Rothschild a fost mandatata sa gaseasca un cumparator pentru Banca Carpatica

Autor: Roxana Pricop 21.09.2008

Ilie Carabulea, principalul actionar al bancii din Sibiu, vrea sa gaseasca un partener cu care sa mearga inainte.



Actionarii Bancii Comerciale Carpatica au angajat banca de investitii Rothschild pentru a-i asista in procesul de vanzare, potrivit informatiilor existente in piata. In prezent, Rothschild deruleaza procesul de due dilligence, in cadrul caruia sunt analizate informatiile financiare pertinente tranzactiei de vanzare, cum ar fi evolutia veniturilor, portofoliul de clienti, debitorii, verificarea portofoliului de credite si evaluarea activelor.

Pe langa contractul cu Erste in privatizarea BCR, Rothschild a avut si mandatul de consultant al Bancii Tiriac in fuziunea cu HVB Bank, a asistat vanzarea asiguratorului Asiban catre Groupama si a companiei farmaceutice Ozone.
Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea controleaza in nume propriu 35,93% din capitalul bancii, listata sub simbolul BCC la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Ilie Carabulea nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei pentru a comenta informatia.
Anterior, Carabulea a declarat pentru ZF ca a fost contactat de numerosi investitori si ca "nu ai de unde sa stii daca discutiile se concretizeaza intr-un parteneriat de afaceri sau in vanzarea unui pachet de actiuni". Carabulea intentioneaza sa isi consolideze pozitia pana la 40% din actiunile bancii, mizand pe o revenire a titlurilor. Titlurile BCC au incheiat sedinta de tranzactionare de vineri in crestere cu 12%, pana la 0,205 lei/actiune, insemnand o capitalizare de 392,5 milioane de lei (107,8 mil. euro).
La sfarsitul lunii iunie, in piata au aparut informatii privind o posibila preluare a Carpatica de catre Commerzbank, a doua mare banca germana din punctul de vedere al activelor. Valoarea bancii a fost estimata la 1,8 - 2 mld. lei (500 - 550 mil. euro). Reprezentantii bancii au infirmat atunci zvonurile. Surse bancare au confirmat existenta unor negocieri cu banca germana, insa au sustinut ca discutiile au esuat din cauza pretului prea mare solicitat de Carabulea.
Carpatica a incheiat primul semestru al anului cu active in valoare de 2,17 mld. lei (600 mil. euro), in crestere cu 17,3% fata de jumatatea anului trecut. Carpatica detine o cota de 0,7% din activele totale ale sistemului bancar. Profitul net pe primul semestru a fost de 3,38 milioane de lei (965.000 euro), iar veniturile bancii au crescut in primele sase luni ale anului cu peste 55%, pana la 268,9 milioane de lei (77 mil. euro).
Preluarea Carpatica este atractiva atat din perspectiva unui grup financiar international interesat de intrarea pe piata locala, dar si din perspectiva bancilor active pe piata locala interesate de consolidarea pozitiei pe piata. Carpatica opereaza in prezent o retea teritoriala de aproape 250 de unitati si 224 de bancomate si controleaza peste 4% din numarul total de aproape 6.000 de unitati din sistemul bancar, plasandu-se intre primii zece jucatori din piata dupa reteaua teritoriala.