Raiffeisen vinde credite de consum unui vehicul din Amsterdam

Autor: Voican Razvan 06.11.2008

Grupul austriac Raiffeisen International, care detine a treia banca locala, a infiintat la Amsterdam un vehicul special denumit ROOF Consumer Romania 2008 pentru securitizarea unor pachete de credite de consum negarantate din portofoliul Raiffeisen Bank Romania.

Vehiculul respectiv a fost inclus in situatiile financiare ale grupului incepand cu 1 iulie 2008.
"Inca de anul trecut am inceput sa vindem pachete de credite catre un alt vehicul, iar anul acesta am continuat astfel de operatiuni pentru ca ne permit sa obtinem din nou bani pentru finantare si in plus economisim din costul cu rezervele minime obligatorii, devenind mai eficienti", a explicat pentru ZF Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania. El spune ca sunt vandute credite de calitate din portofoliul bancii, pentru ca altminteri nici nu ar putea fi plasate pe piata titlurile emise in contul unor asemenea active.
Un vehicul special similar a fost infiintat in 2007 si pentru filiala din Bulgaria, iar in aprilie 2008 subsidiara de la Sofia a vandut catre entitatea din Amsterdam un pachet de credite de consum negarantate in valoare de 200 mil. euro. ROOF Consumer Bulgaria urma sa refinanteze achizitia prin emiterea unor titluri care sa fie vandute pe piata printr-un plasament privat international. Acelasi mecanism functioneaza si in cazul ROOF Consumer Romania.
Van Groningen spune ca vanzarea de active poate constitui o alternativa de finantare in conditiile scumpirii resurselor pe piata internationala.
La sfarsitul lunii septembrie, Raiffeisen Bank Romania avea active de 6,45 mld. euro, conform datelor publicate ieri de banca-mama, in crestere cu peste 15% fata de sfarsitul lui 2007. Cifrele includ si bilantul sucursalei din Republica Moldova. In primele noua luni ale anului, reteaua teritoriala a crescut cu 98 de unitati, ajungand la 533. In acelasi timp, numarul de angajati a urcat cu 883, pana la 6.831.
Raportul financiar al grupului la noua luni mentioneaza si o crestere cu 1,2 mld. euro fata de 2007 a pasivelor sub forma unor obligatiuni emise in Bulgaria, Romania, Polonia, Slovacia si Cehia. De asemenea, grupul evidentiaza Raiffeisen Bank Romania cu cea mai mare crestere din Europa de Sud-Est la capitolul venituri nete din comisioane. Pe de alta parte, filiala de la Bucuresti este mentionata din punctul de vedere al contributiei la cresterea provizioanelor de risc pe zona Europei de Sud-Est. In total, filialele din Romania, Croatia, Bulgaria si Albania au inregistrat o majorare a provizioanelor cu pana la 56 de milioane de euro fata de anul trecut.