Asteptari post-criza

Autor: Florin Pogonaru 12.10.2008

 

TITL: Seful FMI: Pietele de capital vor scadea cu inca 20% inainte de a se stabiliza
 
Lumea se afla in pragul unei prabusiri a sistemului financiar, iar pietele de capital vor continua sa scada cu inca 20% inainte de a se stabiliza, a declarat presedintele Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, citat de cotidianul britanic Times. Pe parcursul sedintelor de tranzactionare din ultimele zile marile burse ale lumii au pierdut peste 20% din capitalizare. Ministrii de finante ai statelor G7, reuniti la Washington, au anuntat ca vor lua toate masurile necesare pentru a stopa un impas economic acut, insa oficialul FMI a avertizat ca actiunile de pana acum "nu au reusit sa stabilizeze pietele si sa creasca increderea". Pietele de capital vor continua sa scada, a adaugat si Olivier Blanchard, economistul-sef al institutiei financiare. "In cel mai rau caz, guvernele vor avea nevoie de cateva saptamani inca pentru a face o evaluare corecta, iar bursele ar putea sa scada cu inca 20%, dupa care vor reveni pe crestere", a spus el.
 
TITL: Presedintia SUA a respins posibilitatea ca bursele americane sa fie suspendate
 
Presedintia SUA a respins posibilitatea ca pietele de capital americane sa fie suspendate pana la formularea unor noi reglementari pentru sectorrul financiar. "Nu exista absolut niciun plan sau discutie care poate afecta functionarea burselor din SUA", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, ca raspuns la ideea lansata de premierul italian Silvio Berlusconi privind o suspendare a pietelor pana la stabilirea unor noi regului pentru domeniul financiar. Prim-ministrul italian a declarat, vineri, ca posibilitatea suspendarii burselor din Uniunea Europeana ar putea fi abordata la reuniunea liderilor comunitari care va avea loc duminica, la Paris. Liderul guvernului de la Roma, care se va intalni luni cu presedintele american George Bush, a incercat ulterior sa reduca impactul declaratiei sale, insistand ca ideea este doar o ipoteza luata in calcul. "Exista discutii privind suspendarea tranzactiilor in perioada necesara formularii unor noi reglementari (pentru sectorul financiar, n.r.)", a raspuns premierul italian la intrebarea reporterilor privind subiectele de pe agenda liderilor europeni la intalnirea de duminica. Blocarea pietelor de capital din UE este inca in stadiul de posibilitate, a spus el. "Cineva a adus in discutie aceasta ipoteza, insa nu exista nimic concret inca", a precizat Berlusconi.
 
TITL: Germania ar putea lansa un plan de 100 mld. euro pentru sectorul financiar
 
Guvernul Germaniei analizeaza posibilitatea lansarii unui nou pachet important de salvare a sectorului financiar, incluzand garantii de peste 100 de miliarde euro si injectii de capital, potrivit unei surse din coalitia aflata la guvernare. Politicianul german a confirmat o informatie aparuta anterior in cotidianul german Die Welt. "Ceea ce scrie Die Welt nu este gresit", a spus sursa apropiata discutiilor din executivul german. Cabinetul de la Berlin lucreaza la un plan de salvare a domeniului bancar, dupa modelul celui din Marea Britanie, cu garantii de peste 100 de miliarde de euro si injectii de capital la scara larga, a auntat Die Welt in editia de vineri. Guvernul Marii Britanii a prezentat miercuri un plan de salvare a sistemului financiar care include, pe langa un fond de 200 de miliarde de lire sterline destinat finantarii bancilor, suma de 50 de miliarde de lire sterline alocata pentru majorarea capitalului bancilor care necesita lichiditati.
 
TITL: OTP a refuzat oferta guvernului ungar de a-i garanta toate creditele interbancare
 
Banca ungara OTP, prezenta si in Romania, a respins vineri oferta guvernului de la Budapesta de a garanta toate creditele interbancare angajate de institutia financiara, iar tranzactionarea actiunilor institutiei pe bursa a fost suspendata dupa prabusirea cotatiei cu 15%. Decizia a fost motivata de conducerea OTP prin nevoia de a reda increderea investitorilor cu privire la situatia financiara a bancii. Autoritatea de reglementare a pietei financiare din Ungaria a lansat vineri o investigatie pentru a determina daca scaderea actiunilor OTP cu 14% la finele sedintei bursiere de joi a fost cauzata de o manipulare a pietei. Traderii au spus ca prabusirea a fost cauzata de zvonuri privind intentia guvernului de a nationaliza OTP sau de a demara un program de salvare a bancii. Atat executivul de la Budapesta, cat si conducerea bancii, au dezmintit ferm informatia. In prima parte a sedintei de vineri, actiunea OTP a pierdut inca 15% din valoare, dupa ce conducerea a refuzat garantarea de catre stat a creditelor obtinute. In consecinta, bursa ungara a decis suspendarea actiunii OTP de la tranzactionare.
 
TITL: O banca din Rusia cere clientilor sa achite urgent ipotecile
 
Banca rusa Rosevrobank a cerut clientilor sa achite urgent ipotecile, pentru a nu risca prabusirea cu 30% a preturilor in sectorul imobiliar. "Avertizam clientii ca se afla intr-o situatie de criza, iar noi ne aflam in aceeasi pozitie alaturi de ei. Trebuie sa cream, impreuna cu clientii, un anume tampon de sprijin", a declarat directorul de comunicare al bancii, Elena Safianova. Pe masura ce criza creditelor s-a accentuat, multe companii ruse, atat mari conglomerate industriale, cat si firme mici, au facut eforturi disperate pentru a obtine lichiditati. Safianova spune ca Rosevrobank este intr-o situatie financiara solida, aratand ca banca a achitat prima transa a unui imprumut de 150 de milioane de dolari. Cu toate acestea, oficialul rus a spus ca persoanele care au luat credite ipotecare ar trebui sa inchida ipotecile cat mai urgent, deoarece situatia financiara s-ar putea deteriora in conditiile economice actuale. "Exista, de asemenea, o criza pe piata fortei de munca, deci este posibil sa ramana someri sau sa se confrunte cu reduceri salariale. Ar trebui sa incercam cu totii sa ne reducem datoriile inainte sa fie prea tarziu", a aratat ea.
 
TITL: Warren Buffett a devenit cel mai bogat american - clasament Forbes
 
Warren Buffett a devenit cel mai bogat american, devansandu-l pe fondatorul Microsoft, Bill Gates, care a ocupat aceasta pozitie timp de 15 ani consecutiv, potrivit unei liste recalculate a revistei americane Forbes, care va fi publicata in luna octombrie. Forbes recalculeaza, in clasamentul care va fi publicat la 27 octombrie, efectele pe care le-au avut evolutiile inregistrate de pietele financiare in luna septembrie asupra averilor celor mai bogati 400 de americani, potrivit Bloomberg, care citeaza clasamentul realizat de publicatia americana. Buffett, proprietarul companiei de investitii Berkshire Hathaway, si-a majorat averea neta, intr-un interval de 33 de zile, respectiv de la 29 august la 1 octombrie, cu opt miliarde de dolari, la 58 miliarde de dolari.
Grupaj realizat din surse Mediafax
 
TITL: Henry Paulson: Autoritatile trebuie sa cumpere cat mai repede actiuni ale bancilor
 
Daria Macovei
Henry Paulson, secretarul Trezoreriei Statelor Unite, a afirmat ca acordarea de fonduri guvernamentale catre bancile americane reprezinta o prioritate, adaugand ca pietele financiare vor ramane in continuare fluctuante, scrie Bloomberg.
"Putem observa in acest moment nevoia, foarte prezenta si clara, de a creste capitalul", a declarat Paulson in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc in urma reuniunii ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centrale din Grupul celor sapte tari puternic industrializate, G7.
Achizitionarea de actiuni de catre stat, cea mai noua componenta care face parte din planul de salvare pus la punct de Henry Paulson, ar trebui sa ajute bancile si celelalte institutii financiare din Statele Unite sa depaseasca cea mai grava criza inregistrata in ultimii 70 de ani pe piata americana a creditelor.
"O vom face (achizitia de actiuni ale bancilor - n.red.) cat se poate de repede si vom realiza acest lucru foarte bine, cu efecte notabile si cat mai corect posibil", a declarat Paulson, care a mai adaugat: "Credeti-ma pe cuvant, nu pierdem vremea; oamenii nostri lucreaza presati de timp pentru a face fata acestei situatii".
Planul secretarului Trezoreriei SUA urmeaza indeaproape masurile propuse de prim-ministrul englez Gordon Brown in incercarea de a redresa bancile cu probleme din Marea Britanie.
Brown a initiat un program in valoare de aproximativ 50 de miliarde de lire sterline (87 mld. dolari, 63 mld. euro), prin care cel putin opt institutii financiare britanice ar urma sa fie nationalizate partial.
Neel Kashkari, oficialul Trezoreriei Statelor Unite pe care Paulson l-a ales sa conduca operatiunile de redresare a bancilor care inregistreaza probleme financiare in prezent, urmeaza sa tina un discurs astazi in care sa dezvaluie etapele urmatoare ale planului.
Preturile reduse ale locuintelor si criza creditelor ipotecare din ultimele 14 luni au dus la prabusirea unora dintre cele mai mari institutii financiare americane si la preluarea de catre Trezoreria SUA a American International Group (AIG) si a creditorilor ipotecari gigant Fannie Mae si Freddie Mac, pilonii sistemului financiar din Statele Unite.
Programul de achizitionare a actiunilor institutiilor financiare care inregistreaza probleme nu ia in considerare o implicare a Trezoreriei SUA in managementul respectivelor banci, a declarat Henry Paulson.
Achizitiile de actiuni vor avea loc odata cu programul pe care urmeaza sa il desfasoare Trezoreria americana privind cumpararea de instrumente financiare complexe de la banci, a mai spus Paulson.
Trezoreria Statelor Unite "incearca sa dezvolte un program standardizat care sa fie aplicabil in cazul mai multor tipuri de institutii financiare", a afirmat Henry Paulson, care a mai adaugat ca "un astfel de program va fi creat cu scopul de a incuraja noile cresteri de capital privat care sa vina in completarea capitalului public existent".
 
TIUTL: "Este o catastrofa. Este o spirala, iar sentimentul este foarte negativ"
 
Catalina Apostoiu
Actiunile europene au inregistrat o scadere de 22% saptamana trecuta, saptamana care a devenit in acest fel cea mai slaba din istorie pentru indicele Dow Jones Stoxx 600, pe fondul temerilor ca intensificarea crizei financiare globale va impinge economia in recesiune, scrie Bloomberg.
Actiunile Anglo-Irish Bank, al treilea mare creditor al Irlandei, si cele ale ING Groep, cel mai mare grup de servicii financiare al Olandei, au pierdut peste 42 de procente, cele mai pronuntate scaderi din sectorul bancilor si companiilor de asigurare.
ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume, a inregistrat un declin de 34%, pana la cel mai scazut nivel din 2005.
"Este o catastrofa. Este o spirala, iar sentimentul este foarte negativ. Teama de recesiune sau cresterea zero afecteaza actiunile", a declarat Guillaume Duchesne, strateg in cadrul Fortis Private Banking.
In urma scaderii de 56,3 puncte pana la 205,13 puncte, inregistrata saptamana trecuta, declinul total consemnat de indicele European Stoxx 600 in acest an s-a ridicat la 44%. Actiunile de pe plan global au pierdut peste 4.000 de miliarde de dolari din valoare saptamana trecuta, chiar in contexul in care Fed, Banca Centrala Europeana si alte patru banci centrale si-au redus ratele dobanzii dupa ce criza de pe pietele de credit a amplificat temerile ca bancile se vor confrunta cu crize de lichiditate.
Indicii nationali de referinta s-au aflat in scadere pe toate cele 18 piete vest-europene. Indicele german DAX a pierdut 22% saptamana trecuta, indicele francez CAC 40 a avut o scadere similara, iar indicele britanic FTSE 100 a scazut cu 21%.
"Piata este dominata de indoieli. Trebuie restabilita functionarea normala a pietei", a declarat Jean-Noel Vieille, fund manager in cadrul KBL Richelieu Gestion din Paris.
Indicele Stoxx 50 a coborat cu 23%, asemeni indicelui Euro Stoxx 50.
Indicele Stoxx 600 a fost valorizat la de 8,6 ori profitul pe 10 octombrie, cel mai scazut nivel de cand Bloomberg a inceput sa colecteze datele, in ianuarie 2002.
Indicele Standard & Poor's 500 s-a tranzactionat la de 17,39 ori castigurile, cel mai scazut nivel din septembrie 2007. Actiunile companiilor cuprinse in cadrul indicelui MSCI World s-au tranzactionat la de 10,86 ori castigurile actuale ale companiilor, conform datelor JPMorgan Chase & Co., cel mai scazut nivel din octombrie 1982.
"Cand situatia se va stabiliza, iar lichiditatea se va redresa, anumiti investitori vor realiza faptul ca exista oportunitati de investitii foarte interesante", a declarat Christian Dargnat, director de investitii in cadrul BNP Paribas Asset Management.
Actiunile bancare au inregistrat cele mai slabe performante, urmate de cele ale companiilor de asigurari, din randul celor 18 grupuri ce alcatuiesc indicele Stoxx 600.
"Exista un sentiment de panica. Oamenii au realizat faptul ca ne aflam in criza economica", a declarat Sebastien Lemonnier, fund manager in cadrul Tocqueville Finance.
 
TITL: Pietele emergente au stat mai mult inchise
 
Catalina Apostoiu
Din Tailanda pana in Turcia si din India pana in Cehia, actiunile s-au aflat in scadere la sfarsitul saptamanii trecute pe fondul unui sentiment general de panica, fortand suspendari ale operatiunilor de tranzactionare pe numeroase burse, in conditiile in care prabusirea increderii investitorilor si temerile privitoare la o recesiune globala au amplificat presiunile pe vanzare in intreaga lume, conform MarketWatch.
Bursele din Islanda, Indonezia si Rusia nici nu s-au deschis, in timp ce in Tailanda, Austria, Romania si Brazilia scaderile pronuntate au fortat suspendarea tranzactiilor.
Pe masura ce criza financiara a cuprins aproape intreaga lume, multe piete emergente au suferit scaderi dramatice in acest an, ridicand semne de intrebare privitoare la perspectivele lor de crestere.
"Pe fondul irationalitatii ce a cuprins pietele din intreaga lume, e imposibil de anticipat directia pe termen scurt a pietei", a declarat Mark Mobius, presedinte executiv al Templeton Asset Management.
In America Latina, indicele bursei braziliene Bovespa a scazut cu 10% la inceputul sedintei de tranzactionare de vineri. In urma unei reveniri a bursei de pe Wall Street, indicele a recuperat din pierderi, inchizand in scadere cu 4%.
In Europa de Est, pietele de actiuni din Rusia au ramas inchise. Indicele PX al bursei cehe a scazut cu 15%, in timp ce indicele WIG al Poloniei a inregistrat o scadere de 8%. Indicele IMKB-100 al Turciei a pierdut 8 puncte procentuale. Dupa ce scazuse mai puternic la inceputul sedintei de tranzactionare de vineri, indicele BUX al Ungariei a recuperat o parte din pierderi, incheind sedinta in scadere cu 3%.
"Vanzarile masive au continuat in Europa Centrala si de Est, iar pietele au fost dominate de teama", a declarat Adrian Ciocoi, din cadrul Riedel Research Group.
In Asia, indicele japonez Nikkei si cel al Tailandei, SET, au consemnat cele mai dramatice scaderi. Indicele SET din Bangkok a inchis sedinta de tranzactionare in scadere cu 10%. Indicele Sensex al Indiei a inregistrat o scadere de 7%. Indicele Hang Seng din Hong Kong a consemnat o scadere similara, in timp ce indicele Chinei, Shanghai Composite, a pierdut 3,6%.
 
TITL: Grecia si Italia interzic vanzarile short de actiuni
 
Catalina Apostoiu
Grecia si Italia au interzis vanzarile short de actiuni vineri, dupa ce indicii de referinta ai pietelor lor de actiuni au inregistrat cele mai pronuntate scaderi din ultimul deceniu, scrie Bloomberg.
Short-sellerii incearca sa profite de scaderea preturilor, imprumutand actiuni in speranta de a le inlocui mai tarziu la preturi mai scazute.
Interdictiile vor fi mentinute pana pe 31 octombrie, au anuntat autoritatile din cele doua tari. In Austria, bursa de actiuni a anuntat ca a fost autorizata sa blocheze aceasta activitate pe termen nedefinit.
Acestea sunt primele tari care interzic in mod direct vanzarile short dupa ce luna trecuta autoritatile din intreaga lume au restrictionat vanzarile short de actiuni bancare si ale asiguratorilor.
Masurile, menite sa puna capat declinului actiunilor, nu au avut un efect foarte mare in ceea ce priveste actiunile companiilor financiare. Indicele Bloomberg Europe Banks and Financial Services a scazut cu 29% din 29 septembrie, comparativ cu o scadere de 26% consemnata de indicele Dow Jones Stoxx 600.
"De obicei, astfel de masuri nu au rezultate semnificative", a declarat Angelo Drusiani, fund manager in cadrul Banca Albertini Syz din Milano. "Ar putea aparea o pauza pe termen scurt, insa pietele tind sa revina la conditiile dificile".
Indicele de referinta al pietei italiene de actiuni S&P/MIB, care scazuse initial cu 9,3%, a recuperat pierderile, inchizand sedinta de tranzactionare in scadere cu 7,1%.
Companii incluzand UniCredit, Eni si Telecom Italia au fost suspendate de la tranzactionare dupa ce au depasit limitele de fluctuatie ale bursei.
Fiat, cel mai mare producator de automobile al Italiei, a inregistrat o crestere de 4,4% a valorii actiunilor dupa ce interdictia a fost introdusa.
Anterior, actiunile producatorului pierdusera 10%.
Indicele general de referinta al bursei de la Atena si-a redus de asemenea pierderile, scazand cu 5,2%. Anterior, indicele pierduse pana la 9,7 procente, cea mai pronuntata scadere de o zi de la declinul de 10 procente inregistrat in octombrie 1989, conform datelor Bloomberg.
Indicele austriac a inregistrat o scadere de 7,4%, recuperand o scadere de pana la 12 procente consemnata anterior in timpul sedintei de tranzactionare. Scaderea ar fi fost una record.
In Statele Unite, interdictia asupra operatiunilor de vanzare short de actiuni ale companiilor de servicii financiare a luat sfarsit pe 8 octombrie.
 
TITL: "Ceea ce se intampla acum pe bursele americane este crahul din 1929 vazut cu incetinitorul"
 
Indicele bursier american Dow Jones a inregistrat cea mai slaba performanta saptamanala din istoria sa de 112 ani, in conditiile in care spre sfarsitul sedintei de vineri atentia investitorilor a fost distrasa de la negocierile privind adoptarea unui plan global de salvare a sistemului financiar, ceea ce a generat un nou val de vanzari masive de actiuni.
 
Ciprian Botea
O parte a investitorilor, care in alte conditii ar fi preferat sa cumpere actiuni dupa o scadere de 22% in doar opt zile de tranzactionare, spun ca au ramas socati de prabusirea abrupta a burselor si ca nu doresc sa-si asume alte riscuri.
Mai mult, unii dintre ei au incercat sa caute solutii pentru a se proteja de o eventuala continuare a scaderilor, scrie presa internationala.
Indicele american a pierdut 697 de puncte la scurt timp dupa deschiderea sedintei de vineri, mentinandu-si scaderea aproape intreaga zi. Cu doar o ora si jumatate inainte de inchidere, Dow Jones a avansat cu 322 de puncte peste nivelul din sedinta precedenta.
Investitorii au fost impulsionati sa cumpere actiuni apartinand companiilor financiare pe fondul speculatiilor privind elaborarea unui plan comun de combatere a crizei financiare de catre statele membre ale Grupului celor Sapte.
Mai mult, Morgan Stanley anuntase anterior ca va primi finantare din partea unei banci japoneze.
Speranta a dominat insa pentru putin timp tranzactiile de pe bursa newyorkeza. Si asta in conditiile in care nimeni nu a parut dispus sa intre in weekend cu o expunere semnificativa la o piata in deriva. In ultimele minute ale sedintei de tranzactionare, preturile actiunilor au fost din nou trantite la pamant, indicele Dow Jones incheind ziua cu 128 de puncte, sau 1,49%, sub nivelul din sedinta precedenta. Valoarea de 8.451,19 puncte inregistrata de indicele Bursei din New York este cea mai scazuta din aprilie 2003 incoace.
"Ceea ce am vazut pana acum este o prabusire a pietei cu incetinitorul. In zece zile in care am asistat la un declin de 25% al indicilor bursieri - acesta este un crah. Totul se misca insa cu incetinitorul fata de prabusirile din 1929 si 1987", declara Robert Arnott, fondator al Research Affiliates.
Totusi, multe dintre institutiile financiare americane au incheiat sedinta de vineri in crestere. Dupa incheierea tranzactiilor bursiere, oficialii G7 au anuntat stabilirea unor linii generale privind combaterea crizei. Acestia nu au facut insa referire la niciun plan comun de combatere a crizei, de genul celui pe care il asteptau investitorii, miscare care conduce la o continuare a haosului de pe burse. Ulterior, secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, a furnizat opiniei publice mai multe detalii referitoare la planul de cumparare a activelor bancare neperformante de catre guvernul federal.
Declinul de 18% inregistrat de Dow Jones saptamana trecuta a fost cel mai mare din 1896, momentul in care a fost creat indicele, incoace. Recordul negativ de pana acum fusese inregistrat in 1933, in momentul Marii Crize. De asemenea, volumul total de actiuni tranzactionate pe bursa new-yorkeza a atins un nivel record de 11,16 miliarde de unitati.
Pagubele au fost imense atat pentru investitorii privati, cat si pentru cei institutionali. Pierderile inregistrate de investitorii de pe bursele americane in ultimul an au ajuns in urma tranzactiilor de saptamana trecuta la 8.400 mld. dolari.
In aceste conditii, investitorii care in mod normal ar fi cumparat actiuni dupa un asemenea declin stau deoparte, spune Henry Herrman, directorul executiv al fondului de investitii Waddel & Reed. "Poti lua o decizie aparent corecta, iar a doua zi te poti intreba de ce ai facut acest pas. Te orientezi spre piata aurului, iar imediat pretul acestuia intra in declin. Mergi pe mana obligatiunilor de stat, acestea urca si brusc primesc o lovitura puternica", spune Herrman.
Waddel & Reed detine 22-23% din active sub forma de lichiditati, unul dintre cele mai inalte niveluri inregistrate vreodata. Rezervele mari de lichiditate sunt o modalitate de protectie impotriva prabusirii bruste a pietelor bursiere, explica Herrman.
Un alt motiv este reprezentat de incercarea de a proteja firma si clientii acesteia, astfel incat compania sa nu fie nevoita sa vanda de urgenta active in situatia in care investitorii si-ar cere banii inapoi.
In acelasi timp, indicele Standard & Poor's 500 a urmat trendul general al burselor americane, inregistrand cea mai proasta performanta saptamanala din ultimii 75 de ani pe fondul intensificarii temerilor privind o trecere a turbulentelor dinspre companiile financiare catre celelalte segmente economice. O asemenea miscare ar antrena, cel mai probabil, o recesiune economica la nivel global.
Actiunile institutiilor financiare cuprinse in indicele S&P 500 au coborat pana la minimul ultimilor 12 ani, in conditiile speculatiilor potrivit carora bancile simt o lipsa din ce in ce mai acuta de lichiditati pe fondul inghetarii pietei de creditare. Titlurile General Motors si Ford au inregistrat un declin de pana la 45%, in conditiile in care agentia de evaluare Standard & Poor's a avertizat ca producatorii auto ar putea fi fortati sa ceara protectie impotriva falimentului.
Indicele S&P 500 s-a prabusit vineri pentru a opta zi consecutiv, cea mai lunga perioada de declin din 1996 incoace. Indicele se afla cu 40% sub nivelul record inregistrat in octombrie anul trecut.
 
Marea Criza Economica din anii '30, cea mai severa perioada de scadere a economiei SUA din istorie, a lasat pe drumuri milioane de americani si a pus la pamant zeci de banci



Intalnirile liderilor politici si ai finantelor internationale din acest weekend au scos in evidenta doua directii in abordarea crizei financiare si a asteptarilor de dupa criza:

Ambele directii au consecintele lor:
Dezbaterile pe aceasta tema au fost stimulate in ultimele saptamani de studii privind "capital flow bonanzas"(vezi "The Economist" din 25 septembrie sau studiul Goldman Sachs in "Global economics weekly" din 8 octombrie).
Dupa unele interpretari (care in opinia noastra nu coincid cu cele ale autorilor studiului Goldman Sachs) Romania s-ar situa alaturi de Ucraina, Ungaria, Polonia si eventual Turcia si Brazilia intre tarile cele mai expuse riscurilor schimbarii fluxurilor financiare. Pe aceasta baza au si aparut in acest weekend sugestii (vezi Financial Times din 10 octombrie) ca Romania alaturi de tarile baltice ar putea fi tarile care in mod natural ar trebui sa apeleze la interventia FMI.
Motivul il constituie deficitele de cont curent si volatilitatea in sistemul bancar creata printre altele si de faptul ca " dominanta bancilor vest - europene poate fi o problema, intrucat aceste institutii isi reduc riscurile, cand e posibil, si retrag lichiditate catre propriile piete". Dincolo de absurdul acestor afirmatii (mai ales in contextul in care unele institutii bancare vest - europene isi desfasoara mare parte din activitate pe piata romaneasca) si faptul ca ele par sa fie la baza unor campanii de marketing (care uita cine au fost promotorii privatizarii sistemului bancar romanesc pe baza capitalului strain), este nevoie de o reactie prompta din partea mediului economic si de afaceri din Romania. Jumatatile de adevar si interpretarile aproximative, adesea neconcordante cu concluziile autorilor studiilor respective, pot penaliza drastic mediul de afaceri si sistemul financiar din Romania.
Pe de alta parte, cele doua directii care par sa se contureze pentru iesirea din criza ne fac sa credem ca Romania trebuie sa promoveze in continuare imaginea de economie emergenta apartinand tarilor cu rata de crestere inalta. Tendintele de tolerare a unor deficite mai mari (pe care le semnalam in articolul din ZF din saptamana trecuta) trebuie sa se materializeze in cazul nostru in mentinerea finantarilor pentru infrastructura, fara de care nu mai este posibila cresterea competitivitatii intreprinderilor romanesti.
In acelasi timp, infuzia de capital in banci, care se va face de statele vest-europene, este menita sa restabileasca increderea in sistem inclusiv si implicit si in filialele din Romania economisind resurse locale care pot fi orientate spre infrastructura si nu spre consum.
In context sunt de salutat eforturile de stopare a asteptarilor nerezonabile de cresteri salariale.