Bernanke face presiuni pentru adoptarea de noi stimulente fiscale

Autor: Catalina Apostoiu 21.10.2008

Oficialii americani au luat in calcul introducerea unui nou pachet de stimulente fiscale dupa ce presedintele bancii centrale americane Ben Bernanke a adus in discutie ideea, iar administratia prezidentiala a renuntat la opozitia exprimata anterior.



Bernanke i-a avertizat pe legislatorii americani ca turbulentele de pe piata financiara afecteaza semnificativ economia reala, in conditiile in care americanii nu mai pot obtine credite auto si de consum, iar companiile nu mai au acces la finantare, scrie Bloomberg.

In acelasi timp, oficialul a recomandat o serie de masuri prin intermediul carora sa poata fi depasita situatia actuala.
Administratia de la Casa Alba, care-si exprimase clar opozitia fata de un nou pachet de stimulente fiscale, propus de democratii din Camera Reprezentantilor luna trecuta, a anuntat ca presedintele este dispus sa discute propunerile in acest sens. Dana Perino, secretara pentru presa de la Casa alba, sune ca presedintele George W. Bush este "deschis fata de ideea" unui nou pachet de stimulente.
Necesitatea adoptarii de noi masuri a devenit cu atat mai pregnanta, cu cat un prim pachet de stimulente nu a reusit sa preintampine o crestere a ratei somajului pana la maximul ultimilor sase ani si cea mai indelungata perioada de scadere a vanzarilor din sectorul de retail din 1992 incoace. Pachetul anterior a urcat temporar veniturile si a impulsionat cheltuielile consumatorilor, insa aceste efecte nu s-au mai facut simtite de la sfarsitul verii.
Bernanke "a fost nevoit sa faca acest pas" in a sprijini introducerea unui nou pachet de stimulente, a declarat Lyle Gramley, fost guvernator al Fed. "Daca s-ar fi aratat indiferent fata de acest pachet, ar fi trimis un semnal gresit."
Comentariile lui Bernanke au intarit cazul democratilor, care propun un pachet de cheltuieli care ar putea totaliza 150-300 miliarde de dolari. Pentru a castiga sprijinul Casei Albe si al legislatorilor republicani, democratii ar putea include si masuri dorite de presedintele Bush.
John Spratt, presedinte al comitetului pentru buget din cadrul Camerei Reprezentantilor, a declarat ca noul pachet ar urma sa fie realizat dupa propunerile initiale facute de Nancy Pelosi, liderul majoritatii democrate din Camera Reprezentantilor, ce includ beneficii de somaj, finantarea unor proiecte de infrastructura si sprijinirea guvernelor de stat si locale care au probleme de lichiditate.
Bernanke a declarat ca pericolul unei "incetiniri prelungite" si perspectivele "slabe" privitoare la evolutia economiei americane anul viitor
l-au convins sa sprijine o noua runda de stimulente fiscale.
Spratt a declarat ca ar putea fi necesar ca pachetul sa fie structurat intr-un mod care va spori deficitele pe termen scurt pentru a evita un declin economic pe termen mai lung care ar avea afecte mai mari asupra bugetului.
Barrack Obama, candidatul democratilor la presedintie, a indemnat saptamana trecuta legislativul sa actioneze "cat mai curand posibil".
Daca Congresul si presedintele nu actioneaza, "acesta va fi unul din primele lucruri pe care le voi face ca presedinte al Statelor Unite, a declarat el.
Pelosi a invocat recent comentariile lui Bernanke pentru a sustine necesitatea adoptarii unui nou pachet. Acesta a "aratat clar ca adoptarea unui nou pachet de masuri este vitala in sensul intaririi economiei noastre", a declarat ea.
Bernanke le-a spus legislatorilor americani ca "ar trebui sa ia in considerare includerea unor masuri care sa contribuie la sporirea accesului la finantare pentru consumatori, pentru companii si pentru cei care doresc sa achizitioneze o locuinta", spunand ca astfel de masuri "ar putea avea cel mai mare efect in sensul promovarii cresterii economice si crearii de noi locuri de munca".
Contrar celor declarate cu trei ani in urma, ca se va abtine de la a face recomandari Congresului cu privire la probleme fiscale, Bernanke s-a oferit sa ajute legislativul sa puna la punct anumite masuri fiscale pentru a debloca piata de credit.