Statul american a nationalizat gigantul AIG pentru ca falimentul acestuia ar fi paralizat sectorul financiar

Autor: Ciprian Botea 17.09.2008

Oficialii American International Group (AIG) au prevenit unul dintre cele mai mari colapsuri inregistrate vreodata pe piata financiara, acceptand un imprumut de 85 mld. dolari (60 mld. euro) din partea Fed si oferind guvernului federal un pachet majoritar de actiuni in cadrul firmei, scrie Bloomberg.

Autoritatile americane si-au modificat radical atitudinea vizavi de elaborarea unui plan de salvare a AIG, cel mai mare asigurator american dupa valoarea activelor detinute, dupa ce toate eforturile private de a sprijini compania au esuat. In acelasi timp, oficialii Fed au ajuns la concluzia ca "o eventuala prabusire a AIG ar putea pune si mai multa presiune asupra unei piete financiare deja extrem de fragile".

"Este o destindere semnificativa", a declarat David Havens, analist in cadrul filialei UBS din Stamford. "Nimeni nu stie in mod cert ce s-ar fi intamplat daca asiguratorul ar fi fost lasat sa se prabuseasca. Cu siguranta exista insa un risc sistemic enorm", a adaugat el.

In urma intelegerii incheiate cu autoritatile americane, AIG va ceda 79,9% din actiunile companiei guvernului federal, iar managerii de top, inclusiv directorul executiv Robert Willumstad, vor parasi functiile pe care le detin. Edward Liddy, fostul CEO al Allstate, va prelua conducerea firmei, potrivit unor surse din interiorul companiei. Allstate este cea mai mare companie publica americana care incheie contracte de asigurari pentru locuinte si automobile.

Creditul oferit de Fed, cu o perioada de rambursare de doi ani, va da AIG suficient ragaz pentru a putea vinde active "pe o baza rationala", se arata intr-un comunicat al companiei. Guvernul american are insa dreptul de a intrerupe acordarea de dividende investitorilor care detin actiuni preferentiale in cadrul AIG si care au fost deja afectati de prabusirea, anul acesta, cu 94% a valorii de piata a companiei.

Acordul, sprijinit de Trezoreria americana, ar putea evita extinderea haosului de pe piata financiara, care ameninta sa puna o presiune sporita asupra unui numar din ce in ce mai mare de companii. Pierderile inregistrate de sistemul financiar in eventualitatea unui colaps al asiguratorului american s-ar fi putut ridica la 180 mld. dolari (127 mld. euro), potrivit analistilor RBC Capital Markets.

"Actiunea Fed ar trebui sa calmeze pietele de capital si sa acorde AIG timpul necesar pentru a face curatenie in propria casa", a declarat Michael Cuggino, presedintele si directorul general al Heigts Asset Management.

AIG a inregistrat in ultimele trei trimestre pierderi totale de 18,5 mld. dolari (13 mld. euro). Asiguratorul a fost impins foarte aproape de prapastia falimentului din cauza operatiunilor de asigurare a tranzactiilor cu instrumente financiare riscante, a caror valoare a intrat in declin odata cu declansarea crizei subprime. Compania a asigurat investitii in instrumente cu venit fix in valoare de 441 mld. dolari (310,8 mld. euro), dintre care 57,8 mld. dolari (40,7 mld. euro) sunt legate de piata subprime.

Capacitatea AIG de a supravietui a devenit incerta in momentul in care agentiile de evaluare financiara au redus ratingul companiei, AIG riscand sa fie fortata sa ofere partenerilor de tranzactii garantii mai mari cu peste 13 mld. dolari (9,1 mld. euro). Si asta in conditiile in care compania se confrunta deja cu o lipsa de lichiditati. Mai mult, oficialii AIG s-au vazut in incapacitatea de a efectua o operatiune de strangere de lichiditati, dupa ce valoarea actiunilor companiei a coborat sub 4 dolari, fata de 70,11 dolari in octombrie anul trecut.

Imprumutul acordat de Fed nu presupune in mod obligatoriu vanzarea de active, desi aceasta ar putea fi principala modalitate prin care AIG va rambursa creditul, spun oficialii americani. Dobanda va fi ajustata in functie de rata interbancara stabilita la trei luni pe piata londoneza, plus 8,5%.

"Este extraordinar, sunt surprins", a declarat fostul consilier al Trezoreriei, Peter Wallison. "Nimeni nu si-ar fi putut imagina o asemenea situatie cu doar cateva luni in urma. Nu cred ca oficialii Fed au facut acest pas fara a fi siguri ca un eventual colaps al AIG ar fi reprezentat un risc sistemic", a adaugat el.

Salvarea AIG vine la mai putin de doua saptamani dupa elaborarea unui plan de preluare a creditorilor ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac, pe fondul riscurilor implicate de cresterea numarului de credite neperformante.

Actiunea Fed a fost generata de esecul Goldman Sachs si JP Morgan de a gasi o solutie de sprijinire a asiguratorului.

Willumstad, fotul presedinte al Citigroup, a parasit banca americana in 2005 pentru a cauta o pozitie de director executiv, pozitie pe care o ocupa in cadrul AIG din iunie anul acesta. Predecesorul sau, Martin Sullivan, a condus operatiunile AIG timp de trei ani, inainte de a fi demis pe fondul a doua trimestre consecutive de pierderi. Maurice Greenberg a condus compania timp de aproape patru decenii, fiind fortat sa se retraga, in 2005, ca urmare a modificarii reglementarilor autoritatilor financiare.

Greenberg, care ramane in continuare unul dintre actionarii importanti ai firmei, spune ca AIG are nevoie mai degraba de o linie de finantare decat de o punere sub controlul autoritatilor statului, adaugand ca nu intelege planul elaborat de guvernul federal.

Allianz a vrut sa cumpere AIG

Allianz, cea mai mare companie de asigurari din Europa, a lansat o oferta pentru American International Group care a fost respinsa de asiguratorul american cu doua zile inainte ca acesta sa accepte preluarea sa de catre guvern, conform unor persoane informate in legatura cu oferta, citate de Bloomberg. Allianz s-a aliat cu J.C. Flowers, firma de private equity cu sediul in New York condusa de J. Christopher Flowers, in incercarea de a ajuta AIG sa preintampine o criza de lichiditati, conform persoanelor care au dorit sa ramana anonime pentru ca discutiile au fost private. Sabia Schwarzer, purtatoare de cuvant a Allianz, a refuzat sa comenteze. Flowers si Nicholas Ashooh, purtator de cuvant al AIG, nu au raspuns solicitarilor de comentarii. AIG, cel mai mare asigurator american din punct de vedere al activelor, a acceptat un imprumut in valoare de 85 miliarde de dolari din partea guvernului in schimbul unei participatii de 79,9 procente. Oficialli bancii centrale americane au declarat ca Fed a oferit acest imprumut din cauza riscului ca un colaps al AIG sa puna in pericol stabilitatea pietelor financiare din intreaga lume. Catalina Apostoiu