Macon a platit 4 mil. euro pentru inca 17% din Simcor Oradea

Autor: Andrei Chirileasa 05.11.2008

Producatorul de BCA Macon Deva, controlat de compania poloneza de investitii Enterprise Investors, a mai cumparat 17,25% din actiunile Simcor Oradea (SIOR) si 13,8% din titlurile Simbeton Oradea (SIOB), in urma ofertelor publice de preluare derulate in ultima luna.

Compania a platit in total aproape 16 mil. lei (4,3 mil euro) pentru actiunile achizitionate de la actionarii minoritari ai celor doua companii, dupa ce a cumparat in iulie pachetele majoritare de actiuni, de la omul de afaceri Stache Lutz, pentru 48 mil. lei (13 mil. euro).
In urma ofertelor, Enterprise Investors a ajuns sa controleze 95,7% din actiunile Simcor si circa 64% din Simbeton. Ofeta pentru Simcor Oradea s-a realizat la pretul de 17,5 lei/actiune, cu 1,7% peste pretul de 17,2 lei/actiune la care Macon Deva a preluat pachetul majoritar, si a vizat un pachet de 21,55% din actiuni. La Simbeton, pretul de oferta a fost de 1,75 lei/actiune, iar pachetul vizat a fost de 49,85%.
In cadrul ofertei Simcor s-au inregistrat 317 tranzactii, in valoare de 14,76 mil. lei (4 mil. euro), iar in oferta Simbeton s-au derulat 374 de tranzactii insumand 1,16 mil. lei (0,3 mil. euro). Cele doua operatiuni s-au derulat in perioada 8 octombrie - 4 noiembrie si au fost intermediate de societatea de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, care a intermediat si tranzactiile din luna iulie.
Achizitiile de pe RASDAQ ale Simcor si Simbeton fac parte dintr-o tranzactie mai ampla, prin care fondul de investitii Enterprise Investors a cumparat grupul de firme Simcor Oradea, de la oamenii de afaceri Stache Lutz si Mihai Voiculescu, valoarea totala a deal-ului fiind de 53 mil. euro, potrivit anuntului initial al Enterprise Investors. Tranzactia s-a realizat prin intermediul Macon Deva, care a devenit in urma preluarii Simcor cel mai mare producator de BCA de pe piata locala. Tranzactia a fost finantata printr-un credit in valoare de 40 mil. euro de la ING Bank.
Simcor Oradea a realizat in primul semestru venituri de 22,7 mil. lei (6,18 mil. euro) si un profit de 1 mil. lei (280.000 de euro), iar Simbeton a avut venituri de 2,1 mil. lei si pierderi de 1,3 mil. lei.