Guvernul a amanat majorarea salariilor profesorilor, o solutie recomandata si de FMI

Autor: Iulian Anghel 28.10.2008

Guvernul a amanat pana in luna aprilie 2009 printr-o ordonanta de urgenta majorarea salariilor profesorilor cu 50%, la cateva ore dupa ce FMI, fara o legatura aparenta cu decizia ce urma sa fie luata, ceruse reanalizarea legii de crestere a salariilor, iar presedintele Traian Basescu calificase o eventuala masura de tipul celei adoptate ieri de Executiv drept "nedemocratica". Nu este clar daca Guvernul a prevazut fondurile necesare aplicarii legii de la 1 aprilie 2009 in bugetul adoptat ieri in sedinta.

Sindicatele au acuzat decizia Guvernului si au amenintat ca vor intra in greva. "Este incredibil ce a facut Guvernul, niciunde in lume nu s-a mai intamplat asa ceva, ca un Guvern sa amane sau sa nu aplice o lege prin ordonanta de urgenta. Este o bataie de joc mare fata de invatamant", a declarat, citat de Mediafax, presedintele Federatiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu. Practic, Guvernul a intors decizia de majorare a salariilor in Parlament. Legislativul ar urma sa se reuneasca, dupa cum anuntase anterior atat PD-L, cat si PSD, sa discute in regim de urgenta ordonanta Guvernului.
Insa atat PD-L, cat si PSD au spus ca vor respinge un astfel de act normativ, social-democratii afirmand doar ca ar fi dispusi sa "etapizeze" majorarea salariilor pentru cadrele didactice universitare cu salarii mari. Asadar, Parlamentul poate aproba sau respinge ordonanta. Daca ordonanta este respinsa, asa cum ameninta social-democratii si democrat-liberalii, inseamna ca legea de majorare a salariilor, a carei publicare in Monitorul Oficial era asteptata aseara, intra in vigoare de la 1 octombrie. Teoretic, Guvernul poate emite o alta ordonanta de blocare a majorarilor salariale, insa nu este deloc limpede cum se vor petrece lucrurile in continuare.
Guvernul nu a amanat si majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca, asa cum amenintase anterior.
Cu cateva ore inainte de finalul sedintei de Guvern, Fondul Monetar International (FMI) a insistat ca majorarea salariilor ar putea conduce la un efort bugetar de 4% din PIB, in vreme ce in asteptarea deciziei Executivului presedintele Traian Basescu a sustinut ca blocarea legii ar fi un act "antidemocratic".
Cu o zi inainte seful statului il acuzase pe premier ca manipuleaza opinia publica prin prezentarea unui scenariu catastrofic asupra consecintelor majorarii salariilor profesorilor.
FMI a recomandat ieri reanalizarea deciziei de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, deoarece impactul acestei masuri, cumulat cu efectele crizei financiare globale, ar putea afecta puternic competitivitatea economei romanesti si stabilitatea macroeconomica, potrivit unui comunicat al institutiei.
"Autoritatile din tarile emergente trebuie sa transmita un semnal puternic pietelor, prin politici fiscale si salariale adaptate in mod realist la mediul economic international extrem de dificil", se arata in comunicatul citat.
Potrivit estimarilor FMI, majorarea salariilor profesorilor va avea un efect scazut asupra bugetului Romaniei in acest an, care va creste insa la peste 0,75% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2009.
Totodata, daca aceeasi masura va fi extinsa la nivelul intregului sector bugetar, impactul se va ridica la peste 4% din PIB, adauga FMI.
Pe tot parcursul zilei de ieri s-a purtat un razboi politic intre partizanii majorarilor salariale si cei ai blocarii actului normativ.
Premierul si-a aparat din nou inaintea sedintei de Guvern intentia de a bloca majorarile salariale afirmand ca oamenii politici din Romania manifesta o "iresponsabilitate incredibila", orientata doar catre alegeri, si arunca cu bani si majorari salariale in dreapta si in stanga, in timp ce economia globala este ca un Titanic lovit de aisberg.
"In acest moment ar fi fost foarte important ca la nivelul clasei politice din Romania sa vedem o atitudine de responsabilitate. Ce vedem astazi e o iresponsabilitate incredibila, numai o orientare catre alegeri, catre obiectivul imediat electoral, ma refer la disponibilitatea unor politicieni de a arunca cu bani in stanga si dreapta pe majorari de salarii cu 50%. La nivelul politic discutiile sunt: le-am dat profesorilor 50% majorare, mai sunt si alte categorii socio-profesionale, veniti ca sunt bani, luati ca nu-i niciun fel de problema. Dupa noi potopul", a spus Tariceanu.
Premierul a afirmat ca este ingrijorat de faptul ca o serie de firme au anuntat deja programe de inchidere temporara a capacitatilor de productie, iar acest lucru este un semnal extrem de serios pentru starea economiei.
"Imaginati-va ca economia globala este Titanicul, care s-a lovit de aisberg, si unii au inceput dedesubt, la etajele inferioare, sa fie cu apa pana aici (aratand la nivelul fetei - n. red.), iar sus la etajele II-III, canta muzica, ca in film, si aia la care canta muzica sunt pe aici prin Romania. N-au auzit ca Titanicul s-a lovit de un aisberg. Cam asa suntem", a descris primul-ministru situatia internationala. Tariceanu a adaugat ca din punct de vedere electoral l-ar fi favorizat o astfel de majorare salariala, dar ea constituie de fapt o "masura criminala" pentru economia romaneasca.
Presedintele Traian Basescu s-a aflat si ieri pe o pozitie total opusa celei a Guvernulu si a sustinut inaintea adoptarii deciziei Executivului ca o eventuala ordonanta de urgenta privind amanarea legii nu se justifica si este un gest nedemocratic.
"Ar fi un gest nedemocratic. Dupa ce in Parlament legea a fost aprobata in unanimitate, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat legea constitutionala, dupa ce a fost promulgata de presedinte, nu se justifica nici macar constitutional o ordonanta de urgenta care sa suspende aplicarea legii", a sustinut presedintele.
Argumentele sale nu tin de tehnica procesului legislativ care permite o astfel de procedura, ci de ceea ce a numit "demnitatea" cadrelor didactice. Potrivit sefului statului, profesorul care vine de pe bancile facultatii nu poate avea o viata demna cu 700 de lei pe luna si ca lipsa unei salarizari adecvate afecteaza sistemul educational, intrucat profesorii valorosi se indreapta spre alte domenii.
Intrebat ce se va intampla cu celelalte sectoare, Basescu a apreciat ca va trebui sa fie aplicat un principiu al prioritatilor si ca fundamentale sunt, in prezent, educatia si sanatatea: "Poate functiona in primul rand principiul prioritatilor, pentru ca Romania nu poate rezolva toate lucrurile dintr-o data".
Intrebat daca mai sunt bani pentru aceste majorari de salarii, presedintele a declarat ca depinde de modul in care sunt stabilite prioritatile.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut ca solutia pentru contracararea unei ordonante de urgenta pentru amanarea majorarii salariilor profesorilor este convocarea Parlamentului, dar a precizat ca ar fi totusi de acord cu o etapizare in ceea ce priveste majorarea salariilor profesorilor universitari cu salarii mari.