Ecolor a vandut mobila catre IKEA de 13,6 milioane de euro

Autor: Laurentiu Cotu 29.10.2008
Compania clujeana Ecolor, producator de mobilier exclusiv pentru concernul suedez IKEA, a obtinut in primele opt luni din an o crestere a cifrei de afaceri cu 17% comparativ cu perioada similara a anului trecut, ajungand la un nivel al vanzarilor de 13,6 mil. euro. Conducerea companiei afirma ca afacerile Ecolor nu sunt influentate de criza financiara mondiala, in contextul in care productia de mobilier este contractata in totalitate de catre IKEA pentru inca un an de zile.
„Evolutia pozitiva a vanzarilor Ecolor in primele opt luni din acest an se datoreaza in mare masura cresterii productivitatii companiei noastre odata cu extinderea facilitatilor de productie cu inca 10.000 de metri patrati in 2007. Cu toate ca in prezent piata autohtona de mobilier se afla pe un trend descendent al vanzarilor, afacerile Ecolor nu vor fi influentate de evolutia pietei. Daca targetul nostru pentru anul 2008 este de 250.000 de comode, avem incheiate contracte cu IKEA pentru productia in 2009 a peste 350.000 de comode’’, a declarat pentru ZF Transilvania, Marcel Puscasu, director general Ecolor.
Firma clujeana a incheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 15,85 mil. euro, valoare aproape dubla fata de anul precedent, cand indicatorii financiari s-au cifrat la nivelul de 8 mil. euro. tinand cont de evolutia financiara din primele opt luni ale anului 2008, conducerea companiei Ecolor estimeaza ca va obtine in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 19,5 mil. euro.
Proiectele companiei pentru acest an prevad investitii de aproximativ 2 milioane de euro in dezvoltarea tehnologica a fabricii din localitatea Jucu, dupa ce anul trecut firma a finalizat extinderea facilitatilor de productie cu inca 10.000 de metri patrati. Potrivit conducerii companiei, toata aceasta suma este destinata achizitiei de utilaje pentru noua hala de productie, a carei constructie a fost finalizata la sfarsitul anului 2007.
Compania produce pentru IKEA trei modele de mobilier, iar investitiile in dezvoltare au generat o crestere a volumului de productie, modelele ramanand neschimbate. Compania clujeana a derulat anul trecut investitii de aproximativ 3 milioane de euro pentru extinderea fabricii si achizitia de noi utilaje.
Actionarul majoritar al companiei Ecolor este firma Gyllensvaans Mobler din Suedia, producator de mobilier din 1946 si furnizor IKEA din 1952. Proiectul din Romania a fost demarat in anul 2003, productia de mobilier incepand insa din anul 2005. La sfarsitul anului trecut, compania suedeza detinea in Romania capacitati de productie pe o suprafata de peste 20.000 de metri patrati, dublu fata de 2006. 
Grupul suedez IKEA activeaza de mai multi ani la nivel de reprezentanta si achizitioneaza mobila de peste 200 mil. euro. In Romania, reprezentanta lucreaza cu aproximativ 40 de furnizori si achizitioneaza in principal mobila din lemn masiv.
Retailerul de mobilier si decoratiuni interioare IKEA, care opereaza pe piata locala un singur magazin in complexul Baneasa din Capitala, a realizat in intervalul septembrie 2007 - august 2008 vanzari de 99,4 mil. euro, mobila reprezentand 60% din aceasta valoare. Rezultatele sunt cu 24% peste estimarile initiale.
In retail, activitatea suedezilor a demarat in luna martie a anului trecut, printr-o investitie de 25 mil. euro intr-un magazin de 26.000 de metri patrati. Conform surselor din piata, compania suedeza ar putea lua in considerare varianta deschiderii unui al doilea magazin pe piata locala in urmatorii doi ani.
Prezenta grupului IKEA pe piata locala mai presupune o reprezentanta, prin intermediul careia suedezii achizitioneaza mobila de la producatorii locali. Pana la sfarsitul lunii august, IKEA opera si o unitate de productie, Swedwood Romania, dar care a fost inchisa.
In conditiile inchiderii fabricii din judetul Suceava, IKEA va renunta si la productia unei game de mobilier din lemn masiv, vandut cu precadere in statele vestice. Pe plan mondial, IKEA activeaza in 34 de tari de pe 4 continente, printre furnizorii autohtoni de mobilier ai IKEA numarandu-se companiile Plimob, Sortilemn, Nikmob sau Princo.