Orban: In opt ani vom avea 2.000 km de autostrada

Autor: Adriana Rosoga 25.09.2008

In urmatorii opt ani, Romania va avea peste 2.000 de kilometri de autostrada, a anuntat ieri Ludovic Orban, ministrul transporturilor, in conditiile in care in ultimii patru ani au fost dati in folosinta doar 60 de kilometri de autostrada.

"Proiectele vizeaza autostrada de pe coridorul IV paneuropean, autostrada Transilvania, autostrada Moldova, dintre Iasi si Targu-Mures, si autostrada de pe coridorul paneuropean IX, Bucuresti - Ploiesti", a spus ministrul in cadrul conferintei Infrastructura in Romania, organizata de Finmedia. El a adaugat ca pentru autostrada pe tronsonul IV paneuropean finantarea este asigurata.
"Pe toate celelalte tronsoane suntem in diverse faze de licitatie, iar cererile de finantare au fost aprobate si depuse la autoritatea de management al programului operational regional pe transporturi", a mentionat Orban.
Pentru a simplifica procedurile de expropriere, Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect de hotarare de guvern care prevede ca autoritatile sa poata preda terenurile catre constructori inainte de acordarea despagubirilor pentru proprietari.
Ministrul a spus ca legea exproprierilor a creat in timp cele mai mari probleme care au dus la intarzierea lucrarilor de infrastructura, alaturi de procedurile de mediu si de lipsa fortei de munca din constructii.
"Se va adopta o hotarare de guvern pentru a nu se mai astepta sa se predea amplasamentul catre constructori abia la finalizarea procedurilor de expropriere. Platile se vor efectua pe parcursul lucrarilor", a precizat Orban. El a mai precizat ca licitatii in stadiu avansat sunt pentru autostrada Timisoara - Arad, autostrada de centura Simeria - Orastie, tronsoanele Nadlac - Arad - Lugoj - Deva - Orastie - Sibiu. Pentru tronsonul Cernavoda-Medgidia, licitatia a avut loc pe 18 septembrie, iar pentru tronsonul Medgidia-Constanta, pe 19 septembrie, urmand ca pe zece octombrie sa fie desemnati castigatorii licitatiilor.