Gigantii IT pierd anul viitor comenzi de 170 mld. $ din cauza crizei

Autor: Adrian Seceleanu 13.10.2008

Intel, Microsoft si celelalte companii din industria IT care au scapat pana acum aproape neatinse de criza financiara ar putea pierde anul viitor venituri din vanzari de pana la 170 de miliarde de dolari (127 mld. euro), scrie presa internationala.

Cheltuielile companiilor pentru computere, software si echipamente de comunicatii ar putea varia usor sau chiar scadea cu pana la cinci procente anul viitor pe masura ce blocajul de pe piata creditelor va afecta corporatiile in cautare de finantare, estimeaza Jane Snorek, analist la First American Funds.
Acesta ar fi primul declin dupa 2001, anul crizei dot.com, al unei piete care a atins o valoare de 3,41 trilioane de dolari.
"Businessul s-a cam oprit in ultimele doua saptamani", a spus Snorek, a carei companie detine actiuni Intel si Microsoft, ca parte a unor active cu o valoare ce totalizeaza circa 100 de miliarde de dolari.
"Companiile amana comenzile afirmand ca nu stiu daca va urma o criza globala astfel incat prefera sa astepte si sa nu cumpere nimic acum", adauga ea.
In timp ce cresterea cheltuielilor consumatorilor americani a incetinit odata cu scaderea economiei, bugetele corporatiilor ramasesera aproape intacte, insa doar pana acum.
Snorek spune ca problemele dure inregistrate de unele institutii financiare, care realizeaza circa un sfert din cheltuielile pe tehnologie, precum si cresterile inregistrate la dobanzile pentru finantari au provocat aceasta reactie de repliere a mediului de business in ceea ce priveste achizitiile de tehnologie IT.
Mai multe date vor fi disponibile in cursul acestei saptamani cand Intel, compania ale carei cipuri echipeaza trei sferturi din computerele de pe glob, va incheia perioada in care cea mai mare parte a gigantilor IT si-au anuntat rezultatele financiare pentru cel de-al treilea trimestru.
Producatorul de software de business SAP AG a anuntat ca ordinele noi de la clienti au inghetat in septembrie, iar un studiu al companiei de analiza Forrester Research a relevat ca furnizorii din industria de servicii si outsourcing sunt presati de clienti sa renegocieze contractele la tarife mai mici.
In 2001, anul in care criza a lovit in plin companiile internet, cheltuielile pe tehnologie au scazut cu 7 procente, conform UBS AG.
Heather Bellini, analist la UBS AG, spune ca recomanda achizitia de actiuni Microsoft si Oracle pentru ca trebuie sa le recomande clientilor niste titluri in care sa poata investi.
"Este ca si cum te uiti dupa cel mai inalt pitic, dupa cea mai mare rata de crestere dintre cele mai mici care inca mai exista pe piata".
Bellini, care este considerata cel mai bun analist pe industria software, povesteste ca unii clienti au sunat-o pentru a-i cere explicatii pentru schimbarile de prognoze pe care le-a realizat recent, care anunta scaderi ale actiunilor si vremuri grele pentru industria IT.
"Unul din clienti m-a sunat ca sa ma intrebe: 'Ce? Oamenii pur si simplu s-au oprit sa mai cumpere software in ultimele doua saptamani ale trimestrului?' Iar eu i-am raspuns: 'Da, s-au oprit'".
De altfel, in numai o luna de zile, capitalizarea bursiera a opt din cele mai mari companii din industria IT a scazut cu circa 250 de miliarde de dolari.