Ciment: Holcim, investitii de 650 mil. euro

Ziarul Financiar 27.10.2008
Grupul elvetian Holcim va ajunge la sfarsitul anului la investitii de 650 de milioane de euro pe piata locala, valoare care cuprinde atat achizitiile derulate pe piata locala, cat si investitiile in majorarea capacitatilor de productie.
Compania estimeaza o crestere de doua cifre in urmatorii ani a consumului de ciment, situatie care impune majorarea capacitatilor de productie actuale prin constructia unei noi fabrici.
Astfel, Holcim a anuntat recent intentia de a investi 400-500 de milioane de euro intr-o unitate de productie in judetul Cluj, in satul Mihai Viteazu, care va ridica investitiile elvetienilor in Romania la peste un miliard de euro in urmatorii patru ani de la intrarea pe piata locala in 1997.
Compania va inregistra anul acesta o cifra de afaceri de aproximativ 360 de milioane de euro, in crestere cu 18-22% fata de anul precedent, in timp ce profi-tul net va ramane la un nivel similar cu cel din 2007, respectiv 34 de milioane de euro din cauza programului de investitii aflat in derulare. "Estimam ca in urmatorii doi-trei ani piata de ciment va inregistra o crestere de doua cifre. Pe termen lung se va inregistra o cerere mare pentru locuinte, avand in vedere numarul redus de spatii rezidentiale pe cap de locuitor care se inregistreaza in prezent pe piata locala, iar in plus proiectele mari de infrastructura inca nu au inceput", a declarat Markus Wirth (foto), directorul general al Holcim Romania.
Compania a finalizat anul acesta o investitie de 120 de milioane de euro in fabrica de la Campulung, care a permis majorarea capacitatilor de productie din Romania cu 30%, pana la circa 4 milioane de tone de ciment pe an.
"Anul acesta am majorat productia de ciment cu 30%, insa aceasta investitie nu va fi suficienta pentru urmatorii ani, avand in vedere ritmul de crestere a consumului de ciment. Ne gandim cum sa facem fata cererii viitoare si luam in considerare atat constructia unei noi unitati, cat si de construire a unei noi linii langa cele existente. Suntem in negocieri de achizitii de teren langa fabricile actuale pentru a ne putea extinde", explica Wirth.
In prezent, reprezentantii Holcim se ocupa de studiile de impact asupra mediului si a sanatatii si lucreaza la obtinerea autorizatiilor de constructie.