pentru ca, asa cum spuneam, o piata este eficienta cand costurile de tranzactionare sunt joase".

Legea lui 16%

Rep: De ce credeti ca sunteti cel mai bun posibil prim-ministru?

Theodor Stolojan: Sunt cel mai bun. Si am demonstrat-o in anii 1991-1992, cand ceferistii blocau Romania, cand nu aveam niciun dolar in cont.

Rep: Spuneti ca veti stimula fiscal cumpararea de actiuni de catre angajati in firmele in care lucreaza. Cum?

Th. S: "Neimpozitand profitul din aceste investitii. Daca punem in miscare investitiile facute de salariati in firmele in care lucreaza, neimpozitand profitul, atunci facem un pas mai departe. Trebuie neaparat sa stimulam economisirea, inclusiv prin astfel de actiuni.

Rep: Mentineti cota unica de 16%?

Th. S.:Toate impozitele se vor rezuma la 16%, fie ca este vorba despre venituri din salarii, din tranzactii imobiliare sau de pe piata de capital.

Rep: Ce inseamna "Reducerea costurilor de de tranzactionare si a birocratiei prin eficientizarea activitatii CNVM", propozitie din programul dvs. de guvernare?

Th. S.: "Salariatiii CNVM au salarii rusinos de mari. Nu este posibil sa ai salariul de 150.000 de euro pe an. Sunt costuri prea mari in raport cu lichiditatea pietei. De asemenea, comisioanele cerute de brokeri pentru tranzactii sunt exagerat de mari. Nu poti sa ai 1% la dus si 1% la intors. O piata este eficienta cand are lichiditate, iar costurile de tranzactionare sunt joase.

Ce promite PD-L

Invatamant

Sanatate

Asistenta statului

Prognoze

Cercetare

Fiscalitate

Bursa

Energie