Si-au marit veniturile din afacerile cu mobilier din lemn masiv pentru copii exportand peste 80% din productie pe piata externa

Autor: Adriana Rosoga 23.09.2008

Copii se vor naste intotdeauna, iar parintii vor incearca sa le ofere tot ce este mai bun. Este premisa de la care au pornit producatorii de mobilier din lemn masiv pentru copii de pe piata autohtona care si-au orientat exporturile in proportie de peste 80% catre pietele externe.



A terminat facultatea de electrotehnica din Craiova in 1987, iar dupa Revolutie a infiintat prima firma, Ax, specializata in producerea de panouri si firme luminoase.
In acelasi timp era asociat la o fabrica producatoare de lacuri si vopsele, insa datorita divergentelor cu partenerul de business a hotarat sa porneasca pe drumul propriu.
Dumitru Toader infiinta in 1996 compania Axm Prod'93 care are doua directii de dezvoltare: productia de lacuri si vopsele pentru finisajul mobilei si fabricarea de mobilier din lemn masiv si decoratiuni pentru camera copilului.
"Am avut ocazia sa vad mai multe fabrici care produc mobilier la noi. Prin 2001 am primit o cerere din Statele Unite pentru productia de paturi dupa designul american si am constatat ca nu gaseam firme care sa produca la calitatea si standardele lor. A fost momentul in care am decis sa incep in acest sens o afacere", spune Dumitru Toader, presedintele Axm Prod'93.
In 2002 a avut posibilitatea sa cumpere o locatie la 30 de km de Bucuresti unde este in prezent o fabrica cu o suprafata de 10.000 de metri patrati si care are o capacitate de 500 de piese de mobilier pe luna, destinate segmentului premium high. "Nisa de mobilier pentru copii destinata segmentului premium era o oportunitate pe care am speculat-o mai ales pe piata americana", sustine Toader.
Mobilierul produs de companie se vinde in acest moment sub brandul Romina Furniture si este distribuit in cinci colectii realizate in doi ani. "Am avut o persoana care s-a ocupat la inceput de realizarea acestor colectii. Tinem cont atunci cand decidem designul de propunerile clientilor, iar urmatoarea lansare va avea loc anul viitor", afirma Dumitru Toader.
In retehnologizarea fabricii si in promovarea brandului pe piata din Romania, compania a investit peste 7,5 mil. euro. Lemnul de fag pentru producerea mobilierului este din Romania, feroneria din Germania, iar panelul se importa din Austria.
Mobilierul din lemn masiv este tratat cu ceara de albine, astfel incat nu emana nici un miros, ingredientele folosite fiind cat mai naturale. In Statele Unite, compania detine un depozit si birouri, fiind prezenta in peste 20 de state din SUA cu o participare constanta la salonul de mobila de la Las Vegas. "Anul acesta am fost pentru a treia oara la acest salon si am constatat ca numarul dealerilor care doresc sa ne distribuie produsele este mai mare decat capacitatea noastra de a produce", spune presedintele companiei. La fabrica lucreaza in prezent 65-70 de angajati, iar pentru a creste capacitatea de productie, Dumitru Toader intentioneaza sa creasca numarul de angajati si sa eficientizeze productia.
In urma cererilor primite, compania urmeaza sa distribuie mobilier catre dealeri din Ucraina, Germania, Rusia, Grecia, Anglia, Italia si Lituania. "Am ajuns sa distribuim catre China un container de mobila pe luna. Avem pe aceasta piata un dealer care are in prezent trei magazine, iar in martie anul viitor va mai deschide inca 15. In aceasta situatie cred ca anul viitor, veniturile provenite din comertul cu China vor depasi 0,5 mil. de dolari (0,34 mil. euro). De asemenea, avem cereri din partea unor firme din Panama si Mexic", afirma Toader.
Pentru ca cererea pe piata interna a crescut foarte mult in Romania, Romina Furniture a deschis anul acesta un magazin propriu pe bulevardul Decebal si produsele mai sunt vandute in HD Mall. "Pentru magazinul din tara cred ca vom obtine o cifra de afaceri de 200.000 de euro, avand in vedere ca a fost deschis la jumatatea acestui an", spune presedintele Axm Prod'93.
Producatorul de mobila pentru copii estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de trei milioane de dolari (aproximativ 2,07 milioane de euro), numai pe piata americana, dupa ce anul trecut rulajul a fost de 1,6 milioane de dolari (1,1 mil. euro). "In primele cinci luni ale anului, cifra de afaceri a Romina Furniture a fost de 1,8 milioane de dolari (circa 1,2 milioane de euro). Anul viitor cred ca doar pe aceasta piata vom avea circa sase milioane de dolari (4,15 milioane de euro) datorita numarului de cereri in crestere", mentioneaza Dumitru Toader.
Afacerea cu productie de mobilier din lemn masiv pentru copii "a inceput in 1995, cand am colaborat cu domnul Martin Funcke, initiatorul acestei activitati. Am inceput cu jucarii din lemn, pe care le produceam in Romania la diverse firme si le exportam in Germania", sustine Edith Olosz, directorul general al Maximo Impex.
Firma s-a infiintat insa doi ani mai tarziu, in octombrie 1997.
"In urma cumpararii unui grajd vechi in Araci, judetul Covasna, s-a infiintat firma, s-au cumparat utilaje second hand si s-au angajat primele persoane. In timp, firma s-a extins, am cumparat si am construit si alte cladiri si am ajuns la 140 de angajati", spune Edith Olosz.
In acelasi an, fondatorul companiei, Martin Funcke a infiintat si firma Pinolino KindertrŠume in MŸnster, Germania, firma care detine 99,5% din firma Maximo Impex. "Eu am fost implicata de la inceput in tot ce a insemnat organizare, administrare in firma Maximo Impex. Am ales segmentul de mobila pentru copii, deoarece in Germania erau la mare cautare produsele din lemn masiv, deoarece este o activitate interesanta, copii se vor naste intotdeauna, iar parintii vor incearca sa le ofere tot ce este mai bun", sustine Edith Olosz.
In afara mobilierului pentru copii, compania mai produce jucarii din lemn si o gama larga de lenjerii de pat pentru copii, saci de dormit cu diverse desene si design asortat cu mobilierul, precum si produse din folie, perne de infasat si sezuturi pentru scaunele inalte. Gama cuprinde peste 1.000 de produse. Cele mai solicitate sunt paturile pentru copii si leaganele, acestea fiind de stricta necesitate in momentul nasterii unui copil, vanzarea acestora insa atrage dupa sine si vanzarea comodelor de infasat, a dulapurilor, etajerelor, lenjeriilor, care completeaza in mod armonios camera copilului.
Pana in anul 2007, produsele realizate de compania Maximo Impex erau vandute exclusiv firmei Pinolino, care le distribuia atat in Germania, cat si in alte tari din Europa si din lume.
"Incepand cu 2007 vindem si in Romania, deocamdata in colaborare cu patru magazine specializate din Bucuresti, Sibiu, Iasi si Oradea. 95% din produsele firmei se exporta, deocamdata doar 5% se vand pe piata interna. Romanii prefera mobilierul din PAL sau MDF, mai intens colorat, in detrimentul lemnului masiv si a materialelor naturale", afirma Edith Olosz.
Materia prima utilizata pentru mobilier este partial cumparata din Romania, panourile din lemn sunt importate din Austria, semifabricate din Franta si Rusia. Materia prima pentru confectii textile este produsa in Romania.
Pentru promovarea produselor firma Maximo Impex nu a investit, aceasta sarcina a revenit firmei mama din Germania, care a investit mult in targuri, cataloage, flyere si alte articole publicitare.
Anual compania participa la Targul de jucarii de la NŸrnberg in luna februarie si la "Kind und Jugend" (Targul pentru copii si tineret) de la Kšln din luna septembrie.
Maximo Impex avea la inceput circa 20 de angajati, iar in prezent numarul acestora a crescut la 140. "Avem angajati muncitori necalificati, tamplari, croitorese, ingineri, personal specializat pentru munca de birou. Dorim sa mai angajam personal anul acesta, cel putin zece persoane, dintre care minim cinci tamplari", spune directoarea companiei. Cifra de afaceri a Maximo Impex a fost in 2007 de 4,3 mil. euro, in crestere cu 15,42 % fata de 2006. "Cresterea a fost determinata de straduinta permanenta de a cuceri piete noi si de a implementa produse noi, conform cerintelor pietei. Pentru anul 2008 prognozam o cifra de afaceri cu 10% mai mare fata de 2007", spune Edith Olosz.
Ea spune ca pe termen scurt, compania doreste sa obtina finantari europene pentru a realiza investitii in utilaje performante. "In 2007 am obtinut o finantare din fonduri guvernamentale ANIMMC destinate modernizarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu care am achizitionat un utilaj de frezat si gaurit cu comanda numerica (CNC), care ne-a permis sa crestem calitatea prelucrarii si productivitatea intreprinderii", mentioneaza directoarea Malmo Impex.
Ea adauga ca pe termen mediu si lung compania doreste sa implementeze tehnologia noua, sa imbunatateasca conditiile de lucru, sa ajunga la nivelul unei intreprinderi competitive pe plan european.

Romina Furniture:


Malmo Impex: