Cum garanteaza statul banii din banci

Autor: Liviu Chiru 12.10.2008

Cine a luat de la o banca un credit mai mare decat depozitul deschis la aceeasi banca nu mai primeste nici un ban de la Fondul de Garantare in caz de faliment al bancii.



Clientul care are si un depozit, si un credit la o banca aflata in faliment primeste banii din depozit in limita plafonului legal numai dupa ce este stinsa datoria, respectiv daca aceasta este mai mica decat depozitul, conform legii de functionare a Fondului de Garantare a Depozitelor.

La nivelul sistemului bancar, creditele luate de populatie depasesc sumele economisite cu echivalentul a trei miliarde de euro.
Saptamana aceasta, guvernul urmeaza sa adopte o ordonanta de urgenta privind majorarea plafonului de garantare a depozitelor de la 20.000 la 50.000 de euro.
La 30 iunie, Fondul de Garantare avea capitaluri proprii de circa 300 mil. euro, acoperind aproximativ 1,2% din totalul depozitelor garantate.
Totodata, a semnat acorduri pentru linii de credit stand-by cu bancile comerciale din sistem, in urma carora poate atrage finantari de pana la 190 mil. euro in cazul unor nevoi semnificative de lichiditati.
La sfarsitul lunii iunie, Fondul inregistra peste 18 milioane de titulari de depozite garantate din care 17,4 milioane erau persoane fizice.
Valoarea nominala totala a depozitelor a fost de 234,1 miliarde de lei (65 de miliarde de euro), iar numarul de titulari de depozite in sistemul bancar a fost de 19,4 milioane de persoane din care 95,10% au fost persoane fizice.
 
Ce garanteaza Fondul
 
Ce nu este garantat