Analistii: Esecul preluarii Yahoo!, "o ratare de succes pentru Microsoft"

Ziarul Financiar 13.10.2008

Criza financiara si scaderea semnificativa la bursa a celor mai mari companii IT de pe glob a determinat analistii sa-si schimbe radical parerea despre tentativa de preluare a Yahoo! de catre Microsoft, care este acum considerata "o ratare de succes" sau "un noroc extraordinar", dupa ce initial termenii in care a fost descrisa operatiunea erau nefavorabili gigantului software.

Steve Ballmer, CEO al Microsoft, "ar putea fi desemnat cel mai norocos om din industria software", comenteaza analistul Charles Di Bona, de la Sanford C. Bernstein & Co., faptul ca Microsoft a ratat achizitia cu 44 de miliarde de dolari a Yahoo!, a carei valoare de piata a scazut puternic, la doar 17 miliarde de dolari in prezent.
Microsoft oferise un pret de 33 de dolari pe o actiune Yahoo!, dar negocierile au esuat pentru ca oficialii companiei internet nu au dorit sa incheie afacerea la un pret mai mic de 37 de dolari pe actiune. In prezent, o actiune Yahoo! valoreaza pe bursa putin peste 12 dolari, de trei ori mai putin decat pretul cerut Microsoft. Microsoft a demarat operatiunile de preluare a Yahoo! in luna ianuarie a acestui an, cu o scrisoare adresata boardului Yahoo!. Oficialii companiei internet au respins oferta.
In luna mai, Ballmer le spunea angajatilor: "Stiu exact cat valoreaza Microsoft. Exact, nicio centima in plus". In luna mai Ballmer s-a intalnit cu reprezentantii Yahoo! carora le-a oferit 33 de dolari pentru o actiune Yahoo!. Intalnirile s-au soldat cu un esec, pentru ca oficialii companiei internet au cerut un pret de 37 de dolari pentru un titlu. Ballmer a pus capat discutiilor de preluare.
Cu o valoare a Yahoo! de numai 17 mld. dolari, compania ar putea deveni din nou tinta unei preluari. Ultimele declaratii oficiale ale Microsoft pe aceasta tema infirma insa aceasta posibilitate. Yahoo! este "un activ in scadere" iar sansele unui acord sunt acum "neglijabile".