Isarescu: Cum sa nu mai dea credite bancile? Ce vor face cu retelele?

Autor: Liviu Chiru 03.11.2008

Creditul in valuta va frana puternic si va avea loc o migrare spre finantari in lei, anticipeaza guvernatorul Mugur Isarescu. BNR ar putea sa reduca in continuare rezervele minime pentru a incuraja creditarea in lei.



Bancile s-au grabit sa prinda vechile norme pana in octombrie si au vandut agresiv credite, iar apoi au franat brusc si au dat cu capul de parbriz, remarca Mugur Isarescu (foto), guvernatorul BNR.

"Erau banci care in august au trimis zeci de mii de scrisori de dragoste clientilor - veniti la noi, dam credite doar cu bulentinul de 5.000 de euro bucata. Procesul scapase de sub control, era un volum imens de lucru. Acum transmit zeci de mii de scrisori in care anunta clientii ca le majoreaza dobanzile cu doua, trei, cinci puncte procentuale", afirma Isarescu.
Guvernatorul spune ca are loc un proces de ajustare, urmand sa aiba loc o migrare de la creditarea in valuta spre creditarea in lei. El este totusi increzator ca bancile nu vor opri creditarea, pentru ca ar insemna practic sa iasa din business.
"Nu va faceti griji cu creditul in lei. Cum sa nu mai dea credite bancile? Ce fac cu retelele?"
Isarescu se asteapta in schimb la o franare brusca a creditului in valuta, in conditiile in care bancile nu vor mai beneficia de sustinerea actionarilor, asa cum s-a intamplat in anii precedenti.
"Creditul in valuta il vedem puternic temperat. Nu pentru ca ar fi un mare succes al nostru. De trei ani ne batem si nu putem sa spunem ca suntem castigatori. A venit situatia internationala si l-a temperat si il va tempera in continuare extrem de puternic", spune Isarescu.
Unele banci straine ar putea chiar sa isi reduca expunerile pe piata locala, adica nu vor mai reinnoi liniile de credit acordate filialelor locale dupa ajungerea la scadenta. Oficialii BNR subliniaza insa ca este exclus scenariul unor retrageri bruste de capital din domeniul bancar.
Isarescu spune ca BNR a cautat prin reducerea rezervelor minime obligatorii la lei sa stimuleze creditarea in lei, pentru a contracara reducerea finantarilor in valuta. In aceste conditii, el nu exclude noi pasi de reducere.
"Atat liniile de credit, cat si depozitele de la nerezidenti prin care s-au finantat bancile locale sunt preponderent pe termen lung. Niciuna nu are clauze de rambursare anticipata", afirma Cristian Popa, viceguvernatorul BNR responsabil cu coordonarea politicii monetare.
Peste jumatate din liniile de credit si 80% din depozite au maturitati mai mari de doi ani.
Popa anticipeaza o incetinire a creditului de retail, care va fi mai vizibila pe partea de valuta, dar si a creditelor pentru investitii. Deja creditele in valute exotice (cum este considerat francul elvetian) au fost oprite brusc, in conditiile in care cresterea costurilor de finantare le-a facut neatractive pentru banci. In perspectiva, BNR anticipeaza o reorientare a creditarii preponderent spre lei si pentru finantarea activitatilor productive, adica pentru companii.
Guvernatorul Mugur Isarescu remarca si competitia mai mare dintre banci pentru atragerea de fonduri de la clientela. El spune ca bancile vor lua decizii privind dobanzile pe care le platesc la depozite in functie de strategia pe care o vor alege - fie vor cauta finantari pe pietele externe, fie vor incerca sa atraga mai mult pe plan local.
"Remarcam si dobanzile ridicate pe care le platesc la depozitele in valuta si deja am ciulit urechile."
 
Ce a spus ieri guvernatorul