Vladescu: Romania nu este mai riscanta decit oricare alta tara europeana

Ziarul Financiar 27.10.2008

"Nu cred ca este o decizie in regula. In actualul context ar trebui retrogradata toata economia mondiala in bloc. Romania este printre „scolarii” cei mai cuminti, cu un sistem bancar foarte putin afectat de criza. Nu cred ca Romania este astazi mai riscanta decit oricare alta tara europeana”, comenteaza Sebastian Vladescu, fost ministru al Finantelor.

El sustine ca agentiile de rating nu s-au dovedit foarte conectate la realitati in ultimele luni. Cit priveste temerile S&P privind cresterea deficitului bugetar al Romaniei, Vladescu este de parere ca aceasta va fi o problema mult mai mare pentru tarile care isi nationalizeaza bancile.

„As fi curios sa vedem ce se va intimpla cu deficitele bugetare in tarile din Vestul Europei si cum vor fi inregistrate din punct de vedere bugetar injectiile de capital in banci. Nu am auzit nici macar o vorba despre reasezari bugetare in acest context.”

Pe de alta parte, el spune ca majorarea salariilor pentru profesori cu 50% „este o prostie”. „Este o masura exact de-a-ndoaselea pe fondul crizei externe, dar privind strict din punctul de vedere al deficitului bugetar nu ar constitui o problema.”