De ce a salvat Fed numai AIG si nu si Lehman

Autor: Ciprian Botea 17.09.2008

Decizia bancii centrale americane (Fed) de a salva de la faliment AIG a adus din nou institutia in situatia de a intra in jocul alegerii castigatorilor si perdantilor, la numai doua zile dupa ce Lehman Brothers a anuntat falimentul, scrie Bloomberg.

Ignorarea problemelor bancii de investitii si decizia spontana de a sprijini AIG au fost explicate de catre oficialii Fed prin faptul ca pietele financiare erau mult mai pregatite pentru eventualitatea unui colaps al Lehman decat pentru cea a unei actiuni similare a asiguratorului american.

Analistii vad insa in aceasta miscare o lipsa de coerenta din partea autoritatilor statului.

"Guvernul a trasat o linie clara in momentul in care a decis sa nu intervina in sprijinul Lehman, dar odata cu aparitia problemelor AIG a sters o parte din aceasta linie", a declarat Vincent Reinhart, fostul director al diviziei pentru afaceri monetare a Fed.

"Este o stire extrem de proasta, venita pe fondul unei decizii confuze", apreciaza Adam Posen, directorul adjunct al Peterson Institute for International Economics din Washington.

"AIG se afla intr-o criza de lichiditate de mai multe luni, iar situatia ar fi putut fi rezolvata fara interventia statului, intrucat nu era una urgenta", a adaugat el.

Oficialii Fed si cei ai Trezoreriei au adus un argument similar in incercarea de a motiva decizia din cazul Lehman. Acestia au respins apelul bancii de investitii, spunand ca Wall Street-ul stia de problemele sale de luni de zile, spre deosebire de colapsul brusc inregistrat de Bear Stearns in martie.

In acel moment Fed a acordat un imprumut de urgenta in valoare de

28 mld. dolari pentru a asigura preluarea firmei de brokeraj de catre JP Morgan. "Avem o problema foarte mare, in conditiile in care banca centrala nu are un set de reguli bine stabilit si incearca sa le modifice in mijlocul jocului", a declarat Marvin Goodfriend, profesor de economie la Tepper School of Business.

Firmele de pe Wall Street au pariat miliarde de dolari pe instrumentele financiare bazate pe ipoteci, iar odata cu explozia numarului de credite neperformante acestea s-au trezit in valtoarea crizei subprime.

Pentru a sprijini piata financiara, banca centrala americana a pompat rezerve semnificative de lichiditate si au redus dobanda de referinta cu 3,25% in ultimul an.

In cazul Bear Stearns, Freddie si Fannie, autoritatile au pretins ca planurile de salvare sunt menite sa evite o extindere a haosului pe piata americana. Acelasi argument ar putea fi folosit si in cazul AIG, sugereaza unii analisti.