Siminel Andrei a preluat in nume propriu firma de brokeraj Vanguard

Autor: Andrei Chirileasa 07.10.2008

Seful fondului de investitii Broadhurst a cumparat societatea de brokeraj care ocupa in prezent locul 10 pe piata.



Omul de afaceri Siminel Andrei, seful operatiunilor din Romania ale companiei americane New Century Holdings (NCH) care administreaza mai multe fonduri de investitii, printre care si Broadhurst Investments, a cumparat pachetul majoritar de actiuni al Vanguard, una dintre cele mai mari societati de brokeraj independente de pe piata.

Andrei a primit avizul CNVM pentru a prelua indirect 95% din actiunile Vanguard, prin intermediul firmei Annaliesse Investments Limited, un off-shore inregistrat in Cipru. De asemenea, seful NCH a preluat si pachetul majoritar de 91% din actiuni al Vanguard Asset Management, societate de administrare a investitiilor care administreaza doua fonduri.
Siminel Andrei nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei pentru comentarii.
Vanguard era controlata de Lapworth Holdings Ltd., tot o firma off-shore inregistrata in Cipru, in spatele careia s-ar afla NCH, potrivit informatiilor din piata. De altfel, Siminel Andrei a coordonat o perioada activitatea Vanguard, iar societatea de brokeraj a lansat in 2005 un produs de creditare pentru investitorii la Bursa in colaborare cu Libra Bank, controlata de catre fondul de investitii Broadhurst.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa ar putea depasi 5 milioane de euro, avand in vedere ca Vanguard controleaza un pachet de 1,48% din actiunile BVB care ar valora circa 1,8 milioane de euro, luand in calcul pretul de 60 de lei/actiune la care s-au realizat ultimele tranzactii cu titluri BVB.
Societatea a obtinut anul trecut un profit net de 1,88 mil. lei (0,56 mil. euro) la o cifra de afaceri de 8,07 mil. lei (2,41 mil. euro).
Vanguard ocupa dupa primele noua luni ale anului locul 10 in topul brokerilor, cu tranzactii intermediate in valoare de 125 de milioane de euro si o cota de piata de 3,14% pe Bursa de la Bucuresti, iar anul trecut a ocupat locul 12, cu un rulaj de 270 mil. euro. Pe Bursa din Sibiu, Vanguard a ocupat constant unul dintre primele doua locuri in ultimii ani.
Societatea s-a orientat de la inceput pe segmente de nisa, destinate investitorilor de retail, cum ar fi tranzactionarea online, serviciu lansat in 1999 pe care este lider de piata, potrivit reprezentantilor societatii. De asemenea, societatea ofera clientilor posibilitatea de a tranzactiona actiuni la companii listate pe bursele din Bulgaria si Austria si a introdus un serviciu de tranzactionare online pe CFD-uri si FOREX.
Vanguard detinea si pachetul majoritar de 91% din actiunile Vanguard Asset Management, societate care administreaza doua fonduri mutuale, Vanguard Protector si Fondul Oportunitati Nationale, cu active totale de 7,5 mil. lei (2 mil. euro) si o cota de piata de 0,8% la sfarsitul lunii august.
Siminel Andrei, care coordoneaza operatiunile din Romania ale NCH din 1994, este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de pe piata de capital, atat datorita investitiilor pe care le-a realizat prin intermediul fondurilor administrate, cat si datorita pozitiilor pe care le-a ocupat in cadrul institutiilor pietei. El a fost presedinte al Bursei RASDAQ pana in 2005, cand aceasta a fuzionat cu BVB si presedinte al Asociatiei Brokerilor pana in 2006, cand a pierdut alegerile pentru presedintia Bursei de Valori.
Fondurile administrate de grupul american NCH au fost printre cei mai activi cumparatori de active de pe plan local in urma cu zece ani, fondul Broadhurst fiind cel mai mare investitor de pe Bursa in perioada 1997 - 2000, cu plasamente de circa 300 de milioane de dolari.
In ultimii doi ani, NCH a vandut insa o parte importanta a activelor din Romania, exit-urile realizate de la inceputul lui 2007 pana la mijlocul acestui an ridicandu-se la 500 de milioane de euro.
NCH mai are in portofoliu, printre altele, reteaua de magazine Romarta, producatorul de paine Vel Pitar, producatorul de becuri Romlux Targoviste si Libra Bank. NCH mai controleaza si o societate de brokeraj, Active International.
 
Cifrele Vanguard