De ce a vandut Omniasig afacerea cu pensii private

Autor: Angela Placinta 29.09.2008

Iesirea din afacerea Omniasig Pensii va fi foarte profitabila pentru actionarii companiei, care urmeaza sa incaseze peste 13 milioane de euro din vanzarea catre grupul BCR, in conditiile in care investitia initiala a fost de circa 7 milioane de euro. Castigul actionarilor va fi astfel aproape dublu fata de suma cheltuita pentru a demara businessul si pentru a atrage clienti.

Cel mai mult va castiga grupul austriac Vienna Insurance, care controleaza cele doua companii actionare la Omniasig Pensii - TBIH Financial Services (90% din compania de pensii) si Omniasig Asigurari (10%). La Omniasig Asigurari, Vienna Insurance controleaza intreaga societate, in timp ce la TBIH austriecii sunt actionari majoritari, cu un pachet de 60%.
Grupul BCR a anuntat saptamana trecuta ca va cumpara compania de pensii obligatorii (pilonul II) Omniasig Pensii, fondul administrat de aceasta urmand sa fuzioneze cu fondul administrat de BCR. Potrivit unui comunicat, TBIH va incasa circa 12 milioane de euro, ceea ce inseamna ca valoarea totala a tranzactiei este de peste 13,3 milioane de euro.
"Investitia in companie a fost recuperata prin vanzare. A avut loc schimbarea de actionariat, care trebuie aprobata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, iar dupa aceasta fondurile vor fuziona. Negocierile au inceput acum cateva luni, tranzactia fiind o miscare normala de consolidare pe piata pensiilor", a declarat Cristina Nitescu, directorul general al Omniasig Pensii.
Dupa ce va incepe procesul de fuziune, cei aproape 67.000 de clienti ai fondului administrat de Omniasig vor avea trei luni la dispozitie pentru a decide daca vor sa ramana la acest fond sau nu. Daca nu sunt de acord cu fuziunea, ei se pot transfera fara costuri la orice alt fond de pensii obligatorii de pe piata. Potrivit legislatiei in vigoare, administratorul trebuie sa ii trimita fiecarui client o scrisoare cu confirmare de primire, in care acesta este informat de fuziunea fondului cu un alt jucator din piata si de posibilitatea de transfer. Pretul platit de BCR in aceasta tranzactie va fi ajustat in functie de anumiti factori, printre care si numarul de participanti pe care ii va avea Omniasig dupa transferuri.
Fondul administrat de Omniasig ocupa locul zece pe piata, iar cel al BCR - locul opt, cu circa 136.000 de participanti. Dupa fuziune, fondul BCR, care il va absorbi pe cel al Omniasig, va fi al saptelea jucator din piata, cu circa 202.000 de clienti.
Cele doua fonduri au grad de risc mediu, ceea ce inseamna ca strategia de investire a banilor nu se va schimba pentru clientii Omniasig dupa fuziune. Fondurile difera insa din punctul de vedere al veniturilor medii ale participantilor. In timp ce la BCR participantii au un venit mediu lunar de 404 euro brut, la Omniasig acesta este cu 74 de euro mai mic, de 330 de euro. In ceea ce priveste ponderea conturilor goale, adica a clientilor pentru care angajatorii nu vireaza contributii, aceasta este de peste 26% la Omniasig si de circa 23% la BCR, potrivit celor mai recente date ale Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.
Comisioanele practicate de cele doua fonduri sunt la fel: 2,5% din contributiile platite pe an si 0,05% din activul fondului pe luna. Taxa anuala de audit suportata din activul fondului este insa mai mare la BCR, de 13.900 de lei, fata de 12.000 de lei la Omniasig. Cele doua fonduri au acelasi auditor, Ernst & Young, dar bancile depozitare sunt diferite: BRD-SocGen la Omniasig si Bancpost la BCR. Preluarea Omniasig de catre BCR este prima tranzactie din piata pensiilor private.