BRD: crestere de 143% pe operatiunile de factoring

Autor: Claudia Medrega 20.10.2008

BRD-SocGen a obtinut in primele noua luni o cifra de afaceri de 1,65 mld. lei (453 mil. euro) din operatiuni de factoring, in crestere cu 143% fata de aceeasi perioada din 2007.

Cea mai importanta contributie a avut-o factoringul intern, pe acest segment inregistrandu-se la sfarsitul lunii septembrie o cifra de afaceri de 1,12 mld. lei. Pentru operatiunile de factoring international banca a raportat o cifra de afaceri de 534 mil. lei.
Desi operatiunile de factoring intern detin cea mai mare pondere in totalul cifrei de afaceri, respectiv 67,8%, in structura se remarca cresterea inregistrata pe segmentul factoringului international, de 175% fata de aceeasi perioada a anului precedent, crestere determinata in mare masura de dezvoltarea accelerata a operatiunilor de import. Factoringul de import a inregistrat o crestere de 221,3% comparativ cu septembrie 2007. Factoringul reprezinta o cumparare de creante, adica a dreptului de a incasa o factura, si este utilizat pentru imbunatatirea cash-flow-ului companiilor, prin transformarea creantelor in lichiditati.
BRD a introdus serviciul de factoring in urma cu 15 ani. Banca a inregistrat o cota de piata de 40% in 2007. BRD-SocGen a fost declarata de organizatia Factors Chain International pe locul 3 in lume la categoria "Cel mai bun factor de export si de import". Potrivit unor estimari anterioare, piata operatiunilor de factoring va ajunge la 1,8-2 mld. euro in acest an, cota bancii fiind previzionata sa ajunga la 40-42%. Alaturi de banci precum BCR, pe piata factoringului mai activeaza jucatori specializati ca ING Commercial Finance, Sterling Factor, Compania de Factoring sau TBI Leasing. In 2007, valoarea pietei de factoring a fost de circa 1,1 mld. euro.