Anul cu cele mai multe deschideri de centre comerciale in Bucuresti

Autor: Cristi Moga 24.09.2008

Un numar de sapte centre comerciale de mari dimensiuni (intre 19.000 si 55.000 de metri patrati inchiriabili) cu o suprafata totala inchiriabila de 275.000 de metri patrati reprezinta stocul actual de spatii in centre comerciale din Bucuresti, urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie deschise cel putin inca doua proiecte - Liberty Center si Fashion House Outlet Center - care au programata deschiderea pe 1, respectiv 26 noiembrie.



Tot anul acesta ar trebui deschise si mallul Grand Arena si centrul comercial de tip outlet Mega Designer Outlet Center, insa reprezentantii dezvoltatorilor nu au avansat pana in prezent nicio data privitoare la posibila inaugurare.
Cu toate acestea, anul 2008 este cel mai bun in ceea ce priveste inaugurarile de noi spatii comerciale.
Pana acum a fost deschis mallul Baneasa Shopping City din cadrul proiectului Baneasa din nordul orasului, galeria comerciala din cadrul proiectului Iris Shopping Center din Titan si hipermarketul Carrefour, magazinul de electronice si electrocasnice Technomarket, magazinul de mobila Bontas si galeria comerciala din cadrul proiectului Vitantis.
Pana in acest an in Bucuresti nu era deschis mai mult de un proiect pe an, astfel ca Bucuresti Mall a fost inaugurat in 1999, Plaza Romania in 2004, iar City Mall in 2005.
Numarul centrelor comerciale din Bucuresti va continua sa creasca si in urmatorii ani, o serie de proprietati fiind deja in constructie (AFI Cotroceni Park, Sun Plaza sau extinderea Militari Shopping Center), in timp ce altele se afla inca in faza de proiect (ParkLake Plaza sau AFI Golden City).
La nivel national, anul acesta vor fi deschise aproximativ 20 de centre comerciale, mai mult de jumatate dintre acestea fiind deja inaugurate in orase precum Arad, Iasi, Constanta, Suceava sau Brasov.
Sfarsitul de an va mai aduce inaugurari in Piatra-Neamt sau Oradea, unde dezvoltatori precum Mivan sau Globe Trade Center (GTC) isi vor continua programul de extindere pe piata locala.
Dupa Bucuresti, orasul cu cele mai multe centre comerciale este de saptamana aceasta Iasiul, unde a fost inaugurat cel de-al patrulea proiect din oras, mai exact prima faza a parcului de retail ERA Shopping Park, formata dintr-un hipermarket Carrefour si o galerie comerciala cu peste 60 de magazine.
Un mall de mari dimensiuni poate crea peste 2.000 de locuri de munca, cati angajati lucreaza, de altfel, in cele mai mari centre comerciale deschise anul acesta, potrivit datelor prezentate de catre dezvoltatori si consultantii imobiliari.
Tinand cont de planurile de extindere ale dezvoltatorilor de centre comerciale, care au anuntat cel putin dublarea stocului actual, la peste 2 milioane mp de centre comerciale, in urmatorii ani numarul angajatilor din centre comerciale ar putea depasi 100.000 de oameni.
 
 
Spatii comerciale noi in Bucuresti