Harvard Business School cauta o solutie pentru criza, dupa ce multi dintre absolventii sai s-au aflat la originea acesteia

Autor: Daria Macovei 23.10.2008

Prestigioasa scoala de business de la Harvard s-a folosit de reuniunea organizata pentru aniversarea a 100 de ani de existenta ca sa dezbata rolul pe care l-ar putea juca in gasirea unei solutii.



Saptamanile trecute haosul de pe pietele bursiere internationale a continuat aproximativ in acelasi ritm, distrugerea si crearea de noi valori succedandu-se rapid. Liderii mondiali s-au reunit de urgenta la Paris si la Washington, in incercarea disperata de a construi o noua ordine financiara din aparentul haos, scrie Financial Times. La acel moment viitorul capitalismului parea inca in ceata.

Insa langa Cambridge, Massachusetts, intr-o dupa-amiaza insorita de duminica, un trio de tineri interpreti de muzica clasica faceau ca aerul sa vibreze de sunetul melodiilor, in timp ce absolventii cunoscutei Harvard Business School (HBS) sorbeau sampanie si isi aminteau cu placere de vremurile trecute. Unul dintre fotografii care au luat parte la reuniunea organizata in acea seara in biblioteca Baker a facultatii ar fi trebuit sa fie inregistrat atunci cand a afirmat mirat: "Criza, ce criza? ".
Cei care au studiat la Harvard, unii dintre ei destul de tineri, insa altii cu o varsta venerabila, s-au reunit pentru a sarbatori cei 100 de ani de existenta ai institutiei. Fondata in 1908 si considerata de la inceput un "experiment delicat" - ceea ce in limbaj academic se traduce prin "esec sigur", potrivit actualului decan al facultatii Jay Light - scoala a reusit sa supravietuiasca celor mai multi dintre criticii sai. Insa nici un absolvent al universitatii Harvard, oricat de daruit din punct de vedere intelectual, nu ar fi fost in stare sa prezica faptul ca centenarul "reuniunii mondiale de afaceri" va coincide cu cea mai dramatica prabusire financiara de cateva generatii incoace.
Ar trebui sa fii absolut indiferent ca sa nu observi aceasta coincidenta de sincronizare. Aici, in casa spirituala a "stapanilor universului" financiar, absolventi foarte distinsi nu puteau face altceva decat sa priveasca cum acelasi univers ameninta sa se prabuseasca.
Turbulentele au parut absolut nepotrivite cu mediul ordonat si linistit de la HBS. Locul unde este situata in prezent cunoscuta facultate de afaceri a inceput sa fie amenajat in 1920 pe partea opusa a raului Charles din Boston, institutia fiind gazduita initial de Facultatea de economie a Harvardului.
Campusul universitar se intinde pe 1,618 kilometri patrati, cuprinzand 33 de cladiri. Timp de zeci de ani, multi dintre cei mai destepti tineri absolventi din lume au venit la Harvard Business School pentru a obtine acel pasaport vital care sa ii lanseze in cariera la nivelul cel mai inalt: MBA-ul Harvard.
Institutia ofera o pregatire serioasa si riguroasa in afaceri, iar elementul-cheie pe care il foloseste este studiul de caz, o istorisire a unei dileme strategice in afaceri cu care s-au confruntat companii sau organizatii in diferite momente ale trecutului.
Studentii trebuie sa se pregateasca extrem de serios pentru a lua parte la discutarea acestor studii de caz - trei in fiecare zi pe timpul a doi ani academici. HBS pune accent pe performanta studentilor si pe contributiile pe care le aduc acestia in timpul cursurilor. Acest lucru este la fel de important ca orice examinare scrisa care ar putea fi sustinuta. Aici pot invata absolventii institutiei acele competente de analiza si argumentare atat de valorizate de viitorii lor angajatori. "Este o experienta de invatare, nu una de predare", afirma decanul Light. Studentii (si facultatea) ar trebui sa invete unii de la altii. Aici se creeaza prietenii si asocieri care vor dura toata viata.
Insa aceasta metoda de invatare foarte competitiva are ca efect si cresterea nelimitata a increderii in sine? Fara indoiala ca cei mai multi absolventi ai HBS pleaca de pe bancile institutiei fiind foarte constienti de propria valoare si de ceea ce sunt capabili sa faca. Multi dintre ei pur si simplu nu stiu sa piarda.
Si la fel de evident este faptul ca absolventii HBS au fost cei care lucrau in inima sistemului bancar si investitional si in companiile de consultanta si strategie care sunt acuzate in prezent de destabilizarea profunda a sistemului financiar international.
Profesorul Light a scos in evidenta aceasta acuzatie chiar in timpul discursului pe care l-a tinut la conferinta pentru aniversarea centenarului. Avand in vedere haosul din prezent de pe pietele financiare, el a concluzionat: "Am esuat cu totii in a intelege cat de mult s-a schimbat sistemul", adaugand ca HBS "trebuie sa fie parte a solutiei".
Cativa dintre absolventi erau pregatiti sa ofere imediat solutii. John Doerr, distinsul om de afaceri care a inregistrat un succes enorm in domeniul tehnologiilor inalte (si membru al promotiei MBA din '76), a afirmat ca este nevoie de o noua abordare in ceea ce priveste afacerile.
"Poti face un plan de salvare pentru redresarea economiei, insa nu poti face acelasi lucru si pentru mediul de afaceri", a spus Doerr in timpul conferintei, adaugand ca "America a imprumutat bani de la China pentru a cumpara petrol din Orientul Mijlociu si pentru a-l consuma pe post de carburant. Acest model 'imprumuta, cumpara, consuma' trebuie sa se schimbe".
Aceasta a fost cea mai puternica provocare aparuta in discutie pe timpul evenimentului. (Ea a anticipat critica si mai puternica adresata de administratorul de fonduri de investitii Andrew Lahde, care a atacat puternic industria bancara saptamana trecuta atunci cand s-a referit la "ocaziile" de care a profitat de pe urma "incompetentilor" cu MBA la Harvard).
Daca cineva se astepta ca Harvard Business School sa fie cat de cat afectata de criza actuala, ar fi fost extrem de dezamagit. De la tribuna, profesorul Light a oferit audientei pur si simplu un comentariu calm si cuprinzator asupra a ceea ce se intampla in prezent.
Principala sa tema - laitmotivul celor trei zile in care s-a desfasurat conferinta - a fost leadership-ul. Intrebarea "Cine va conduce?" era afisata pe o pancarta suspendata pe una dintre cladirile HBS. Pe alte afise se puteau citi intrebari precum "Care este viitorul capitalismului de piata?" sau "Ce va aduce globalizarea?".
Afisele semanau cu cele atarnate pe cladirile din capitalele est-europene in perioada sovietica, cu mesaje de genul: "Daca vrem sa construim socialismul, trebuie sa muncim pentru asta".
"O conducere eficienta este lucrul de care avem nevoie in acest moment", a afirmat profesorul Light. Misiunea acestei institutii este aceea de a "educa lideri care sa faca diferenta in lume".
Raspunsul Harvard School of Business la intrebarea "Cine va conduce?" este destul de simplu: absolventii HBS. Insa ei va trebui sa se asigure ca viitorilor lideri le place sa lucreze in echipa si ca nu se vor transforma in eroi singuratici.
In timpul discutiei despre leadership, doar doi dintre participantii care au luat cuvantul la conferinta au mentionat ceva despre subordonati, singurii care muncesc cu adevarat: Drew Faust, rectorul Universitatii Harvard, si Orit Gadiesh, presedintele firmei de consultanta Bain & Co.
Profesorul Faust a adaugat o cerinta cruciala misiunii formulate de decanul HBS. Absolventii institutiei si viitorii lideri ar trebui sa se gandeasca sa produca o schimbare in lume si "pentru lume", a spus el.
Aproximativ 2.000 de absolventi ai HBS s-au bucurat de trei zile de dezbateri puternice si de amintiri din tinerete.
Institutia nu este prea afectata de criza actuala si nu a renuntat nici la faima din ultimii ani. Exista inca foarte multe de facut.
Cine va conduce si cine se va lasa condus? Vom afla in urmatoarele cateva luni. Intre timp, generatiile urmatoare ar trebui sa parieze ca HBS va mai exista pe piata si in 2108.