Seful Erste: Dorm bine in continuare, dar nu pot sa nu vad ca s-au evaporat 1.000 mld. euro de pe burse

Autor: Razvan Voican 17.09.2008

Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, spune ca nu poate trece cu vederea faptul ca in ultimele zile s-au "topit" de pe burse circa 1.000 mld. euro, printre care si bani ai fondurilor de pensii, inclusiv pensii private.



"Dorm bine in continare, dar nu-mi amintesc ultima data cand motorul pietei financiare n-a mai avut destul ulei pentru a functiona", spune Treichl referindu-se la scaderea dramatica a lichiditatii sistemului financiar si la criza de incredere care se manifesta in randul actorilor de pe piata.

In contextul panicii care a cuprins pietele financiare dupa vestea falimentului Lehman Brothers si a socului prin care trece gigantul asigurarilor AIG, seful Erste isi sfatuieste clientii sa isi pastreze banii in depozite si chiar in actiuni ale bancii pe care o conduce, desi pretul a scazut chiar la mai putin de 34 de euro in ultimele zile.

Treichl a reafirmat ca Erste Bank are o lichiditate foarte buna si ca boardul bancii se preocupa de mentinerea acestui indicator in parametri. Bancherul considera ca nu exista urmari directe ale crizei din SUA asupra bancilor din Austria. "Este insa imposibil sa nu observi evolutia irationala a pretului actiunilor."

Erste Bank are o expunere de circa 40 de milioane de euro fata de banca americana Lehman Brothers. Treichl a reclamat de mai multe ori discordanta dintre rezultatele financiare si operationale ale Erste si evolutia de pe Bursa a actiunilor, acuzand si asteptari exagerate din partea analistilor.

Si Raiffeisen International, care administreaza subsidiarele grupului Raiffeisen in Europa Centrala si de Est, a pierdut aproape 19% din pretul actiunilor in ultima saptamana, insa ieri inregistra o revenire usoara.

Totusi, Treichl atentioneaza ca multi se preocupa prea mult acum de pretul actiunilor, cand de fapt focusul ar trebui sa ramana pe servirea clientului.

In plus, el s-a referit din nou la necesitatea ca bancile sa nu le vanda clientilor produse pe care acestia nu le inteleg si pe care "cateodata nici chiar cei care le vand nu le inteleg". "Trebuie sa se revina la niveluri de risc care pot fi administrate." De asemenea, seful Erste a pledat inca o data pentru instituirea unor modalitati de supraveghere intarita a fondurilor de risc - hedge funds - si a administratorilor de averi.

Nici bancherii de la Bucuresti nu intrevad efecte locale dramatice ale crizei din SUA, insa atentioneaza ca aceasta trebuie constientizata ca atare de mediul de afaceri.

Patrick Gelin, presedintele BRD, a afirmat ca actuala situatie arata ca trebuie pus punct "dezvoltarii necontrolate a economiei financiare".

In acelasi timp, Daniel Daianu, profesor de economie si fost ministru al finantelor, a declarat ieri ca nu crede in scenariul unei aterizari dure a economiei romanesti si ca sistemul financiar romanesc este mai solid decat altele care au ajuns sa dezvolte produse toxice tocmai "prin primitivismul sau".