Americanii de la Emerson: Este imposibil sa nu gasesti oameni intr-un oras mare ca si Clujul

Autor: Laurentiu Cotu 08.10.2008

Concernul american Emerson, cu afaceri de 22 mld. euro, care deruleaza o investitie de 125 mil. euro in parcul industrial Tetarom II din Cluj-Napoca, spune ca va accelera procesul de extindere pe piata locala urmand sa construiasca cate o fabrica anual in urmatorii trei ani, pentru a ajunge la final la sase centre de productie pe piata locala.



Emerson va demara pana la finele anului in curs si productia de generatoare electrice pentru turbine eoliene si utilaje profesionale in cea de-a doua fabrica din parcul industrial Tetarom II. In prezent in campusul Emerson din Cluj-Napoca lucreaza aproximativ 300 de angajati.

"In momentul de fata in parcul industrial Tetarom II este finalizata constructia a doua unitati de productie de 7.500 de metri patrati fiecare si a unui centru de inginerie. Din luna aprilie a acestui an am demarat productia de regulatoare de gaz in prima fabrica si estimam ca anul viitor vom ajunge la capacitate maxima. In momentul de fata cu toate ca activitatea de productie a fost demarata in prima fabrica, inca se implementeaza echipamentele tehnologice", a declarat pentru ZF Transilvania Calin Banciu, general manager al Emerson Romania.
Compania Emerson a inceput constructia primei fabrici din Romania in anul 2006 si intentioneaza ca in urmatorii ani sa ajunga la sase unitati de productie in Parcul Industrial Tetarom II.
"Intentionam ca pana la sfarsitul anului 2008 sa demaram si constructia celei de-a treia hale, unde vom produce echipamente pentru medii periculoase si echipamente profesionale pentru constructii", spune Calin Banciu.
Diviziile care au fost deja aduse in Romania sunt cele de regulatoare de gaz cu destinatie industriala, echipamente electrice pentru medii periculoase si echipamente profesionale pentru constructii. "Cea de-a treia hala de productie va avea 6.000 de metri patrati destinati productiei si inca 1.500 de metri patrati pentru birouri. Intentionam sa mai construim inca trei fabrici a caror suprafata va fi de 9.000 de metri patrati fiecare, cel mai probabil aceste unitati de productie vor fi construite in urmatorii trei ani", a precizat Calin Banciu.
Prima fabrica Emerson din Cluj-Napoca include, de asemenea, un centru de cercetare, REDEC - Romanian Emerson Development Engineering Center - care va constitui baza pentru viitoarele proiecte ale companiei. In cadrul acestui centru de cercetare, concernul american are colaborari pe mai multe planuri cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.
Dezvoltarea capacitatilor de productie din Romania a insemnat pana acum o extindere a afacerilor concernului si nu a generat inchiderea fabricilor din alte zone, potrivit conducerii Emerson Romania.
Conducerea Emerson Romania intentioneaza sa majoreze numarul de angajati de la 300 de persoane in prezent la 2.000 de salariati pana in 2010, dupa ce compania estima initial ca investitia de peste 125 de milioane de euro din parcul industrial clujean se va realiza intr-o perioada de cinci ani.
Potrivit reprezentantilor Emerson, fabricile din Cluj vor lucra atat pentru clienti din Europa, cat si pentru clienti din Orientul Mijlociu.
"Suntem foarte multumiti de felul in care se deruleaza procesul de recrutare a fortei de munca pentru activitatile noastre din parcul industrial Tetarom II, astfel ca ne cauta in momentul de fata din ce in ce mai multi oameni pentru angajare", spune general managerul Emerson Romania.
"Este imposibil sa nu gasesti oameni intr-un oras mare ca si Clujul. Aprope toti muncitorii nostri au fost recrutati din zona Cluj, cei mai multi fiind absolventii unor facultati, dar si ingineri tineri", a mentionat Calin Banciu.
Conform oficialilor Emerson Romania, produsele fabricate in parcul Tetarom II sunt vandute diviziilor din cadrul concernului american, care la randul lor le comercializeaza in special pe pietele din Europa.
"Scopul nostru este de a asigura in campusul din parcul industrial Tetarom II conditiile prielnice desfasurarii diverselor activitati ale diviziilor care fac parte din concernul Emerson. In total Emerson inglobeaza 60 de companii, intentia noastra fiind de a aduce la Cluj-Napoca cat mai multe divizii din structura Emerson", a spus Calin Banciu.
In urma investitiilor realizate in Cluj, concernul american Emerson a primit, anul trecut, aprobarea din partea Consiliului Judetean de a cumpara terenul din Parcul Industrial Tetarom, cu o suprafata de peste 10 hectare.
Emerson a indeplinit conditiile prevazute si anume sa realizeze peste 15% din volumul total al investitiilor, iar conform contractului semnat cu reprezentantii Consiliului Judetean Cluj, ei au dreptul sa cumpere terenul, pretul stabilit fiind de 7,05 lei pentru un metru patrat.
Suma platita de Emerson va intra in capitalul social al companiei, iar pretul a fost stabilit initial in euro, valoarea fiind de 2 euro pentru un metru patrat.
Emerson numara astazi 120.000 de angajati in intreaga lume, din care 23.000 in Europa, si este listat la Bursa din New York. Emerson are peste 60 de divizii care opereaza in 245 de locatii din lume si vand produsele in peste 150 de tari.
Concernul a realizat in 2007 vanzari totale de 22,6 miliarde de dolari, in crestere cu 12,1% fata de 2006, cand acest indicator s-a cifrat la 20,1 miliarde dolari.