Gloria lui Ipolit Strambulescu

Autor: Remus Andrei Ion 30.09.2008

Trei nuduri, in ipostaze diverse, scot pe prima pagina a licitatiilor de arta numele pictorului Ipolit Strambulescu.

Casa Monavissa are, in deschiderea paginii de internet, Nud culcat pe fond de covor. Mai mici, urmeaza lucrari semnate Pallady, Bancila, Vanatoru, Vermont. Strambulescu este si pe prima pagina a site-ului casei Gold Art, tot cu un "Nud", una dintre cele doua lucrari din licitatia prezentata. La Alis, Strambulescu a fost unul dintre putinii artisti care s-au cumparat la prima licitatie din aceasta toamna. Iar in licitatia urmatoare este inscrisa o noua pictura a lui Strambulescu, Nud culcat. Toate cele trei nuduri sunt picturi in ulei pe carton, realizate in anii 1916, 1921 si 1930, cu patru ani inaintea mortii artistului.
Ipolit sau Hipolit Strambulescu, Strambu sau Strambu(lescu) este colectia de nume a unui artist care a trait la granita dintre secolele XIX si XX, din 1871 in 1934. Biografii au fost destul de zgarciti cu el, chiar daca in epoca a fost un artist important, plecat de langa Baia de Arama, scolit la Bucuresti si München, premiat chiar de la prima sa iesire pe simeze, fondator al Tinerimii Artistice si profesor. In ultimii ani de viata, a fost insa marginalizat si considerat invechit. Filogermanului i-au luat locul artistii scoliti dupa moda franceza. Tudor Octavian precizeaza intr-un mic portret legat de expozitia Strambu care a avut loc la Galeria Nationala, la inceputul anilor 2000, ca specialistii straini "raman ca electrizati in fata lucrarilor lui Strambu de la Muzeu si trec indiferenti pe langa acelea ale unui Maxy".
Cu o astfel de istorie, opera lui Strambulescu a avut si pe piata de arta parte de succese sau de indiferenta. Acum, seria de nuduri il aduce in prim-plan. Alte patru lucrari s-au vandut deja in prima parte a anului, ultima fiind Cos cu flori, tablou adjudecat la pretul de pornire de 5.000 de lei. Anul trecut, i s-au vandut 9 picturi din cele 13 licitate, cu o suma totala foarte apropiata de 27.000 de euro. La Alis, cea mai scumpa lucrare s-a licitat cu putin peste 6.000 de euro, dar alte trei picturi nu au atins 2.500. In 2006, Strambu nu figura pe lista autorilor adjudecati.
Pentru cele trei nuduri din oferta de toamna, preturile de pornire variaza intre 10.500 si 50.000 de lei! Este o diferenta de preturi, nu si de valoare artistica, ce poate fi pusa doar pe seama organizatorilor licitatiilor si nu pe istoria de piata a artistului. Strambu este insa pe prima pagina a cataloagelor electronice a doua case de licitatii, iar asta spune mult despre momentul de glorie de care are parte. Evolutia preturilor ramane in seama colectionarilor care vor licita. Iar daca nu acum, probabil in curand, Ipolit Strambu(lescu) va deveni un artist la moda, care ii va pasiona pe negustorii preocupati de cresterile de cota si pe colectionarii care nu stau atarnati de principiul "Daca nu ai un Pallady, nu te poti numi colectionar".