Energobit obtine 3 mil. euro din iluminatul stradal si industrial

Autor: Laurentiu Cotu 09.10.2008

Compania Energobit Schreder Lighting, membra a grupului de firme Energobit din Cluj, unul dintre principalii producatori de echipamente electrice si antreprenori in domeniul instalatiilor electrice, estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de 3 mil. euro, in crestere cu peste 11% fata de anul trecut.

In 2007 compania Energobit Schreder Lighting a inregistrat o cifra de afaceri de 2,7 mil. euro, iar targetul de vanzari al companiei pana in anul 2012 este de 5 mil. euro.

„Ne bazam in estimarile facute de noi pe colaborarea cu principalii clienti si tinem cont de parteneriatele incheiate in vederea furnizarii de aparate de iluminat public. Daca in Romania media este de un corp de iluminat la 30 de locuitori, in Europa in momentul de fata media este de un corp de iluminat la 10 locuitori. Credem ca piata romaneasca de iluminat are potential si ca intr-o perioada de maxim zece ani piata se va tripla’’, a declarat pentru ZF Transilvania Marilena Maierean, director general Energobit Schreder Lighting.

Potrivit reprezentantilor companiei clujene, piata romaneasca a iluminatului stradal este estimata in prezent la aproximativ 80.000 de aparate pe an, compania Energobit Schreder Lighting detinand in momentul de fata o cota de aproximativ 20% din piata.

„La fabrica din Cluj asamblam componentele aduse de la grupul Schreder, grup cu care ne-am asociat in urma cu zece ani, iar aceste aparate de iluminat le comercializam pe piata romaneasca sub marca Schreder’’, spune Marilena Maierean.

Compania Energobit Schreder Lighting a realizat pana in prezent iluminatul public stradal din orasele Cluj-Napoca, Timisoara, Dej, Bistrita, Radauti, Bacau, Onesti, Campulung Moldovenesc, Miercurea Ciuc, Toplita, Slatina, Petrosani, Arad, Satu Mare etc.

„La Cluj-Napoca am realizat nocturna stadionului CFR si suntem furnizori de corpuri pentru iluminatul public stadal din acest oras. Pentru iluminatul industrial am colaborat cu firmele AZO Mures, Silcotub Zalau, Philip Morris Romania, Parcul Industrial Tetarom I din Cluj-Napoca’’, spune Marilena Maierean.

Compania clujeana s-a asociat in anul 1998 cu Schreder Group GIE in vederea furnizarii de corpuri de iluminat. Grupul Schreder are peste 2.000 de angajati si detine 40 de companii in intreaga lume. Compania Energobit Schreder Lighting a fost infiintata in anul 1998 la Cluj-Napoca si face parte din grupul Energobit.

Grupul Energobit este compus din 15 companii, dintre care Energobit - antreprenor specializat in instalatii electrice complexe si servicii specializate de inginerie, Energobit Prod - producator de echipamente de distributie medie tensiune si joasa tensiune, Energobit Schreder Lighting - producator de echipamente de iluminat stradal si industrial, Enex - specializata in furnizarea energiei, Energolux - firma specializata pe solutii si sisteme de iluminat interior si scenic.

Conducerea grupului Energobit estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 110 milioane de euro, in crestere cu 20% fata de anul trecut. Grupul a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 90,4 milioane de euro (301,7 mil. lei), in crestere cu aproximativ 75% fata de 2006, cand acest indicator s-a cifrat la 51,8 milioane de euro (182,5 mil. lei). In aceeasi perioada rata profitului brut s-a mentinut la 10%. Conducerea companiei estima la inceputul anului trecut o evolutie de 20% a indicatorilor financiari.

Grupul Energobit are peste 370 de angajati la nivel national, punctele de productie fiind in Cluj si Jibou. Compania are, de asemenea, filiale in Bucuresti, Bacau, Brasov si Constanta. Compania a fost infiintata de catre trei fosti angajati ai Renel, care sunt si acum asociati principali. Gadola Stefan, Socea Ioan si Peter Pál au fiecare functia de vicepresedinte executiv.