Toamna a adus proiecte cu 8.500 de locuinte noi in Capitala

Autor: Cristi Moga 08.10.2008

Companiile de dezvoltare imobiliara, in special cele din Israel, continua sa inceapa noi proiecte de ansambluri rezidentiale in Capitala, desi ritmul vanzarilor de locuinte a fost scazut in acest an.



Astfel, de la inceputul lunii septembrie, au fost anuntate cinci noi ansambluri rezidentiale in Bucuresti, care totalizeaza aproape 8.500 de locuinte, dezvoltatorii mizand pe „trezirea" cererii de locuinte, aflate in prezent in expectativa.

Cel mai mare proiect anuntat este al companiei israeliene Dimri International, care a inceput in vara acestui an lucrarile de constructie la primul ansamblu rezidential de pe piata locala - Dimri Ghencea, care prevede constructia a 3.500 de locuinte pe un teren de 12,5 hectare din cartierul bucurestean Drumul Taberei.
Prima etapa a proiectului va cuprinde doua blocuri cu 332 de apartamente, a caror finalizare este programata pentru toamna anului 2010. Pentru primele doua faze de dezvoltare a proiectului, care cuprind 1.108 locuinte, investitiile sunt estimate la 135 de milioane de euro.
Compania nu a anuntat inca pretul la care intentioneaza sa vanda locuintele, dar a precizat ca vizeaza costuri care sa permita vanzarea apartamentelor la un pret de circa 1.100 euro/metrul patrat.
Un alt proiect de mari dimensiuni, realizat de o companie din Israel in Drumul Taberei, va fi Infinity Residence, cu 2,300 de locuinte, dezvoltat de catre Afik Group.
Proiect va fi realizat de asemenea in faze, primele doua blocuri urmand sa cuprinda 456 de locuinte, a caror finalizare este programata pentru primavara anului 2010.
Proiectul este finantat printr-un imprumut de la UniCredit Tiriac Bank si promovat de catre firma Premium Imobiliare.
Infinity Residence este realizat pe un teren de 4,5 hectare de pe bulevardul Timisoara din Capitala si va cuprinde la finalizare zece blocuri cu 15 etaje.
Investitorii israelieni vad in continuare un potential important de dezvoltare si in zona de nord a Capitalei, unde compania Shapir Group dezvolta proiectul North Park, iar Caterata si New Horizon au inceput constructia proiectului Odyssea Residential.
North Park este situat in apropierea padurii Baneasa si va cuprinde 1.500 de locuinte, dintre care 400 de unitati vor reprezenta prima etapa de dezvoltare. Investitia in intregul proiect este estimata la 200 de milioane de euro.
De cealalta parte, Odyssea Residential va cuprinde 156 de apartamente cu un pret de 1.500 euro/mp plus TVA, a caror finalizare este programata pentru anul 2010. Proiectul este finantat printr-un credit de la Alpha Bank si construit de firma israeliana Danya Cebus, in timp ce agentul proiectului este firma de consultanta imobiliara Regatta.
Nu doar firmele cu actionariat israelian mizeaza pe locuinte in aceasta perioada, ci si cele locale, precum Conarg Real Estate, care a inceput cel de-al treilea ansamblu rezidential din Bucuresti.
Proiectul, denumit Quadra2, va cuprinde 850 de locuinte noi in cadrul a patru cladiri situate in zona Giulesti, investitia in realizarea acestui ansamblu rezidential fiind estimata la 75 de milioane de euro.
Proiectul va avea o suprafata totala construita de 61.000 de metri patrati si va fi finantat atat din surse proprii, cat si dintr-un credit de la Raiffesen Bank. Conarg a mai realizat in Bucuresti ansamblul Quadra Place din zona Politehnica si are in constructie ansamblul Rasarit de Soare din Titan.
Preturile apartamentelor din Quadra2 variaza intre 58.000 de euro, cat costa o garsoniera de 49 de metri patrati, si circa 190.000 de euro pentru un apartament cu 3 camere, preturi care nu cuprind TVA.
Finalizarea proiectului este programata pentru cea de-a doua jumatate a anului 2010.