Comisioane la jumatate prin decontarea online a cecurilor

Autor: Liviu Chiru 12.10.2008

Comisionul perceput pentru decontarea cecurilor de catre Trasfond, administratorul sistemului electronic de plati, va scadea la 1 leu odata cu trecerea la prelucrarea electronica a acestor instrumente, fata de 2,2 lei, cat se percepea in trecut.

Dupa trecerea la decontarea electronica, comisionul pentru procesare va fi suportat doar de beneficiar. In vechiul sistem atat beneficiarul, cat si emitentul plateau un comision de 2,2 lei.
Prima sedinta de decontare electronica a instrumentelor de debit (cecuri, bilete la ordin sau cambii) va avea loc pe 14 octombrie, potrivit unui comunicat al Transfond.
Sistemul pus la dispozitie de Transfond inlocuieste modul de compensare bazat pe schimbul de instrumente de debit pe suport hartie, care se realiza prin intermediul retelei de 42 de centre de compensare judetene.
"A fost eliminat astfel circuitul postal al acestor documente si riscurile aferente acestor prelucrari manuale, iar timpul aferent decontarii lor s-a diminuat considerabil", afirma reprezentantii Transfond.
Astfel, sistemul electronic de plati va procesa, pe langa ordinele de plata si instructiuni de debit direct, si instrumente de plata in format electronic - mesaje electronice de plata si imagini ale instrumentelor de debit.
"Operationalizarea procesarii automate a instrumentelor de debit inseamna completa automatizare a sistemului platilor interbancare din Romania si ridicarea acestuia, ca infrastructura financiara esentiala, la nivelul exigentelor tehnologice si de siguranta si viteza in exploatare specifice secolului 21", afirma reprezentantii Transfond.
Sistemul electronic de plati si-a inceput activitatea in aprilie 2005, cand a fost implementata automatizarea platilor de mare valoare.
Proiectul de procesare automata a instrumentelor de debit (denumit PAID) a fost lansat la sfarsitul anului 2007 si a angrenat atat angajatii Transfond, cat si pe cei ai bancilor comerciale participante.