Banca Mondiala a plasat strainilor eurobonduri de 150 mil. lei la 9,25%

Autori: Liviu Chiru , Voican Razvan 20.10.2008

Investitori institutionali straini au subscris integral saptamana trecuta o emisiune de euroobligatiuni in lei lansata de Banca Mondiala in valoare de 150 de milioane de lei, cu scadenta la doi ani si o rata a cuponului de 9,25% pe an.

Pretul a fost stabilit la 99,55% in conditiile in care emitentul are rating AAA.
Intre timp, Ministerul Finantelor a amanat proiectata redeschidere a emisiunii de eurobonduri lansata asta-vara din cauza inrautatirii conditiilor de pe pietele internationale si care nu mai permit realizarea de tranzactii decat institutiilor precum Banca Mondiala. Analistii afirma ca exista interes din partea investitorilor straini pentru expunere pe leu, insa emitentul trebuie sa fie o entitate supranationala, cu rating foarte bun.
Si BERD era interesata sa emita obligatiuni in lei pe plan local, in conditiile in care are de sustinut finantari importante in moneda locala, insa planurile vor fi cel mai probabil concretizate abia la inceputul anului viitor din cauza agravarii crizei financiare internationale. Emisiunea de euroobligatiuni a Bancii Mondiale a fost intermediata de Royal Bank of Scotland (RBS) Romania - fosta ABN Amro Bank Romania, si de banca de investitii canadiana TD Securities, care au mai derulat astfel de tranzactii.
Surse bancare au declarat pentru ZF ca initial au existat planuri pentru o emisiune globala - distribuita atat pe plan intern, cat si extern, insa interesul potentialilor investitori romani a fost limitat. Banca Mondiala a schimbat leii obtinuti in valuta prin operatiuni swap, in conditiile in care, desi deruleaza mai multe programe de investitii pe plan local, nu a reusit sa coreleze suma atrasa in lei cu necesarul de finantari.
"Am revenit cu o noua emisiune in lei dupa ce, in anul 2006, am fost prima institutie internationala care a emis obligatiuni in lei pe piata romaneasca", a declarat Doris Herrera-Pol, directorul diviziei Piete de Capital din Banca Mondiala. Tranzactia din 2006 a fost realizata tot impreuna cu ABN Amro Bank Romania. Peter Weiss, presedintele bancii redenumite in prezent RBS Bank Romania afirma ca emisiunea demonstreaza increderea Bancii Mondiale in moneda romaneasca.
Surse bancare mai spun ca RBS Securities, divizia de specialitate a RBS Bank Romania, lucreaza in prezent la prospectul unui plan de atragere de finantari pe termen de un an pentru ProCredit Bank Romania, proiectul fiind in prezent in stadiul autorizarii la CNVM. Cel mai probabil prospectul va fi publicat fara sa se realizeze efectiv si atragerea de sume, din cauza conditiilor neprielnice de pe piata financiara locala, marcata de o volatilitate extrema a ratelor de dobanda pe piata monetara interbancara.
Termenii emisiunilor vor fi anuntati la momentul in care banca va considera ca poate accesa finantari in conditii favorabile.
In urma cu circa doi ani ProCredit a emis obligatiuni in valoare de 40,25 milioane de lei, cu un cupon fix, de 8,5% pe an. Titlurile vor ajunge la maturitate in februarie 2009.