Marti: AIG intra in vizorul agentiilor de rating

Ziarul Financiar 20.09.2008

Ratingul de creditare al American International Group (AIG) a fost scazut de catre agetiile de rating Standard & Poor's si Moody's, amenintand astfel eforturile asiguratorului de a-si reface rezervele de capital. Decizia a dus a scaderea pe Bursa a titlurilor companiei cu 50% in prima ora de tranzactionare insa ulterior actiunile si-au temperat scaderea la -14%. Luni, titlurile companiei pierdusera 60% dupa ce investitorii anticipasera aceasta decizie.

In Rusia, evolutia extrem de volatila a titlurilor la Bursa obliga guvernul rus sa intervina, acesta inchizand sedinta de tranzactionare.

Tranzactiile bursiere de la Moscova au fost suspendate dupa ce indicele compozit MICEX a inregistrat o scadere de peste 15%. La ora 15:45, ora Romaniei, indicele MICEX inregistra un declin de 16,6%, cauzat in principal de ieftinirea petrolului si scumpirea creditarii in dolari. Actiunile primelor doua banci din Rusia, OAO Sberbank si OAO VTB Group, s-au depreciat cu 14, respectiv 16%. "Investitorii au intrat in panica", spune Oleg Vorotnitsky, un broker de la Uralsib Financial, in Moscova.