BNR: In octombrie am injectat in piata 3,5 mld. lei zilnic

Autor: Liviu Chiru 04.11.2008

BNR este in acest moment in pozitia de creditor net fata de sistemul bancar, dupa ce lichiditatea de pe piata monetara a scazut puternic in octombrie.



"Pe parcursul lunii octombrie am asigurat injectii de lichiditate in medie de 3,5 miliarde de lei zilnic. Au fost insa inregistrate si cateva varfuri, peste aceasta valoare", a explicat Cristian Popa, viceguvernatorul BNR.

El a precizat ca BNR a oferit lei bancilor prin facilitatea de credit lombard, la o dobanda de 14,25% pe an, dar si prin operatiuni valutare de tip swap. Popa nu a precizat randamentele implicite la care au fost derulate operatiunile swap. Prin aceste operatiuni BNR cumpara valuta injectand lei in piata, urmand ca la o data ulterioara tranzactia sa fie inversata.
Oficialii bancii centrale subliniaza insa ca trecerea din pozitia traditionala pentru ultimii 11 ani, de debitor net, catre cea de imprumutator de ultima instanta pentru banci se va face treptat, iar in perioada urmatoare va fi o serie de treceri intre cele doua situatii.
In septembrie BNR avea inca in stoc depozite atrase de la banci de un miliard de lei, iar la facilitatea de depozit au fost plasate in medie 10 miliarde de lei zilnic, la o dobanda de 6,25% pe an.
Analistii spun ca lichiditatea din piata scazuse puternic, in conditiile in care BNR a vandut euro contra lei in prima parte a lunii octombrie, pentru a atenua presiunile puternice de crestere a cursului. Pentru a accesa creditul lombard bancile comerciale trebuie sa aduca in garantie titluri de stat, ceea ce i-a impiedicat pe multi jucatori sa acceseze aceasta facilitate, in conditiile in care nu aveau in portofoliu astfel de instrumente.
Popa a aratat ca banca centrala a preferat o abordare de la caz la caz, purtand discutii cu fiecare banca in parte pentru asigurarea de lichiditati, in locul unei injectii masive la nivel de sistem. Totodata, BNR a manifestat mai multa flexibilitate in privinta garantiilor pe care le cere pentru acordarea de imprumuturi. Popa a refuzat insa sa precizeze daca BNR a acordat finantari pentru bancile comerciale prin alte instrumente decat facilitatea de credit lombard. Potrivit legii de functionare, BNR poate acorda bancilor credite garantate cu titluri de stat sau alte active eligibile, printre care se numara obligatiunile emise de municipalitati, de alte institutii de credit sau chiar de catre societati comerciale.
Guvernatorul Mugur Isarescu avertizase bancile inca din primavara ca ar trebui sa isi construiasca un portofoliu de titluri de stat, care sa reprezinte 10%-15% din activele detinute, pe care sa le utilizeze in operatiunile de refinantare cu BNR. In conferinta de presa pentru prezentarea raportului asupra inflatiei pe trimestrul al treilea Isarescu a precizat ca piata secundara a titlurilor de stat era puternic polarizata chiar si in octombrie, un numar redus de jucatori concentrand o mare parte din portofoliul existent. Pe fondul lipsei de lichiditati bancile au devenit insa mult mai interesate de detinerea de obligatiuni, asa ca in doar cateva saptamani distributia titlurilor intre banci a devenit mult mai uniforma.
Acum, guvernatorul considera ca plasamentele in titluri de stat pot fi atractive pentru banci, asigurand lichiditate si profitabilitate, in conditiile in care statul plateste randamente de peste 12% pe an in prezent.
Pe masura ce pozitia BNR de creditor net fata de sistem se va contura mai clar, autoritatea monetara va incepe sa organizeze regulat operatiuni repo pentru injectarea de lichiditati in piata la dobanda de politica monetara, a mai spus guvernatorul.