New Weird

Autor: Michael Haulica 30.09.2008

"In 2003, cititorii si scriitorii deopotriva devenisera constienti de existenta unei modificari de perceptie si abordare a literaturii de gen. Cristalizata de popularitatea romanului lui China Mieville Perdido Street Station, aceasta modificare a precipitat acceptarea unei schimbari majore de paradigma in literatura straniului" zice Jeff VanderMeer in introducerea sa la antologia New Weird (Millennium Press, 2008).

 

Schimbarea, noutatea se numeste chiar New Weird, un curent care aduna elemente de science fiction, fantasy si horror, totul mixat intr-o pasta de o mare calitate literara.
Intreaga istorie a acestui curent este cuprinsa in paginile antologiei New Weird, editata de Ann & Jeff VanderMeer, aparuta la Tachyon Books la 1 februarie 2008. La sfarsitul lunii august, Ann si Jeff VanderMeer au fost in Romania si au lansat cartea la Satu Mare si Timisoara, dupa ce, cu o saptamana inainte, au participat la lansarea versiunii in limba ceha.
Antologia are o structura neconventionala, imbinand texte teoretice, discutii asupra termenului New Weird, cu povestiri ale noilor corifei sau ale precursorilor.
In introducerea sa, Jeff VanderMeer fixeaza momentul aparitiei noului curent (dar si radacinile lui in New Wave-ul anilor '60) si incearca o definitie a lui. Sectiunea urmatoare, Stimuli, contine povestiri ale precursorilor, printre ei numarandu-se M. John Harrison, Clive Barker, Michael Moorcock. Dovezi este sectiunea de baza a antologiei, care ne ofera textele ale autorilor New Weird: China Mieville, Jay Lake, Brian Evenson, K.J. Bishop, Jeffrey Ford, Leena krohn, Alistair Rennie.
Urmeaza Dezbatere, in care sunt selectate cateva dintre interventiile de pe forumul The Third Alternative, unde, in 2003, a avut loc celebra discutie avand ca tema noul curent. Printre participanti: M. John Harrison, Steph Swainston, Jonathan Strahan. Acestei discutii i se alatura cateva texte concepute special pentru aceasta antologie, intre care se remarca cel semnat de Darja Malcom-Clarke, doctorand in literatura engleza. Inedite sunt interventiile unor editori din Europa, care au avut contributia lor la publicarea cartilor New Weird in Cehia, Romania, Germania, Finlanda si Polonia.
Ultima parte a antologiei este Laborator, in care mai multi autori au fost invitati sa scrie impreuna o povestire inceputa de Paul di Filippo. Au participat la experiment Cat Rambo, Sarah Monette, Daniel Abraham, Felix Gilman, Hal Duncan si Conrad Williams.
Dorinta editorilor a fost ca in versiunile traduse ale antologiei sa fie cuprinse si texte din tara respectiva care ar putea fi incadrate in New Weird. Editorul roman a ales doua povestiri semnate de Danut Ivanescu si Ana-Maria Negrila, fiecare dintre ele reprezentativa pentru doua momente ale literaturii F & SF romanesti: Motocentauri pe acoperisul lumii (1995) si Radharc (2005), antologiile in care au aparut.
O antologie excelenta ca forma si continut, o bucurie pentru cunoscatori si, sper, o intalnire placuta pentru cei care de-abia acum fac cunostinta cu New Weird.