Inchiderea fabricilor de celuloza scade productia de hartie si injumatateste exporturile

Autor: Mirabela Tiron 13.10.2008

Trei mari producatori de pe piata de hartie, Ambro Suceava, Celhart Donaris Braila si Letea Bacau au inchis anul trecut instalatiile de productie de celuloza, ceea ce a dus la o scadere de 24% a productiei de hartie de pe piata locala, in primul semestru din acest an, potrivit lui Constantin Chiriac, director general executiv al Patronatului Industriei de Celuloza si Hartie din Romania (ROMPAP).



Astfel, potrivit datelor ROMPAP, productia de hartie a ajuns la 170.000 de tone in prima jumatate a anului, cu 24% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare scadere, de 34%, fiind inregistrata la productia de hartii pentru carton ondulat.

Aceasta scadere este explicata de reprezentantul ROMPAP prin inchiderile definitive de anul trecut ale instalatiilor de productie de celuloza, din care se fabricau anumite sortimente de hartie, a producatorilor Ambro Suceava, Celhart Donaris Braila si Letea Bacau (instalatia care produce pasta mecanica).
Anul trecut s-au produs in total pe piata romaneasca circa 450 de mii de tone de hartii (hartie pentru carton ondulat, hartie de ziar, hartie de ambalaje, hartie igienico-sanitara si alte hartii), din care 37% au fost exportate. Anul acesta exporturile se vor reduce la jumatate fata de anul trecut, dupa cum apreciaza Constantin Chiriac.
"Productia de celuloza a ajuns la 40.000 de tone in primul semestru, mai putin cu 56% fata de aceeasi perioada de anul trecut din cauza inchiderilor definitive ale instalatiilor de celuloza de la sfarsitul anului trecut", a declarat Chiriac.
In plus, importurile totale de hartii s-au ridicat anul trecut la 507.000 de tone, din care cea mai mare pondere de circa 32% o detin hartiile de scris tipar si cretate. "Cu toate ca producatorii de hartie de scris ar fi avut o piata de desfacere importanta, costurile mari cu energia electrica, gazul metan si cu materia prima celuloza a determinat ca productia de hartie sa fie nerentabila. Pretul pentru tona de hartie de scris variaza intre 800 si 1.000 de euro pe tona", a mentionat el.
Industria de celuloza si hartie a fost afectata de cresterea pretului la energie electrica, gaz metan si la masa lemnoasa, care au avut influente devastatoare dupa cum apreciaza reprezentantul Chiriac. Unul dintre efectele scaderii productiei de celuloza este reducerea numarului de sortimente de hartie, de la circa 30 de sortimente la sub 10 sortimente.
Din cauza opririi fabricilor de celuloza si a reducerii productiei, industria de celuloza si hartie a suferit importante modificari. Productia de hartii a fost orientata catre acele sortimente care pot fi fabricate 100% din maculatura (hartiile pentru carton ondulat, hartiile igienico-sanitare, hartia de ziar). Folosirea maculaturii la fabricarea hartiei are atat avantaje economice cat si influente pozitive in ceea ce priveste protectia mediului. Procesul de preparare al maculaturii, din care se fabrica diferite sortimente de hartii, are ca efect poluarea de patru ori mai redusa a mediului decat productia de celuloza.
Anul trecut s-au folosit peste 310.000 de tone de maculatura, iar capacitatea de absorbtie a pietei romanesti este de 450.000-500.000 de tone de maculatura. "Pe piata romaneasca, gradul de colectare al maculaturii este foarte redus inca, din cauza faptului ca nu exista o legislatie care sa reglementeze acest lucru", a spus directorul Rompap.
Pe de alta parte, in aceasta industrie s-a dezvoltat productia de carton ondulat si confectii din carton ondulat. "In 2007 productia de carton ondulat s-a ridicat la peste 210.000 de tone, fata de 110.000 de tone acum sapte ani". Faptul ca in primul semestru anul acesta s-au produs 97.000 de tone de carton ondulat, in scadere cu 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, este considerat de directorul ROMPAP un accident. In ciuda scaderii semnificative a productiei de hartii de carton ondulat, productia de carton ondulat nu inregistreaza aceeasi evolutie. Practic, singurul lucru care este afectat sunt exporturile de hartie de carton ondulat, la nivel intern piata inregistrand anul acesta o productie similara celei obtinute anul trecut. Piata cartonului ondulat are o valoare de aproximativ 160 de milioane de euro, potrivit estimarilor principalilor jucatori de pe piata.
Consumul de hartie si cartoane a fost anul trecut de 36 de kilograme pe cap de locuitor, fata de media europeana de peste 80 de kilograme pe cap de locuitor. "Avand in vedere cresterea continua a productiei de bunuri de consum, prevedem o dezvoltare a productiei de ambalaje de carton ondulat si, ca urmare, numai in acest an vor fi puse in functiune noi capacitati de producere a cartonului ondulat si a confectiilor de carton ondulat", a spus el.
Principalii producatori de hartii pentru carton ondulat sunt Eco Paper Zarnesti, Ambro Suceava, Celhart Donaris, Vrancart Adjud si Celrom Turnu Severin. In ceea ce priveste piata cartonului ondulat cei mai mari jucatori sunt Rondocarton Cluj si Dunapack Rambox. In domeniul hartiei de ziar, singurul producator de pe piata romaneasca este Letea Bacau.
In ceea ce priveste piata hartiei igienico-sanitare, principalii jucatori sunt Comceh Calarasi, Pehart Tec Petresti, Vrancart Adjud, Petrocart Piatra Neamt, Letea Bacau si Cahiro. In productia de hartie de ambalaj albita si natural din celuloza activeaza Somej Dej.