Manaila: E dificil sa-ti pastrezi curajul cand totul cade la americani

Ziarul Financiar 17.09.2008

Bursa a inregistrat ieri o temperare a trendului descendent consemnat in ultimele sedinte, indicele BET, care reda evolutia celor mai lichide 10 companii din piata, inregistrand o scadere de 0,4%, pana la nivelul de 4.400 de puncte.

Temperarea scaderilor a venit pe fondul aprecierilor consemnate de titlurile Petrom (SNP), Rompetrol Rafinare (RRC) si Transelectrica (TEL). Cele trei titluri detin o pondere cumulata de peste 40% in cadrul BET.

Titlurile Petrom au inregistrat o crestere de 3,1%, pana la pretul de 0,364 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol au urcat cu 1,5%, o actiune a grupului petrolier fiind tranzactionata la pretul de 0,04 lei.

Actiunile Petrom s-au numarat printre cele mai tranzactionate titluri de pe piata in sedinta de ieri, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la peste 2,4 mil. lei.

Evolutiile pozitive ale companiilor energetice de pe piata au urcat indicele BET-NG cu 0,4%, atingand astfel nivelul de 600 de puncte.

"Pe piata locala, scaderile sunt generate in principal de retragerea investitorilor straini. Motivul pentru care acestia se hotarasc sa iasa de pe piata ar putea fi nevoia mare de capital, pentru acoperirea gradului de indatorare de pe alte piete, cum ar fi cea americana care se confrunta cu aceasta problema. Acest lucru se transpune in piata de la Bucuresti prin reducerea lichiditatii si o diminuare a numarului de tranzactii", a declarat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest.

Indicele BET-FI, care consemneaza evolutia celor cinci societati financiare (SIF) a inchis din nou pe minus, in scadere cu 3,4% fata de nivelul de referinta atins in sedinta de marti.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au consemnat cea mai mare scadere din randul societatilor financiare, de 5,4%, coborand astfel pretul de referinta la 1,41 lei/actiune.

La distanta mica au fost urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2) si cele ale SIF Banat-Crisana (SIF1), care au inregistrat o scadere de 5,1% si respectiv 3,8%. 

Actiunile SIF Oltenia au fost cele mai tranzactionate titluri dintre SIF-uri, fiind vandute peste 4,3 mil. de actiuni, in valoare de 6,2 mil. lei, cea mai mare din piata.

"Cel mai probabil scaderile de pe piata locala vor inceta odata ce problema lichiditatii la nivel global va inceta. Investitorii actioneaza sub influenta unui impact psihologic extrem de ridicat, pentru ca este foarte dificil sa-ti pastrezi curajul cand cele mai importante banci americane de investitii se prabusesc si dau faliment", a adaugat Manaila.

In sectorul financiar, titlurile BRD Groupe Soc Gen (BRD) au continuat scaderea consemnata in sedinta de marti, pe parcursul sedintei de ieri, titlurile bancii coborand cu 3,8%, pana la pretul de 12,6 lei/actiune. Actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au trecut pe plus in sedinta de ieri, consemnand o crestere de 3,5%. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au fost in continuare suspendate de la tranzactionare, procedura de majorare a capitalului nefiind inca finalizata.

Principalii indici europeni nu au consemnat o evolutie prea diferita fata de Bursa de la Bucuresti, modificarile fata de nivelurile de referinta nefiind prea ample. Indicele german DAX a coborat ieri cu 0,3%, indicele francez CAC 40 a inregistrat o crestere de 0,3%, in timp ce indicele bursier englez, FTSE 100 a consemnat o urcare de 0,2%.