Libertatea: In primul semestru vanzarile de mobila au fost in scadere

Autor: Laurentiu Cotu 02.10.2008

Compania Libertatea din Cluj-Napoca, producator de mobilier din lemn masiv, a realizat în primul semestru din acest an o cifra de afaceri de peste 1,6 mil. euro, în scadere cu aproximativ 6% fata de perioada similara de anul trecut, cand vanzarile firmei clujene au depasit 1,7 mil. euro.
Conducerea companiei estima la începutul acestui an o cifra de afaceri de aproximativ 4 mil. euro (13.947.600 lei), în crestere cu 2% in euro si cu aproximativ 6% in lei fata de 2007. Anul trecut firma clujeana a obtinut vanzari totale de peste 3,95 mil. euro (13.194.029 lei).
„In primul semestru din acest an am înregistrat o scadere a vanzarilor companiei noastre în comparatie cu perioada similara de anul trecut, datorata în mare masura relocarii productiei pe un nou amplasament. In prezent piata mobilei clasice din lemn este în scadere, majoritatea producatorilor din Romania înregistrand rezultate negative, iar pentru exportatori instabilitatea cursului valutar si cresterea semnificativa a materiilor prime, a energiei electrice si a gazului a dus la o diminuare semnificativa a afacerilor’’, a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Marchis, director economic în cadrul companiei Libertatea.
Potrivit reprezentantilor companiei Libertatea, piata pe segmentul de mobila moderna se afla în prezent pe un trend ascendent, iar pentru perioada urmatoare de timp se estimeaza o evolutie similara a acesteia.
Compania a anuntat relocarea productiei pe un nou amplasament, situat în localitatea Baciu din judetul Cluj, constructia urmand sa fie realizata pe un teren aflat in proprietatea societatii. Investitia este estimata la aproximativ 1,5 mil. euro, suprafata pe care se va reloca unitatea este de 12.000 mp, iar capacitatea de productie avuta în vedere este de aproximativ 250.000 de euro pe luna, pentru o activitate desfasurata pe doua schimburi.
„Termenul de finalizare a mutarii efective este prevazut pentru primavara anului viitor, în prezent se lucreaza la finalizarea proiectului si obtinerea autorizatiilor de functionare, urmand ca apoi sa demaram constructia efectiva. Speram sa depasim acest eveniment fara a perturba semnificativ activitatile companiei noastre’’, a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Marchis, director economic în cadrul companiei Libertatea.
Compania clujeana produce mobilier din lemn masiv, diverse modele de dormitoare, sufragerii, coltare, cuiere, articolele fiind fabricate din lemn de stejar, cires, paltin sau fag. Dormitoarele fabricate de compania clujeana sunt comercializate sub brandurile Richard, Floriane, Lucian, Amadeus, mobila pentru sufragerie sub marcile Alberta, Perla, Elba, Malina, Tamisa, iar coltarele, sub marcile Bozen, Viena, Fantastica.
„În prezent exportul reprezinta 60% din totalul cifrei noastre de afaceri si este directionat catre Rusia 28%, Ucraina 11%, Republica Moldova 18%, Anglia 2% si Canada 1%’’, spune Ioan Marchis.
Potrivit oficialului companiei clujene, principalii competitori interni pe aceasta nisa de piata sunt firmele Mobex Targu-Mures, Alprom Pitesti, IMAR Arad si grupul de firme Simex din Simleul Silvaniei.
„Una dintre problemele cu care ne confruntam în prezent este gasirea fortei de munca, multe dintre persoanele tinere orientandu-se în prezent catre alte zone de activitate în care se realizeaza venituri salariale mult mai mari’’, a afirmat directorul economic al companiei Libertatea.
Compania Libertatea si-a început activitatea în anul 1870 ca producator de piane vieneze, iar în anul 1994 compania a fost privatizata. Actionarii firmei sunt omul de afaceri Dan Sorin Lucian cu 65,73% din actiuni, SIF Banat-Crisana cu 9,28% din actiuni, restul de 24,99% din actiuni aflandu-se în posesia diverselor persoane fizice. Numarul de angajati al companiei clujene este în prezent de 292 salariati.