Seful Asirom: In ultimul an, costul reparatiilor auto s-a triplat

Autor: Angela Placinta 23.10.2008

Asirom a incheiat primele noua luni cu afaceri de circa 155 mil. euro. Rata daunei s-a imbunatatit pe Casco, dar a crescut pe RCA din cauza scumpirii reparatiilor.



Asirom, una dintre cele mai mari companii de pe piata locala a asigurarilor, a inregistrat in primele noua luni din acest an o crestere a ratei daunei pe asigurari auto de raspundere civila obligatorie (RCA), concomitent cu o imbunatatire pe partea de asigurari auto Casco.

"Trendul pe Casco este pozitiv, iar pierderile masive pe care le inregistram in trecut s-au diminuat datorita introducerii fransizei (partea din paguba platita de asigurat in cazul producerii riscului - n.red.) si a majorarii tarifelor. La RCA, insa, trendul este negativ, iar rata daunei a crescut, in special din cauza cresterii costului reparatiilor. In ultimul an, an si jumatate, costul manoperei s-a triplat, iar pretul pieselor de schimb a crescut si el. Nu cred ca asiguratorii trebuie sa accepte sa inregistreze pierderi mari, in timp ce atelierele auto fac profituri uriase", afirma Boris Schneider, directorul general al Asirom.
Compania intentioneaza sa introduca sisteme de control al costului reparatiilor, cum ar fi Audatex sau DAT, care arata exact suma necesara rezolvarii daunei. In prezent, la Asirom rata daunei la asigurari Casco este de circa 80%, iar la asigurari RCA de 70%.
"Masurile de reducere a daunelor pe care le-am luat isi arata rezultatele. Rata daunei se reduce, iar la sfarsitul anului vom avea o rata combinata (raportul dintre cheltuieli, daune plus rezerve si incasarile din vanzarea de asigurari - n.r.) aproape de 100%, dupa ce anul trecut rata a depasit 100%", sustine Schneider.
Potrivit unor estimari, Asirom a inregistrat in primele noua luni afaceri de 565-570 mil. lei (circa 155 mil. euro), ceea ce inseamna o crestere de 22-23% fata de aceeasi perioada a anului trecut, spune Schneider. Politele RCA reprezinta 45% din primele brute subscrise, cele Casco aproximativ 35%, restul fiind alte tipuri de asigurari generale si asigurari de viata.
"Inca finalizam datele financiare pentru primele trei trimestre, dar pot spune ca vom avea profit. Ne vom indeplini obiectivul anuntat pentru acest an, de 5-7 milioane de euro profit", afirma directorul general al Asirom.
El se bazeaza pe lichiditatile obtinute de companie din vanzarea activelor care nu aveau legatura cu activitatea de asigurari. Printre acestea se numara participatiile la societatile Complex Carmen, Intercereal, Rafinaria Astra Romana si Cerealcom.
Initial, asiguratorul a anuntat ca aceste active valoreaza 16 mil. euro, insa Schneider nu a comentat asupra sumei obtinute din vanzare, spunand doar ca a fost sub aceasta valoare.
"Am vandut toate activele, conform planului initial, ceea ce ne-a imbunatatit semnificativ bilantul. Avem in acest moment multe lichiditati si pot spune ca ne-am rezolvat toate problemele din trecut", sustine el.
Despre criza financiara internationala, directorul general al Asirom sustine ca aceasta va afecta piata locala a asigurarilor prin reducerea ritmului de crestere.
"Se vor reduce cresterile pe principalele linii de business, cum ar fi Casco, pentru ca firmele de leasing vor finanta mai putine masini, sau de locuinte, pentru ca se vor acorda mult mai putine credite ipotecare. De asemenea, asiguratorii vor subscrie mai putine riscuri de credit. La reasigurari, este posibil sa creasca preturile. De asemenea, clientii nu vor avea incredere in asigurarile de viata unit-linked (legate de fonduri de investitii - n.r.) si se vor orienta spre produse traditionale", explica Schneider.
El estimeaza ca Asirom va incheia acest an cu afaceri de 800 mil. lei (peste 220 mil. euro), din care 85-90% vor proveni din asigurari generale.