Camera a aplicat un regulament neconstitutional in cazul Adrian Nastase, spune CCR

Autor: Doina Anghel 01.10.2008

Curtea Constitutionala (CCR) a decis ieri ca anumite articole din regulamentele Senatului si Camerei Deputatilor nu sunt constitutionale, intrucat prevad ca cvorumul pentru adoptarea hotararilor de urmarire penala in cazul parlamentarilor fosti ministri nu este egal cu cel pentru adoptarea hotararilor obisnuite.

Decizia Curtii a venit dupa o sesizare a parlamentarilor PD-L, care a urmat votului Camerei in cazul deputatilor PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea, amandoi cercetati pentru luare de mita. Deputatii au respins cercetarea penala in cazul celor doi fosti membri ai Guvernului, in vreme ce Senatul a decis ca fostii ministri Paul Pacuraru (PNL) si Codrut Seres (PC) pot fi cercetati penal.
PD-L spunea in sesizarea catre Curte ca cvorumul stabilit de deputati pentru ca membrii acestei camere sa poata fi cercetati penal - doua treimi din numarul total al deputatilor - este incorect, intrucat hotararile parlamentului se iau, in general, cu o majoritate de jumatate plus unu din numarul celor prezenti. Cvorumul de doua treimi face aproape imposibila luarea unei decizii favorabile, in contextul in care principalele partide din parlament nu au majoritate. Aceleasi obiectii au fost sustinute de PD-L si in ceea ce priveste regulamentul Senatului, care prevede ca cvo-rumul pentru adoptarea hotararii pentru inceperea urmaririi penale a membrilor acestei camere este de jumatate plus unu din numarul total al senatorilor.
Curtea Constitutionala a dat, asadar, dreptate democrat-liberalilor, dar a precizat intr-un comunicat de presa ca aceasta decizie "are putere numai pentru viitor". Drept urmare, votul asupra cercetarii penale in cazul Zambaccian - dosarul in care Nastase este acuzat de luare de mita - nu poate fi reluat, ci doar daca Parchetul General face o noua adresa catre Camera Deputatilor. Parchetul a mai cerut anchetarea lui Nastase in dosarul "Trofeul Calitatii", dar si a senatorului Serban Mihailescu (PSD), tot intr-un dosar de coruptie.
Pana atunci, parlamentarii trebuie sa acordeze regulamentele Camerei cu decizia Curtii, insa campania electorala poate amana acest proces. Pana la campania electorala mai este doar o luna de zile, iar parlamentarii se gandesc sa plece in circumscriptii in ultimele doua saptamani din octombrie.
Purtatorul de cuvant al PD-L Liviu Negoita a cerut ieri, dupa decizia Curtii, dezbaterea "urgenta" a cazurilor nesolutionate inca de ministri parlamentari pentru care s-a cerut aviz de incepere a urmaririi penale si a spus ca prin decizia judecatorilor partidul a castigat o batalie pentru recunoasterea principiului constitutional potrivit caruia "toti suntem egali in fata legii". Pe de alta parte, deputatul PSD Victor Ponta a spus ca nici in baza noilor prevederi lui Adrian Nastase nu i s-ar fi ridicat imunitatea parlamentara, intrucat la votul din 15 august au fost mai multi deputati care au votat impotriva urmaririi penale decat cei care au votat pentru.