S&P scade ratingul Romaniei

Ziarul Financiar 27.10.2008

Agentia americana de evaluare Standard& Poor's (S&P) a retrogradat Romania din grupa tarilor cu risc scazut pentru investitii, coborand ratingul suveran de la "BBB-" la "BB+", penalizand angajamentele politice de crestere a cheltuielilor bugetare si readucand ratingul de tara la nivelul din 2005. Aceasta este prima scadere de rating din '99 incoace.

Analistii S&P, care au vizitat Bucurestiul in septembrie, afirma ca scaderea ratingului reflecta riscurile in crestere din cauza unei indatorari ridicate a sectorului privat si a dependentei de canalul finantarilor externe care a devenit tot mai nesigur in contextul crizei financiare internationale.
"Conditiile de finantare pe plan global tot mai dificile, acompaniate de o relaxare a politicilor fiscale si de venituri inaintea alegerilor generale au potentat progresiv riscurile pentru o incetinire a economiei, mai ales pe fondul indatorarii puternice a sectorului privat", sustin analistii agentiei de rating. Nici Guvernul, nici BNR nu au comentat anuntul pana la inchiderea editiei.
"Este o veste foarte proasta pentru Romania. Va fi din ce in ce mai greu sa evitam pericolele. Sper ca macar acum in ceasul al 12-lea sa fie un semnal de trezire pentru clasa politica, care se joaca de mult timp cu focul", a declarat pentru ZF Radu Craciun, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar- Bancari din Romania. In argumentatia pentru depunctarea Romaniei, S&P afirma ca aproximativ o treime din cresterea pasivelor bancare este asigurata prin finantari atrase din strainatate, in special de la bancile-mama catre subsidiarele lor. "Cresterea economiei romanesti ar avea astfel de suferit, posibil foarte mult, din cauza ponderii ridicate a creditelor in valuta contractate atat de companii, cat si de populatie", spune S&P.
De asemenea, sustin ca adancirea rapida a dezechilibrelor din economia romaneasca a fost stimulata de politica fiscala puternic prociclica. "Deciziile recente de devansare a majorarii pensiilor si cresterea salariilor cadrelor didactice cu 50% vor alimenta probabil cereri pentru majorari discretionare ale alocatiilor si salariilor si in alte sectoare bugetare. In acest context si in urma mai multor rectificari bugetare care au suplimentat cheltuielile publice, bugetul pe 2008 este pe cale sa treaca de 3% din PIB."
Pe de alta parte insa, decizia S&P poate fi discutata avand in vedere ca Estonia, unde cresterea economica s-a prabusit de la 9% la -1%, are in continuare investment grade (adica rating peste BBB-, linia rosie in tabel), ba chiar la cinci trepte peste Romania.
 
Posibile efecte ale retrogradarii