Care sunt cifrele din spatele primei investitii private, de un miliard de euro, din productia locala de energie electrica

Autor: Roxana Petrescu 24.09.2008
  • Un greenfield la Braila de un miliard de euro cu o capacitate instalata de 800 MW, mai mult decat un reactor de la Cernavoda
  • Intre sase si opt ani de constructie, 25 de ani pentru amortizarea proiectului
  • Management strain, dar sute de noi slujbe create pentru forta de munca locala.

 



Astfel ar arata pe scurt, primul proiect privat pentru productia de energie electrica pe carbuni de pe piata locala. Protagonistii acestei investitii vor fi germanii de la E.ON si italienii de la Enel, primele companii care au batut palma cu Termoelectrica pentru constructia unei centrale de la zero, pe huila, la Braila.
Singurul motiv al acestei asocieri dintre doi giganti europeni care dispun de miliarde de euro, lucru care le-ar fi permis cu usurinta si realizarea acestei investitii in mod individual, a fost faptul ca ofertele celor doua grupuri straine au fost considerate egale de catre comisia care a desemnat castigatorul acestei licitatii.
E.ON si Enel vor fi urmati de cehii de la CEZ si belgienii de la Electrabel care vor dezvolta proiecte de dimensiuni mai mici, tot in parteneriat cu Termoelectrica la Galati, respectiv Borzesti. In total, investitiile ar putea ajunge la circa 2 miliarde de euro in unitati noi de producere a energiei electrice din surse termo.
"Enel si E.ON au fost declarati castigatori egali de catre comisia licitatiei formata in vederea alegerii unui investitor. E.ON ar fi preferat sa fie unicul investitor in acest proiect, asocierea cu Enel venind ca urmare a deciziei comisiei care a analizat dosarele participantilor la licitatie", explica Ingo Luge, CEO-ul E.ON Kraftwerke, business unit din cadrul E.ON care se oupa de partea de generare din cadrul grupului.
Atat E.ON cat si Enel sunt prezente pe piata locala prin companii de distributie si furnizare a energiei electrice. Astfel, E.ON are in portofoliu E.ON Moldova Furnizare si E.ON Moldova Distributie, in timp ce Enel a devenit cea mai importanta companie de profil dupa achizitia Electrica Muntenia Sud, firma care se alatura fostelor Electrica Banat si Dobrogea, controlate tot de italieni.
Obtinerea unor capacitati de productie era absolut necesara pentru dezvoltarea acestor companii, si potrivit datelor E.ON unitatea realizata in colaborare cu Enel ar putea intra in functiune in urmatorii opt ani.
"Ne aflam in prezent in etapa de planificare. De obicei, constructia unei astfel de unitati de productie dureaza intre sase si opt ani, durata care cuprinde si faza de planificare", spune Luge. Amortizarea este si mai mare. Spre exemplu, recuperarea investitiilor intr-un proiect de energie eoliana dureaza in medie 7-8 ani. In cazul unei termocentrale de dimensiunea proiectului de la Braila, amortizarea se face intr-un interval de trei ori mai mare.
"De obicei, perioada de amortizare dureaza aproximativ 25 de ani", spune reprezentantul E.ON Kraftwerke.
Acum proiectul se afla in faza de licentiere, discutiile directe cu viitorii furnizori de echipamente fiind programate pentru anul viitor.
"Intentionam sa angajam cat mai multi oameni din Romania. Cu exceptia pozitiilor de management, nu vom recurge la importuri de forta de munca. Mai departe vom investi in pregatirea angajatilor romani. Oricum, noua unitate va avea un personal mult mai mic in comparatie cu vechile unitati de productie de energie din Romania", spune Luge.
Spre exemplu, Complexul Energetic Turceni, una dintre cele mai mari unitati termo de productie de energie electrica ce functioneaza pe lignit, are o capacitate operationala de 1.260 MW, potrivit informatiilor prezentate pe siteul companiei, iar la sfarsitul anului trecut numarul angajatilor era de 3.916 de salariati.
"In perioada de varf a constructiilor, cateva sute de oameni vor fi implicati in acest proiect. Majoritatea echipamentelor vor fi aduse din alte tari din cauza faptului ca in Romania nu se gasesc produsele necesare pentru un astfel de proiect. Furnizorii romani vor fi invitati cu siguranta sa participe la licitatiile organizate pe baza proiectului", mai spune Luge.
E.ON Kraftwerke si Enel au semnat memorandumul de intelegere privind investitia de la Braila in vara acestui an. Proiectul va utiliza activele existente ale termocentralei de la Braila, care sunt functionale in prezent, aceasta fiind singura contributie a Termoelectrica la proiect.
Fondurile provin exclusiv de la investitorii straini. Proiectul este primul greenfiled de acest tip care se va realiza pe piata locala, dupa o lunga perioada de lipsa a investitiilor majore in segmentul termo.
Specialistii din piata energiei spun ca toate aceste proiecte private de productie a energiei electrice vor avea un efect benefic asupra pietei prin intensificarea concurentei datorita spargerii actualului monopol de stat din acest domeniu.
Noile unitati de productie ar putea duce la formarea unei concurente pe pret ceea ce ar favoriza consumatorul final, dar ar pune o presiune majora asupra unitatilor de productie invechite, cu costuri foarte mari. Alro, Energy Holding, Enel, Electrabel si altii, sunt doar cateva dintre companiile care au anuntat proiecte majore in segmentul producerii de energie.
Alte proiecte private in segmentul producerii de energie sunt cele anuntate de anumiti investitori pe segmentul energiilor regenerabile, in special cea eoliana. Cel mai mare proiect energetic dezvoltat de statul roman in acest moment sunt reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, proiect in care investitorii privati vor trebui sa-si imparta 49%, pachetul majoritar ramanand in mainile Nuclearelectrica.

Planuri de miliarde de euro

Capacitate: 860 MW
Investitie: 500 mil. euro
Locatie: platforma Petrobrazi

Capacitate: 900 MW
Investitie: 1 mld. euro
Locatie: Galati

Capacitate: 1.000 MW
Investitie: 1,5 mld. euro
Locatie: Turnu Magurele

Capacitate: 800 MW cu posibilitate de extindere pana la 1.600 MW
Investitie: 1 mld. euro pentru 800 MW
Locatie: Constanta

 

Capacitate: 900 MW
Investitie: 1 mld. euro
Locatie: Galati

Capacitate: 700 MW
Investitie: 900 mil. euro
Locatie: Gorj