Primele semne ca pretul locuintelor noi poate merge si in jos

Autor: Cristi Moga 22.10.2008

Preturile locuintelor noi din Capitala au inregistrat in ultima saptamana primele scaderi "declarate" din ultimii ani, pe fondul nivelului scazut al vanzarilor, provocat atat de scaderea apetitului pentru achizitii al investitorilor speculativi, cat si de reticenta si accesul mai dificil la credite al utilizatorilor finali.

Deprecierea a fost sesizata de indicele Bucharest Real Estate Index (BREI), realizat de firma de consultanta imobiliara Colliers International, care a inregistrat o usoara scadere, de 0,5%, pana la nivelul de 1.900 euro/metrul patrat construit cu TVA inclusa.
In plus, un dezvoltator imobiliar a anuntat ca vinde cu discount de circa 20% o treime din apartamentele pe care le mai are disponibile.
Astfel, Gigant Construct a anuntat ca urmatoarele 10 apartamente pe care le va vinde in ansamblul rezidential Pallady Residence, aflat in constructie in Titan, vor avea un pret de 1.000 euro/metrul patrat construit plus TVA, firma mai avand disponibile 35 din cele 134 de locuinte ale complexului, potrivit celor mai recente date disponibile.
"Cresterile din ultimii ani ale imobiliarelor sau ale salariilor nu cred ca erau unele sanatoase, sustenabile. Mai mult, nu cred ca erau bazate pe realitate; pretul imobiliarelor nu reflecta puterea de cumparare, cel putin nu pe cea oficiala, iar cresterile salariale nu aveau nimic de-a face cu experienta angajatilor sau cu productivitatea acestora", apreciaza Sebastian Gutiu, managing partner al casei de avocatura Schoenherr si Asociatii.
Pana de curand dezvoltatorii s-au ferit sa anunte reduceri de preturi la apartamentele noi, acestea fiind uneori mascate sub forma unor promotii, in care cumparatorilor le erau oferite locuri de parcare, mobilier sau scutiri de la plata TVA.
Scaderea pretului apartamentelor noi vine dupa o depreciere de peste 10% a pietei de locuinte vechi de la inceputul anului, dar si dupa o perioada de 3-4 ani de cresteri sustinute, care au atins si 30-50% anual.
In ciuda unei posibile asezari a preturilor la locuinte, piata rezidentiala are in continuare un potential de dezvoltare important, dat de numarul redus de unitati construite in ultimii ani - circa 3.000 anual - si de vechimea stocului actual.
"Romanul are un comportament european, preferand sa detina in proprietate si nu sa foloseasca temporar, dar in acelasi timp are si o capacitate uimitoare de a se adapta", apreciaza Laura Tiuca, managing counsel al casei de avocatura Salans.
Ritmul vanzarilor va creste probabil odata cu calmarea pietelor financiare europene, care provoaca incertitudine in comportamentul cumparatorilor, dar si costuri mai mari si dificultati in obtinerea de credite bancare.
In plus, ritmul de crestere al pretului locuintelor a fost mai accelerat decat cel al salariilor in ultimii ani, fiind asteptata totodata si o aliniere a preturilor locuintelor la puterea de cumparare.