Millennium a dat credite de 189 mil. euro in primul an de activitate

Autor: Liviu Chiru 29.10.2008

Millennium Bank, filiala locala a celui mai mare grup financiar portughez, a ajuns la un portofoliu de credite de aproape 707 milioane de lei (189 de milioane de euro), la un an de la demararea operatiunilor.

Portughezii au inregistrat pe primele noua luni ale anului o pierdere neta de 21,3 milioane de euro, insa reprezentantii bancii noteaza ca in acest interval au fost derulate investitii considerabile. Banca a inregistrat venituri totale de 16,5 milioane de euro pe primele trei trimestre.
"La un an de la intrarea Millennium Bank pe piata din Romania, rezultatele financiare depasesc in continuare asteptarile noastre", spune Jose Toscano, directorul general al bancii.
Pierderile bancii au urcat in trimestrul al treilea cu 7,7 milioane de euro, dupa ce in primele sase luni se acumulase o pierdere de 13,6 milioane de euro.
In Portugalia, grupul a raportat dupa primele noua luni o pierdere de 23,4 milioane de euro pe piata din Romania, in conditiile in care unele costuri au fost transferate din bilantul filialei locale. Raportul grupului noteaza existenta unor "riscuri macroeconomice" in perioada urmatoare, dar perspectivele de crestere ale pietei romanesti pe termen mediu se mentin.
In 2005, portughezii au pierdut cursa pentru preluarea BCR in finala, in fata celor de la Erste. Ulterior, grupul a decis sa intre pe piata romaneasca printr-o investitie greenfield. In octombrie anul trecut, Millennium Bank Romania a inceput activitatile cu o retea de 39 de unitati, in urma unei investitii de 40 de milioane de euro. Acum, banca opereaza 52 de unitati, dintre care 15 sunt centre financiare iar restul de 36 sunt centre de credit dedicate clientilor individuali. Millennium are de asemenea o sucursala dedicata clientilor de private banking. Potrivit planurilor initiale, numarul unitatilor trebuie sa ajunga la 80 pana la sfarsitul anului, iar banca a anuntat recent ca va accelera ritmul de deschidere de noi locatii, pentru a-si atinge tinta.
Activele bancii au ajuns in septembrie la 253 de milioane de euro, in crestere cu 222% fata de inceputul anului. Pe partea de retail portughezii au acordat finantari de 80 de milioane de euro, in timp ce imprumuturile pentru firme au ajuns la 109 milioane de euro.
Sumele totale atrase de la clientela au urcat la 79 de milioane de euro, cu 105% peste nivelul de la sfarsitul anului trecut.
Millennium Bank a ajuns la un portofoliu de 17.000 de clienti, in crestere de sase ori comparativ cu inceputul anului.
Banca are in prezent 619 angajati, numarul lor urmand sa ajunga la 800 pana la sfarsitul anului. Jose Toscano subliniaza ca doar sase din cei peste 600 de angajati sunt portughezi, in conditiile in care banca s-a concentrat pe atragerea de personal local.