Ford Europa: Criza nu ne schimba planurile de investitii din Romania

Ziarul Financiar 03.11.2008
  • Investitiile de 675 mil. euro anuntate de Ford Europa pentru uzina de la Craiova nu sunt afectate de actuala criza financiara, potrivit oficialilor companiei
  • Ford va reduce insa productia la majoritatea uzinelor din Europa in lunile ce au mai ramas din acest an.


"Criza financiara din Europa nu a dus la modificarea planurilor pentru uzina de la Craiova. Valoarea investitiilor este aceeasi de 675 mil. euro si nu intentionam sa reducem numarul angajatilor", a spus Hans Juergen Fuchs, Manager Communications pentru European Direct Markets in cadrul Ford Europa.

John Fleming, presedintele Ford Europa, a anuntat in cadrul Salonului Auto de la Moscova, de la finele lunii august, ca primul val de angajari pentru centrul de productie din Oltenia va incepe in 2010. Efectivul actual al uzinei craiovene de 3.900 de angajati va acoperi potrivit acestuia necesarul actual de productie al Ford de aproximativ 30.000 de unitati Ford Transit Connect in 2009. Ford Europa va produce incepand cu 2011 trei modele de autovehicule la Craiova.
"Planurile Ford cu privire la infiintarea unei Companii Nationale de Vanzari in Romania la 1 august 2010 nu sunt influentate de actualele conditii de pe piata", a spus Hans Juergen Fuchs.
In primele opt luni ale anului piata europeana de autoturisme a scazut cu 4,4% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, la un volum de 11,7 milioane de masini, in timp ce in zona euro scaderea a fost de 5% la 10,5 mil. unitati. Dintre acestea cele mai mari reduceri de volum au fost inregistrate de piete "traditionale" precum Spania cu minus 22%, la 0,9 mil. unitati sau Italia cu minus 11% la 1,9 milioane de masini.
"Ca raspuns la actualele conditii din piata care afecteaza industria auto, in special la nivelul unor piete 'traditionale' din Europa de Vest si bazate pe estimarile actuale, Ford va reduce productia la majoritatea uzinelor din Europa in lunile ce au mai ramas din acest an. Aceasta va fi o reducere marginala in comparatie cu productia din anul precedent. Chiar si inainte de criza financiara majoritatea constructorilor europeni de automobile cu exceptia lui Ford Europa au ramas cu o capacitate de productie neutilizata", a declarat Fuchs.
Uzinele Ford Europa au operat la capacitate de 100% sau chiar peste prin introducerea unui schimb suplimentar.
"Cu siguranta trebuie sa adoptam masuri pentru a ne asigura ca ne mentinem capacitatea de productie la acelasi nivel cu cererea si in acest mod ne vom mentine avantajul competitiv", a spus Fuchs.
Contrar trendului, in Statele Unite Ford va reangaja in ianuarie 1.000 de muncitori in luna ianuarie, la o fabrica din statul american Michigan, deoarece compania se asteapta la o crestere a cererii pentru noul model pick-up.
Numarul locurilor de munca de la Ford Craiova va fi majorat pana in 2012 la o valoare cuprinsa intre 7.000 si 9.000, ceea ce ar putea determina un numar total de pana la 36.000 de locuri de munca, in timp ce investitia totala va ajunge la 675 de milioane de euro.
 
 
800.000 de euro intr-o campanie de repozitionare a marcii
Reprezentantul Ford pe piata locala, Romcar, va investi in urmatoarele cinci saptamani alaturi de reteaua de distributie 800.000 de euro, valoare neta, intr-o campanie de repozitionare in jos a preturilor modelelor din gama Ford atat pentru autoturisme, cat si pentru utilitare. Targetul de vanzari pentru Romcar este de 26.000 de unitati, in crestere cu 20% fata de anul trecut, in conditiile in care in primele noua luni avansul a fost de peste 21%, cel mai mare dintre primele zece marci de import, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile.