1.500 de euro, salariul mediu brut al bucurestenilor din multinationale. Angajatii din Botosani castiga de doua ori mai putin

Autor: Alina Pahoncia 08.10.2008

Salariul mediu al bucurestenilor este de peste doua ori mai mare decat al angajatilor din nord-estul si sud-estul tarii.



Angajatii din companiile private din Bucuresti si Ilfov au un salariu mediu brut lunar de 1.450 de euro, cu 120% mai mult decat salariatii din companiile care au operatiuni in nord-estul tarii si cu 30% peste cei din regiunea de vest, care sunt urmatorii clasati in topul castigurilor la nivel de tara, cu un salariu lunar brut de 1.125 de euro, arata datele studiului salarial Total Remunerations Survey, realizat de Mercer, una dintre cele mai mari companii de consultanta in resurse umane la nivel global.

Autorii studiului spun ca si intre regiunile din alte tari in care a fost realizata cercetarea nivelul salarial este extrem de inegal. "In China, intre cele 13 regiuni analizate de Mercer, diferentele salariale sunt foarte mari, incat se pare ca vorbim de o comparatie intre tari, si nu de una in interiorul aceleiasi tari", explica Oana Datki Botolan, country managerul Consulteam, compania care reprezinta Mercer pe piata locala.
Doar angajatii din Bucuresti-Ilfov, cei din estul, vestul, sud-vestul si sudul tarii au salarii lunare brute de peste 1.000 de euro pe luna.
Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, aproximativ 70% dintre salariatii din Bucuresti-Ilfov lucreaza in servicii, unde se inregistreaza si cel mai ridicat nivel salarial, in timp ce 28,6% sunt angajati in industrie sau constructii.
Cele mai mici castiguri le au angajatii din nord-estul tarii - Dorohoi, Botosani, Piatra-Neamt - cu un salariu mediu brut lunar de 660 de euro, urmati de cei din regiunea de sud-est, cu 680 de euro.
La nivel de tara, salariul mediu lunar net al angajatilor din esantionul analizat de studiul Mercer este de 1.000 de euro. Insa in conditiile in care majoritatea companiilor acorda bonusuri si beneficii angajatilor, veniturile lunare pot fi cu mult mai mari.
Harta salariala la nivel de tara reflecta investitiile realizate in fiecare zona. "Nivelul salarial este dat de nivelul investitiilor, de prezenta companiilor mari in zona. In regiunile in care sunt prezenti mai multi investitori si salariile sunt mai mari", apreciaza Botolan.
Dezvoltarea unor poluri investitionale puternice influenteaza puternic nivelul salarial. Pe masura ce investitiile cresc, iar forta de munca disponibila ramane aceeasi, companiile platesc tot mai mult pentru a se asigura ca gasesc oamenii de care au nevoie. "Daca intr-o anumita zona ai doar doua fabrici deschise este normal ca nivelul salarial sa nu fie foarte ridicat. Pe de alta parte, in zonele dezvoltate, fiecare investitor nou intrat va da salarii mai mari pentru a atrage oameni de la competitori".
Media salariala pe tara la nivel de middle management (fara a fi incluse aici salariile executivilor de top, ca general manager sau CEO) este de 9.200 de lei (2.600 de euro) pe luna.
Un alt element care adanceste diferentele salariale intre Bucuresti si provincie este costul vietii, care este puternic legat de nivelul investitiilor. "Exista companii care practica diferentierea salariala a angajatilor de pe aceeasi pozitie care lucreaza in locatii diferite, orientandu-se in functie de costul vietii. Este mai ieftin sa traiesti in anumite zone ale tarii decat in Bucuresti", spune country managerul Consulteam.
Bucurestiul se afla pe locul 71 in functie de costul vietii intr-un clasament realizat in acest an de Mercer care cuprinde 143 de orase din lume.
Angajatii din nord-vestul tarii castiga 960 de euro pe luna, valoare salariala foarte apropiata de cea inregistrata in zona de centru - 964 de euro. O mare parte a zonelor industriale sunt concentrate in partea de centru si sud a tarii, unde si media salariala variaza in jurul sumei de 1.000 de euro.
Platforma industriala a Automobile Dacia de la Pitesti este una dintre cele mai puternice zone de productie din tara. Alti jucatori puternici din zona de sud sunt Ford si producatorul de anvelope Michelin, la Craiova, producatorul de aluminiu Alro Slatina, combinatul de oteluri speciale Mechel Targoviste, producatorul de bunuri de larg consum Unilever si producatorul de bere InBev, la Ploiesti.
Statistic vorbind, Bucurestiul ramane in topul castigurilor la nivel national, insa exista domenii - productie, retail, IT sau banking - in care piata salariala din provincie "a prins curaj" si surclaseaza Capitala pe anumite pozitii. Programatorii, lucratorii comerciali, specialistii din retail si managerii de productie au sanse serioase sa castige mai bine in orase ca Timisoara, Cluj-Napoca sau Pitesti.
Analiza salariala a Mercer a fost realizata pe un esantion de 124 de companii, peste 90% dintre acestea fiind multinationale, si a luat in considerare doar salariile angajatilor romani.