Studentii de la Harvard si Princeton nu vad viitorul chiar atat de negru

Autor: Andreea Neferu 14.10.2008

Pentru studentii americani care visau la o cariera de succes pe Wall Street in perioade de boom economic, "sfarsitul" profesional pare a se apropia cu pasi repezi, pe fondul acutei crize financiare din SUA.

Oficiile de recrutare de pe Wall Street si-au anulat vizitele in cadrul universitatilor de elita precum Harvard, Princeton sau Stanford din cauza turbulentelor de pe piata financiara, scrie International Herald Tribune.
"Posturile disponibile se reduc zilnic pe website-ul nostru", a afirmat Kenton Murray, student la Princeton, banci precum JP Morgan Chase, Lehman Brothers sau Deutsche Bank anulandu-si sesiunile de recrutare chiar de la inceputul semestrului curent.
In pofida trendului descendent pe care il urmeaza pietele, studentii de la universitatile americane de top nu sunt demoralizati de situatia actuala, fiind increzatori intr-o redresare a sectorului financiar. "Nimeni dintre cei cu care am mai discutat nu se pregateste sa se intoarca acasa. Insa toti au inceput sa se pregateasca pentru LSAT, in conditiile in care in urma cu o luna, nimeni nu avea intentia de a se specializa in cursuri de drept", a adaugat Murray. Companiile financiare au "varsat" pe piata 150.000 de locuri de munca in 2007 si mai mult de 100.000 in decursul acestui an, conform unui studiu realizat de Challenger, Gray & Christmas, agentie ce se ocupa cu plasarea fortei de munca. Mai mult, aplicantii la scolile de business s-au inmultit in acest an, ca de altfel in alte perioade de incertitudine economica.
Adam Hallowell, student la Harvard, a afirmat ca el si colegii sai nu s-au panicat din cauza contextului financiar, intrucat generatia actuala este deja obisnuita cu ideea ca job-urile nu sunt permanente de-a lungul vietii. Chiar daca indicele bursier american Dow s-a prabusit, Hallowell a spus ca "majoritatea studentilor nu detin portofolii de actiuni, de aceea probabil nu sunt foarte ingrijorati".
Charissa Asbury, profesor la Columbia University, s-a declarat surprinsa de reactiile pasive ale studentilor sai. "Ma asteptam ca multi dintre ei sa fie dezamagiti de oportunitatile de viitor in conditiile economice actuale, insa am observat ca majoritatea sunt mai degraba preocupati de pasii necesari pe care trebuie sa ii urmeze pentru a putea fi admisi la o scoala de business de top. Si pentru a putea ajunge acolo, trebuie sa fii cel mai bun", a conchis Asbury. Mai mult, cursurile din cadrul Universitatii Harvard au inceput sa fie frecventate de un numar impresionant de studenti, a afirmat directorul interimar Robin Mount.
"Studentii pe care ii acceptam sunt evaluati mult mai intens decat inainte. Stacheta este mai ridicata. In urma cu cativa ani, volumul de munca era mare, iar angajatii erau putini. Nu mai sunt aceleasi oportunitati pentru absolventii de acum", a punctat Ronald Storch, partener la firma de contabilitate Marcum and Kliegman.
Jin Yang, student in anul doi la University of Chicago, a mentionat ca noul climat economic l-a determinat sa-si reconsidere perspectivele universitare. Prietenii sai care au aplicat pentru un internship in cadrul bancilor Lehman si Bear Sterns, motivati de posibilitatea obtinerii unui post full-time, au fost prinsi in vartejul falimentelor.
"Cu siguranta, aceasta situatie are un impact deosebit asupra mediului studentesc", a adaugat Yang. "Am devenit mai interesati de ceea ce se intampla in afara campusului, luand in considerare si varianta completarii studiilor universitare." Intr-un sondaj realizat in luna iunie de catre Rockefeller Foundation, persoanele cu varsta intre 18 si 29 de ani s-au declarat dezamagite de standardele de viata actuale, avand o atitudine pesimista in ceea ce priveste viitorul economiei americane.
Din fericire, pesimismul acut nu s-a aplicat in cazul lor: majoritatea sunt de parere ca Visul American inca poate fi atins, daca sunt respectate regulile jocului "financiar".