Criza mare

Autor: Daniel Cristea Enache 16.09.2008

Schimbarile din campul cultural survenite dupa 1989 i-au surprins pe multi dintre comentatorii care, inainte de Revolutie, aveau o buna intelegere asupra fenomenului literar. Trecerea de la un sistem centralizat, etatizat si controlat de cenzura la unul deschis, liber si liberal a facut ca literatura (si critica pe marginea ei) sa-si piarda nimbul din timpul comunismului.



Nici literatura, nici critica de valoare n-au disparut insa, asa cum n-au disparut filmul romanesc, teatrul autohton, plastica si toate celelalte arte. Dimpotriva. A aparut o noua generatie, cu varfuri deja recunoscute, in toate aceste domenii altadata controlate de stat, dezvoltate acum intr-o logica a concurentei.

 

Din pacate, pierzand contactul cu noua realitate (diversificata si impredictibila), criticii mai uita de cercetare si analiza, pentru a trece direct la concluzii prapastioase. Ion Simut, bunaoara, un comentator in general avizat, vorbeste de ani buni despre criza poeziei noastre. Referintele sale asupra genului liric sunt sumbre, tonul e vesel-apocaliptic.


Astazi, pretinde el, “nu se mai poate conta pe poezie”, fiindca ea nu mai are nici o piata. Poezia a murit pentru public, supravietuind doar in abordarile unor critici autisti. E doar o relicva romantica si neomodernista, indiferenta epocii consumiste. “In mileniul III, poezia devine din ce in ce mai straina omului.”


Din observarea cifrelor de audienta a poeziei (mai mici in comparatie cu proza), Ion Simut trage o concluzie neagra asupra legitimitatii poeziei ca gen literar. Imi pare o mare naivitate. Formele si genurile artistice nu se acrediteaza prin tiraje de masa. Inflorirea sau epuizarea lor nu depind, matematic, de vanzarea produselor din aria respectiva. Daca ar fi asa, ar insemna ca literatura comerciala gen Dan Brown ori Paulo Coelho ar fi superioara prozei mari a lui Llosa si Kundera. Poate ar trebui si aceasta din urma sa dispara, fiindca Llosa nu vinde ca Dan Brown. Nici un critic serios n-ar putea sustine o asemenea enormitate.


S-ar fi cuvenit totusi ca Ion Simut sa citeasca textele celor mai tineri poeti. Cateva sugestii de lectura: Constantin Acosmei, Marin Malaicu-Hondrari, Marius Ianus, Stefan Manasia, Ruxandra Novac, Claudiu Komartin. Cat priveste “dezinteresul total” al publicului fata de poezia contemporana, il invit pe criticul oradean sa se uite - dureaza un minut - pe internet, la accesarile unui site ca poezie.ro. Vizitatori in ultimele 24 de ore: 10.712. Vizitatori in ultimele 7 zile: 63.805. Vizitatori unici: 54.529. Vizitatori in ultimele 30 de zile: 237.902.


Criza mare, monser...